Το Mobile World Congress 2018 (MWC 2018) πραγματοποιήθηκε φέτος στη Βαρκελώνη από τις 26 Φεβρουαρίου έως τις 1 Μαρτίου. Το MWC είναι από τα σπουδαιότερα γεγονότα της παγκόσμιας αγοράς κινητών επικοινωνιών, όπου κάθε μεγάλη αλλαγή στην κινητή επικοινωνία ανακοινώνεται εκεί.

Έτσι και φέτος, το MWC επιφύλασσε μία έκπληξη, καθώς, όπως φαίνεται έχουν επιταχυνθεί οι εξελίξεις για τα πρώτα εμπορικά δίκτυα της πέμπτης γενιάς κινητής τηλεφωνίας, τα οποία αναμένεται να λειτουργήσουν το 2019. Αν και στο MWC του 2017 είχε ανακοινωθεί ότι τα 5 G δίκτυα θα λειτουργούσαν από το 2020 και μετά, φαίνεται πως η τεχνολογία προλαβαίνει τις εξελίξεις. Βέβαια με βάση τις πρώτες πληροφορίες κανένα από αυτά τα δίκτυα δεν θα βρίσκεται σε Ευρωπαϊκό έδαφος και θα είναι διαθέσιμα στις ΗΠΑ, την Νότια Κορέα και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα.

Πάντως σε δηλώσεις του ο Andrus Ansip, αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής επιτροπής, δήλωσε, «όταν ήρθε το 4G η Ευρώπη άργησε να ανταποκριθεί και δεν θέλουμε να κάνουμε το ίδιο λάθος με το 5g. Έχουμε θέσει ένα ξεκάθαρο χρονοδιάγραμμα για να διατηρήσουμε την Ευρωπαϊκή Ένωση σε θέση οδηγού». Σύμφωνα με τον ίδιο, το 5g είναι μία επαναστατική αλλαγή, η οποία έχει τη δυνατότητα να αλλάξει τον τρόπο ζωής των ανθρώπων και η Ευρωπαϊκή Ένωση θα συμβαδίσει με αυτή την αλλαγή.

Βέβαια, ο Mats Granryd, γενικός διευθυντής της GSMA, δήλωσε ότι το 5g θα ξεκινήσει πρώτα να είναι διαθέσιμο στις ΗΠΑ, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και στη Νότια Κορέα. Τα λεγόμενα του επιβεβαίωσαν τόσο η Ericsson όσο και η Nokia. Οι δύο εταιρείες ανέφεραν ότι για το 5g η Ευρώπη έχει χάσει την πρωτοπορία σε σχέση με τις ΗΠΑ και την Ασία.
Το νέο 5g θα αυξήσει έως και 100 φορές το ρυθμό δεδομένων, συγκριτικά με τα τωρινά δίκτυα, ενώ αναμένεται να διακινεί 1000 φορές μεγαλύτερο όγκο δεδομένων. Επίσης, κατά πέντε φορές θα ελαττωθεί η καθυστέρηση δικτύου, ενώ θα εξυπηρετούνται συγχρόνως περισσότερες συσκευές χαμηλού κόστους. Οι κλάδοι που αναμένεται να επηρεαστούν περισσότερο είναι η Δημόσια ασφάλεια, οι αυτοκινητοβιομηχανίες, η υγειονομική περίθαλψη, οι εταιρείες κατασκευής υψηλών τεχνολογιών και οι επιχειρήσεις κοινής ωφέλειας.

Αλέξανδρος Τσάλιος, Δημοσιογράφος