Το τροπικό δάσος στον Αμαζόνιο, το μεγαλύτερο στον πλανήτη έφτασε στο πιο υψηλό ποσοστό αποψίλωσης μεταξύ Αυγούστου του 2017 και Ιουλίου του 2018.
Συνολικά 7.900 τετραγωνικά χιλιόμετρα καταστράφηκαν στο τροπικό δάσος. Σύμφωνα με τον υπουργό περιβάλλοντος Έντσον Ντουάρτε, η βασική αιτία είναι η υλοτομία που γίνεται παράνομα. Όλα τα στοιχεία για την καταστροφή του δάσους αποκαλύφθηκαν με αφορμή την πολιτική που ακολουθεί ο νεοεκλεγμένος πρόεδρος της Βραζιλίας, Ζαΐρ Μπολσονάρο.

Κατά τη διάρκεια της εκστρατείας του είχε αναφέρει ότι θα περιορίσει τα πρόστιμα για τη δασοκομία και θα αποδυναμώσει την επιρροή του οργανισμού περιβάλλοντος.

Το BBC αναφέρει ότι το πιο υψηλό ποσοστό αποψίλωσης εντοπίστηκε στις πολιτείες Μάτο Γκρόσο και Παρά και σε αντίθεση με τα στοιχεία του προηγούμενου χρόνου, παρατηρήθηκε αύξηση 13,7%. Τα στοιχεία που δόθηκαν φέτος προέκυψαν από τα δορυφορικά δεδομένα του προγράμματος παρακολούθησης της αποψίλωσης, Prodes. Στην πολιτεία Μάτο Γκρόσο ειδικότερα υποστηρίζεται ότ η επέκταση της γεωργίας ευθύνεται για την αποψίλωση του δάσους.

Παρ’όλη την αύξηση του ποσοστού, σε σχέση με το 2004 υπάρχει μια μείωση κατά 74% καθώς η ομοσπονδιακή κυβέρνηση της Βραζιλίας εφάρμοσε μέτρα προκειμένου να προστατευθεί το δάσος.

Αξίζει να σημειωθεί ότι στο δάσος του Αμαζονίου υπάρχει μεγάλη ποικιλία από ζώα και φυτά. Μέχρι και σήμερα οι επιστήμονες ανακαλύπτουν νέα είδη τόσο φυτών όσο και ζώων.

Δήμητρα Τάγκα, Δημοσιογράφος