Το χειρόγραφο ‘’ΒΟΪΝΙΤΣ’’, είναι ένα εικονογραφημένο βιβλίο που το περιεχόμενό του είναι ακατανόητο. Για τον λόγο αυτό ένα μυστήριο καλύπτει το συγκεκριμένο βιβλίο. Γράφτηκε πριν από αιώνες και ο συγγραφέας του παραμένει άγνωστος.  Λέγεται, πως ο εν λόγω συγγραφέας για την γραφή του χειρόγραφου, χρησιμοποίησε ένα άγνωστο σύστημα γραφής και γλώσσας.

voynich-1

Το χειρόγραφο για χρόνια είναι στα χέρια διαφόρων ερευνητών και κρυπτοαναλυτών, μεταξύ των οποίων βρίσκονται μερικοί από τους κορυφαίους αποκωδικοποιητές του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου, χωρίς όμως να καταφέρει κανένας τους να δώσει την λύση σε αυτήν την αποκρυπτογράφηση. Μετά τα πολλά χρόνια των προσπαθειών των μελετητών, να ανακαλύψουν σε τι αναφέρετε το συγκεκριμένο βιβλίο, έφτασαν στο συμπέρασμα πως ίσως είναι απλά μία καλοπεριποιημένη απάτη, δίχως νόημα και με τυχαίους χαρακτήρες.

voynich-2

voynich-3

Το όνομα του χειρόγραφου, είναι παρμένο από τον γνωστό παλαιοπώλη βιβλίων, Βίλφριντ Βόινιτς (Wilfrid Voynich), ο οποίος το αγόρασε το 1912. Σήμερα είναι στη διάθεση της βιβλιοθήκης του πανεπιστημίου του Γέιλ καταλογογραφημένο σαν αντικείμενο MS408 της βιβλιοθήκης Σπανίων και Χειρόγραφων ‘’Beinecke’’.

voynich-4

Στο κείμενο συγκαταλέγονται και φωτογραφίες αγνώστων φυτών, γυμνών γυναικών και περίεργων αστρονομικών διαγραμμάτων, πράγμα που κάνει την κατανόηση του βιβλίου ακόμη πιο δύσκολη.

voynich-5

Μια ομάδα επιστημόνων της Αριζόνα, χρονολόγησε με ακρίβεια το χειρόγραφο, χρησιμοποιώντας την μέθοδο του άνθρακα – 14. Κατέληξαν πως δημιουργήθηκε στις αρχές του 15ου αιώνα.

voynich-6

Παρ’όλα αυτά μέχρι και σήμερα η ανάγνωση του καθώς και η εξήγηση του παραμένουν ένα άλυτο μυστήριο.

Για τον Τομέα Έρευνας,

Σουζάνα Μπάκα, Υπεύθυνη Τομέα Έρευνας