Ένα ακόμη θρυλικό αυτοκίνητο θα αναβιώσει ξανά στην εποχή μας και προσθέτει τεράστια χαρά και ανυπομονησία στους λάτρεις του. Ποιο είναι αυτό το; Το Stratos Lancia! Ένα από τα πιο εμβληματικά αυτοκίνητα της Ιταλικής αυτοκινητοβιομηχανίας. Χάρη στο Stratos, η Lancia είχε κερδίσει τρεις συνεχόμενους τίτλους στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Ράλι τις χρονιές 1974, 1975 και 1976.

Τη δημιουργία του νέου Stratos έχει αναλάβει η Manifattura Automobili Torino. H κατασκευαστική εταιρεία θα κατασκευάσει συνολικά μόνο 25 νέα μοντέλα και η επίσημη παρουσίαση του μοντέλου θα γίνει το Μάρτιο στην έκθεση Γενεύης.

Όσον αφορά τις τεχνικές λεπτομέρειες του αυτοκινήτου δεν έχει ανακοινωθεί κάτι, με τις αναλυτικότερες πληροφορίες για το αυτοκίνητο να ανακοινώνονται στην έκθεση της Γενεύης. Σύμφωνα, όμως, με ανεπίσημες πληροφορίες, η ισχύς του νέου Stratos δεν θα είναι μικρότερη των 550 ίππων, ενώ η μέγιστη ταχύτητα του θα φτάνει τα 274 χιλιόμετρα την ώρα. Επίσης, η παραγωγή του αυτοκινήτου θα γίνει σε τρεις εκδόσεις ένα καθημερινό sportscar, ένα αγωνιστικό αυτοκίνητο GT και ένα αγωνιστικό μοντέλο Safari.
Πάντως , η Manifattura Automobili Torino, έχοντας πάρει έγκριση, θα βασίσει τα σχέδιά της για το νέο Stratos, στα σχέδια που έχει παρουσιάσει ο οίκος Pininfarina. Tότε το 2010 ο επιχειρηματίας ανταλλακτικών Brose, Michael Stoschek και λάτρης του Lancia Stratos αποφάσισε να ξαναεπαναφέρει το θρυλικό αυτοκίνητο.

Έτσι ανέθεσε στην αυτοκινητοβιομηχανία Pininfarina την κατασκευή του. Το μοντέλο θα βασιζόταν στο σκελετό της Ferrari 430 Scuderia. H αρχική ιδέα έκανε αίσθηση στους επικεφαλής της Ferrari. Eν τέλει όμως το 2011, η ιταλική αυτοκινητοβιομηχανία αρνήθηκε να συμμετάσχει στην παραγωγή του αυτοκινήτου, η οποία σταμάτησε αμέσως.

Πλέον, το νέο Stratos θα πουληθεί σε λίγους εκλεκτούς αγοραστές και όπως εικάζεται, λόγω της μειωμένης παραγωγής του, η τιμή του αναμένεται να ξεπεράσει το μισό εκατομμύριο.

Αλέξανδρος Τσάλιος, Δημοσιογράφος