Το Facebook αποφάσισε να λογοκρίνει φωτογραφία που απεικονίζει την Αφροδίτη του Βίλεντρορφ, άγαλμα της Παλαιολιθικής Εποχής στο Μουσείο της Βιέννης, «Naturhistorisches Museum», ως πορνογραφική.

«Ποτέ δεν υπήρξε παράπονο από επισκέπτες για τη γύμνια του αγαλματιδίου και ποτέ δεν ακούσαμε κάποιον να παραπονείται για την εμφάνισή του. Η τελειότητα της απεικόνισης και το αρμονικό στυλ κάνουν αυτό το 29.500 ετών αγαλματίδιο της Αφροδίτης του Βίλεντρορφ μια από τις πιο εκφραστικές μορφές τέχνης της Παλαιολιθικής Εποχής» αναφέρει, σε ανακοίνωση, ο διευθυντής του Μουσείου Φυσικής Ιστορίας της Βιέννης (Naturhistorisches Museum) Κρίστιαν Κέμπερλ.

Το άγαλμα της Αφροδίτης παρουσιάστηκε ως προκλητική στην προσωπική σελίδα Facebook ενός ιδιώτη. Συγκεκριμένα, στα τέλη του περασμένου Δεκεμβρίου, η Ιταλίδα Λάουρα Γκιάντα (με επάγγελμα graffiti writer) δημοσίευσε μια φωτογραφία του γυμνού αγαλματιδίου από ασβεστόλιθο στη σελίδα της στο Facebook. Έπειτα από αυτό, οι Αρχές Χρηστών Ηθών του μέσου κοινωνικής δικτύωσης αντέδρασαν και κατέβασαν την ανάρτηση ως “ανάρμοστη” σύμφωνα με την Art Newspaper και το γαλλικό ειδησεογραφικό πρακτορείο AFP.

«Ποτέ οι αναρτήσεις μας δεν διαγράφηκαν ή λογοκρίθηκαν από το Facebook” αναφέρει εκπρόσωπος Τύπου του μουσείου. “Παραδείγματος χάρη, τις τελευταίες μέρες αναρτήσαμε, στο πλαίσιο της Ημέρας του Αγ. Βαλεντίνου, μια ομάδα φωτογραφιών με Αφροδίτη του Βίλεντρορφ, ζώα να συνουσιάζονται κλπ-κλπ και η ομάδα φωτογραφιών παρέμεινε στο Facebook” συνέχισε με τις δηλώσεις του.

Αξίζει να αναφέρουμε την δημοσίευση στο Facebook από το Μουσείο της Βιέννης στις 9 Ιανουαρίου για τα σχόλια που ειπώθηκαν σχετικά με το άγαλμα. Δημοσίευσε μια φωτογραφία με το άγαλμα της Αφροδίτης σχολιάζοντας σε λεζάντα «Αφήστε την Αφροδίτη να είναι γυμνή!» Ένα εύστοχο σχόλιο που απαντά και στις ενέργειες του Facebook.

Δήμητρα Τάγκα, Δημοσιογράφος