Ποιος ήταν ο Jeffrey Epstein;

Γεννήθηκε και μεγάλωσε στη Νέα Υόρκη, εκπαιδεύτηκε πάνω στα μαθηματικά και την φυσική στο ιδιωτικό σχολείο Dalton School στα μέσα της δεκαετίας του 1970 από όπου και δεν αποφοίτησε ποτέ. 

Όντας συνεργάτης και εργαζόμενος στην επενδυτική τράπεζα Bearn Stearns της Wall Street μετά από 4 χρόνια, το 1982 αποφασίζει να δημιουργήσει την δική του εταιρεία υπό την επωνυμία “J Epstein and Co.”. Η εν λόγω εταιρεία διαχειριζόταν λογαριασμούς πελατών μεγαλύτερης αξίας του ενός δυσεκατομμυρίου και η επιτυχία ήταν άμεση χωρίς ιδιαίτερα εμπόδια στον επιχειρηματικό κλάδο. Οι “σπατάλες” του Epstein και της περιουσίας του ξεκίνησαν αγοράζοντας μία βίλα στην Φλόριντα, ένα ράντσο στο Νέο Μεξικό και την μεγαλύτερη ιδιωτική κατοικία στην Νέα Υόρκη. Η ατζέντα του γεμάτη με δημόσια πρόσωπα, καλλιτέχνες, πολιτικούς και αμφιλεγόμενα πρόσωπα της τότε επικαιρότητας. 

Σε μία συνέντευξη προφίλ του Jeffrey Epstein στο περιοδικό New York Times το 2002 ο Donald Trump, σημερινός πρόεδρος των ΗΠΑ δήλωσε: “ Γνωρίζω τον Jeff 15 χρόνια. Καταπληκτικός Τύπος”, “ Είναι πολύ διασκεδαστικό να περνάς χρόνο μαζί του, λένε πως αγαπάει τις όμορφες γυναίκες περισσότερο και από εμένα, πολλές από αυτές αρκετά νεότερες”, “Χωρίς αμφιβολία απολαμβάνει την κοινωνική του ζωή”. 

Το 2002, ο Epstein πετάει μαζί με τον Bill Clinton πρώην Πρόεδρο των ΗΠΑ και τους ηθοποιούς Kevin Spacey και Chris Tucker στην Αφρική με το ιδιωτικό του τζετ. Μετά από μία αποτυχημένη επιχειρηματική προσπάθεια να αγοράσει το περιοδικό New York Times με τον τότε παραγωγό ταινιών Harvey Weinstein το 2003, την ίδια χρονιά όπου πραγματοποίησε δωρεά 30 εκατομμυρίων δολαρίων στο Harvard University. 

Οι επιχειρηματικές αποφάσεις του συγκριτικά με τα έσοδα και τις “σπατάλες” του διχάζανε ανέκαθεν τον τύπο χωρίς όμως κάποια έρευνα ή κάποιο διφορούμενο άρθρο να έχει δει τα φώτα της δημοσιότητας. Οι σχέσεις του με πολιτικά πρόσωπα αλλά ακόμα και βασιλικές οικογένειες φαίνεται να τον εδραίωναν όλο και περισσότερο στην ελίτ του 21ου αιώνα. 

Οι πρώτες κατηγορίες για κακοποίηση ανηλίκου 

Το 2005, οι γονείς ενός δεκατετράχρονου κοριτσιού καταγγέλλουν στο αστυνομικό τμήμα της Φλόριντα, πως ο Epstein κακοποίησε και παρενόχλησε σεξουαλικά της κόρη τους στο σπίτι του επιχειρηματία. Η έρευνα της αστυνομίας στην κατοικία βρήκε φωτογραφίες με νεαρές κοπέλες σε όλο το σπίτι. Η δήλωση του αρχηγού της αστυνομίας Michael Reiter δεν ήταν επαρκής για να κατανοήσει η πολιτεία πέραν των δικηγορικών αρχών τι πραγματικά συνέβη.

Απέφυγε τις κατηγορίες όπου θα μπορούσε να εισαχθεί στην φυλακή με ισόβια κάθειρξη και αντ’ αυτού έλαβε την ποινή των 18 μηνών στην φυλακή, κατά την διάρκεια της οποίας είχε το δικαίωμα “εργασιακής άδειας” η οποία του επέτρεπε να βρίσκεται στο γραφείο του 12 ώρες την ημέρα, 6 ημέρες την εβδομάδα καταλήγοντας έτσι στην αποφυλάκιση του στους μόλις 13 μήνες.

Αργότερα αποκαλύφθηκε πως ο ομοσπονδιακός εισαγγελέας της υπόθεσης Alexander Acosta, είχε εργαστεί και ως γραμματέας εργασίας για τον Trump, υπέγραψε μία επίκληση η οποία βεβαίωνε πως τα εγκλήματα του Epstein δεν θα ερευνούνταν περαιτέρω ενώ ταυτόχρονα η έρευνα του FBI σχετικά με το αν υπήρχαν περισσότερα θύματα ή αν εμπλέκονταν και άλλες ισχυρές προσωπικότητες έλαβε τέλος. Η συγκεκριμένη συμφωνία γράφτηκε στην ιστορία ως “Η συμφωνία του αιώνα”. 

Μέχρι το 2008 ο Epstein κατηγοριοποιήθηκε ως ο τρίτος πιο επικίνδυνος δράστης σεξουαλικών αδικημάτων στην Νέα Υόρκη.

Μέχρι και την τελευταία του παρουσία σε δίκη στις 31 Ιουλίου 2019 ο κατηγορούμενος

Jeffrey Epstein αρνούνταν οποιαδήποτε συσχέτιση με τα παραπτώματα για τα οποία του αναλογούσαν δηλώνοντας αθώος.

Η δίκη προγραμματιζόταν για το καλοκαίρι του 2020 όπου και μέχρι τότε ο Epstein θα παρέμενε στη φυλακή για έναν χρόνο μέχρι την επόμενη δίκη.

10 Αυγούστου, 2019 στις 6:30 π.μ. ο Epstein βρέθηκε νεκρός στο κελί του με την πρόφαση “αυτοκτονίας” κάτι το οποίο πρακτικά δεν είναι δυνατόν καθώς βρισκόταν σε προστατευμένη πτέρυγα σε κελί υψίστης ασφαλείας δίχως να φέρει κάποια επικυνδινότητα για τον εγκληματία.

Γιατί δεν αυτοκτόνησε ο Jeffrey Epstein

Όπως δήλωσε ο Seth Abramson, καθηγητής, δικηγόρος και συγγραφέας:

“Αν θέλετε να κατανοήσετε τι κάνει τον θάνατο του Epstein ένα τεράστιο σκάνδαλο, πρέπει να καταλάβετε αυτό: Σε όλη την ιστορία και σύστημα της Αμερικανικής ποινικής δικαιοσύνης, κανένας κρατούμενος δεν είχε μεγαλύτερη αυτοκτονική επικυνδηνότητα από τον Epstein και *όλοι* στις αστυνομικές αρχές το γνώριζαν. Τώρα ο Epstein είναι νεκρός”

Μετά από έρευνα της Katie Benner και της Danielle Ivory προέκυψαν τα παρακάτω στοιχεία:

Οι δύο φύλακες που προστάτευαν το κελί του Jeffrey Epstein, όπου δήλωσαν πως αυτοκτόνησε, κοιμήθηκαν εν ώρα υπηρεσίας και απέτυχαν να κάνουν τον τυπικό έλεγχο στο κελί για 3 ώρες, για αυτό και προκειμένου να καλύψουν το λάθος τους τροποποίησαν τα σχετικά έγγραφα.

Τα παραπάνω επιβεβαιώνουν διαφορετικές νομικές πηγές και αστυνομικοί πράκτορες με γνώση επί του θέματος.

Οι δύο φύλακες τέθηκαν σε διαθεσιμότητα μια και παραποίησαν τις επίσημες αναφορές γράφοντας πως έλεγχαν τον κρατούμενο κάθε 30 λεπτά όπως και έπρεπε.

Στοιχεία κατά της αυτοκτονίας

Δικηγόρος ενός από τα θύματα του Epstein ανακοίνωσε πως κατάφερε να συλλέξει νέες πληροφορίες σχετικά με τον δισεκατομμυριούχο κατηγορούμενο και γιατί ο θάνατος του δεν ήταν αυτοκτονία αλλά δολοφονία.

Ο Spencer Kuvin, ο οποίος πρόβλεψε την απουσία του Epstein από την τελική δίκη, είπε στην Sun Online ότι επικοινώνησε μαζί του ένας ανώνυμος κρατούμενος λέγοντα τους πως “είναι απίθανο ο Epstein να αυτοκτόνησε”.

Οι επίσημες φόρμες λένε πως ο Epstein είχε δεμένο ένα σεντόνι γύρω από τον λαιμό του όταν τον βρήκαν και μετά ακολούθησε η δήλωση του ιατροδικαστή ονομάζοντας τον θάνατο του αυτοκτονία.

Η πηγή του Kuvin εντός της φυλακής τον ενημέρωσε πως κάθε τετραγωνικό μέτρο του κελιού του Epstein βιντεοσκοπούνταν, για αυτό και θα έπρεπε να υπάρχει λεπτομερές βίντεο χωρίς διακοπές για τι ακριβώς συνέβη στον Epstein.

 

Ο Spencer Kuvin έλαβε τηλεφώνημα από εργαζόμενο με ανώτερο ρόλο εντός των φυλακών που βρισκόταν ο Epstein, “Μην πιστεύεις αυτά που ακούς” του είπε. Συμπληρωματικά του εξήγησε για το ειδικό κελί που κρατούσαν τον επιχειματία και σχεδιάστηκε ως “φυλακή, μέσα στην φυλακή”.

Κρατώντας τις παραπάνω πληροφορίες αντιλαμβανόμαστε πως πρόκειται για ένα ξεχωρίστο πλήρως προστατευμένο φυλάκιο με τους προσωπικούς του ιδιωτικούς φύλακες και 24ωρη παρακολούθηση. Σχεδιασμένο για να “προστατεύει” εγκληματίες όπως τρομοκράτες και άλλους υψηλής επικινδυνότητας κρατούμενους, το γεγονός πως απουσιάζει υλικό σε μορφή βίντεο φαίνεται αν μην τι άλλο ύποπτο.

Την Παρασκεύη 9 Αυγούστου και λίγες ώρες πριν τα ξημερώματα του Σαββάτου όπου και βρήκαν το πτώμα του Epstein, ο συγκρατούμενός του μεταφέρθηκε σε άλλο κελί!

“Δεν φαινόταν ικανός για αυτοκτονία”

Ο Kuvin έχοντας γνωρίσει και δει τον Epstein τρεις φορές έως και τον θάνατό του δήλωσε πως ο επιχειρηματίας δεν θα ήταν αρκετά “θαραλλαίος” για να το κάνει.

“Γνώρισα τον άνθρωπο σε τρεις διαφορετικές περιπτώσεις και ποτέ δεν φάνηκε αναποφάσιστος άνθρωπος” είπε.

“Φαινόταν πάντα ιδιαίτερα εφυής, αλαζονικός, σίγουρος και με αυτοπεποίθηση. Ποτέ δεν σκέφτηκε ότι έκαν κάτι κακό, ακόμα και με όλες τις αποδείξεις εναντίον του, στην πραγματικότητα κατηγόρησε τα θύματα επιβεβαιώνοντας τον εγωισμό του και για αυτό κάποιος με τα παραπάνω χαρακτηριστικά δεν θα με έπειθε ποτέ ότι είναι ικανός για αυτοκτονία.”

Πληρώθηκε κάποιος για να σκοτώσει τον Epstein;

Μετά από την γνωστοποιήση των όχι και τόσο κρυφών φίλων και κοινωνικών επαφών του Epstein, οι υποθέσεις για την δολοφονία του όλο και μεγάλωναν. Οι κοινωνικά δυνατοί “συνάδελφοί” του φαίνεται πως δεν ήθελαν να μαθευτούν οι κοινές τους δραστηριότητες μια και η δίκη του Epstein περιλάμβανε ελαφρυντικά υπό την μορφή κατάδοσης των σημαντικών ονομάτων τους.

Υπάρχουν αρκετά σημαντικά κενά σχετικά με την φυλάκιση του Epstein, η εσκεμμένη απουσία του συγκρατούμενου του, η έλλειψη οπτικού υλικού του κελιού, οι φύλακες και η περίεργη εκτός ρουτίνας δραστηριότητάς του και η ακράδαντη επικυνδινότητα που έιχε ήδη η κατάσταση του επιχειρηματία.

Όπως επιβεβαιώνει και ο Kuvin “Το πιο έντονο και αληθοφανές σενάριο είναι πως κάποιος πληρώθηκε για να τον σκοτώσει, αφαίρεσαν τον συγκρατούμενό του για να μην υπάρχουν μάρτυρες. Κάποιος μπήκε στο κελί του τις πρώτες πρωινές ώρες, τον έδεσε με το σεντόνι γύρω από τον λαιμό για να φανεί σαν αυτοκτονία, τον έπνιξε και τον έριξε με δύναμη στο πάτωμα για να φαίνεται νεκρός.”

Η αυτοψία του Jeffrey Epstein έδειξε πως είχε πολλαπλά τραύματα, πολλά από τα οποία συχσετίζονται και με τον στραγγαλισμό. Συγκεκριμένα το κάταγμα στο κόκαλο του λαιμού προδίδει μεγάλη πίεση που δεν θα μπορούσε να προκαλέσει μόνος του στον εαυτό του.

Τα θύματα του Epstein δεν θα έχουν την ευκαιρία να τον αντιμετωπίσουν δικαστικά για αυτό και ζητούν να τους δωθεί πρόσβαση στα στοιχεία των επίσημων ερευνών.

Κατα την διαρκεία της έρευνας που μόλις διαβάσατε, 3 διαφορετικές πηγές με ξεχωριστή επωνυμία και domain των αμερικανικών media “χάθηκαν” μέσα σε μία ημέρα.

Ιστοσελίδες που φιλοξενούν το παραπάνω θέμα μοιάζει να “πέφτουν” μέσα σε ένα βράδυ δίχως ερωτήσεις και αντιδράσεις.

Οι έρευνες συνεχίζονται ενώ τα συμπεράσματα έχουν ήδη αρχίσει να διαμορφόνονται από μόνα τους.

 

Δήμητρα Μουταφίδου, Δημοσιογράφος