Σπίτι μου… «μικρο-σπιτάκι» μου θα λένε από εδώ και στο εξής, σύμφωνα με τους ιθύνοντες του The Homeless Foundation, πολλοί άστεγοι στην Αγγλία. Τουλάχιστον αυτό φιλοδοξούν, καθώς βρίσκονται στην υλοποίηση ενός ιδιαίτερου πιλοτικού προγράμματος που στόχο του έχει να βοηθήσει άτομα που βρίσκονται στο δρόμο.

Όμως, ποιο είναι αυτό το στοιχείο που κάνει τόσο ιδιαίτερο, διαφορετικό και καινοτόμο αυτό το πρόγραμμα; Μα φυσικά η κατασκευή του iKozie. Το iKozie, όπως χαρακτηριστικά το έχουν ονομάσει, είναι ένα αρκετά μικρό σπίτι (μόλις 17,25 τ.μ.!) που είναι, ωστόσο, αρκετά επαρκές για ένα άτομο. Κι αυτό διότι εργονομικά είναι άψογα σχεδιασμένο για έναν ενήλικα, πλήρως εξοπλισμένο και μάλιστα έχοντας τη σήμανση Α της ενεργειακής κλάσης. Αυτό, λοιπόν, το micro-σπίτι αποτελείται από τέσσερις χώρους: το μπάνιο, την κρεβατοκάμαρα, μία πλήρως εξοπλισμένη κουζίνα και έναν «χώρο ψυχαγωγίας», ο οποίος διαθέτει μία τηλεόραση και έναν άνετο καναπέ. Οι αρχιτέκτονες του iKozie εμπνεύστηκαν το σχεδιασμό του έχοντας ως «πρότυπο» το εσωτερικό μέρος των γιοτ αλλά και τις καμπίνες της Α’ θέσης των αεροπλάνων. Όλα αυτά σε συνδυασμό με το πολύ χαμηλό κόστος του -μόλις 40.000£ (περίπου 45.000€)- κάνουν τους επικεφαλής του προγράμματος να μιλούν για κάτι που μπορεί να δώσει ουσιαστική λύση στο πρόβλημα των αστέγων της Αγγλίας.

Το πρώτο, λοιπόν, micro-σπίτι έχει ήδη μεταφερθεί με γερανό και εγκατασταθεί στο πίσω μέρος της αυλής ενός σπιτιού στο Worcester. Το σπίτι αυτό ανήκει στο The Homeless Foundation και σύμφωνα με τον Kieran O’Donnell, επίτροπο του οργανισμού, μέχρι το τέλος του μήνα θα μπορέσει ήδη να κατοικήσει το πρώτο άτομο εκεί. Η επιλογή του, ωστόσο, δε θα είναι τυχαία, καθώς θα επιλεχθεί βάση μίας συγκεντρωτικής αναφοράς από όλα τα φιλανθρωπικά ιδρύματα αστέγων της Αγγλίας. Συγκεκριμένα, το The Homeless Foundation, το οποίο ηγείται και αυτού του προγράμματος, είναι ένα φιλανθρωπικό ίδρυμα της Μεγάλης Βρετανίας που έχει ως στόχο την διευκόλυνση των ανθρώπων που βρίσκονται σε μεγάλη ανάγκη προσφέροντάς τους βοήθεια περισσότερο στο κομμάτι της στέγασής τους. Ιδρύθηκε το 2007 και ήδη έχει διατελέσει σημαντικό έργο σε σχέση με το πρόβλημα των αστέγων που ταλανίζει τα τελευταία χρόνια έντονα την Αγγλία. Με βάση τα επίσημα στατιστικά στοιχεία της βρετανικής κυβέρνησης, 2.714 άνθρωποι ήταν άστεγοι στην Αγγλία όλη τη διάρκεια του 2014, νούμερο αυξημένο κατά 55% σε σύγκριση με το αντίστοιχο του 2013. Επιπλέον, οι τοπικές αρχές του Λονδίνου ανέφεραν πως 7.581 άτομα βρίσκονταν στο δρόμο μόνοι τους κατά τα έτη 2014-2015, ποσοστό που είναι αυξημένο κατά 16% συγκριτικά με τα προηγούμενα χρόνια.

Έτσι, κρίνοντας και από όλα τα παραπάνω απτά στοιχεία γίνεται κατανοητό πόσο αναγκαίο είναι να βρεθούν αποτελεσματικές λύσεις για το μείζον πρόβλημα των αστέγων στην Αγγλία και το πρόγραμμα του The Homeless Foundation έχει σημαντικές αξιώσεις για αυτό. Διότι σκοπός του είναι, όχι μόνο να προσφέρει ένα προσωρινό σπιτικό για ένα άστεγο άτομο, αλλά παράλληλα, να το βοηθήσει να ορθοποδήσει ξανά βοηθώντας το στην αναζήτηση μίας δουλειάς και μόνιμης κατοικίας. Το θετικό είναι πως βρίσκει ανταπόκριση και μάλιστα ήδη συζητείται να κατασκευαστεί μία κοινότητα micro-σπιτιών στο Worcester (25 σπιτιών στο σύνολο), ούτως ώστε να βοηθηθούν κι άλλοι άνθρωποι.

Πηνελόπη Σωτηριάδου, Συντάκτρια