Η τελευταία κατοικία του μεγάλου ζωγράφου Πέτερ Πάουλ Ρούμπενς (κάστρο Elewijt) στο Βέλγιο, θα περάσει σύμφωνα με πληροφορίες, στα χέρια άλλου με μία προϋπόθεση. Να μπορεί να διαθέσει τουλάχιστον 4 εκατομμύρια ευρώ, αρχική τιμή εκκίνησης για την αγορά του οικήματος.Ο παγκοσμίου φήμης ζωγράφος από την Αμβέρσα Πιέτερ Πάουλ Ρούμπενς αγόρασε το κάστρο για να στεγάσει εκεί τον έρωτα του με τη δεύτερη σύζυγό του, τη 16χρονη Ελένα Φουρμέντ. Ανακαίνισε και αναδιακόσμησε πλήρως το κάστρο σε φλαμανδικό αναγεννησιακό στυλ και διέταξε να τοποθετηθεί το οικόσημό της οικογένειας του πάνω από το τζάκι, στο σαλόνι. Από τότε, όλοι αναφέρονταν στο κάστρο ως το Κάστρο του Ρούμπενς”.Ο Πέτερ Πάουλ Ρούμπενς (Peter Paul Rubens, 28 Ιουνίου 1577 – 30 Μαΐου 1640) ήταν ένας από τους σημαντικότερους Φλαμανδούς ζωγράφους, το έργο του οποίου εντάσσεται στην τέχνη του μπαρόκ.Ο Ρούμπενς πέρασε την τελευταία δεκαετία της ζωής του στην Αμβέρσα και γύρω από αυτήν. Ο Φλαμανδός αγόρασε το κτήμα έξω από την Αμβέρσα, στο οποίο υπάρχει το Κάστρο του Ελεβάιτ (Elewijt), γνωστό και ως “Kasteel Het Steen” ή “Rubenskasteel” το 1635.

Το κάστρο ανεγέρθη το 1304,διαθέτει 33 δωμάτια και περικλείεται στις τρεις πλευρές της από τάφρο.Το συγκρότημα περιλαμβάνει τρία κτήρια: μία κατοικία έξι υπνοδωματίων από ψαμμόλιθο με ένα ιδιωτικό παρεκκλήσι, μία έπαυλη τεσσάρων υπνοδωματίων και ένα συγκρότημα με πυργίσκο που, παρά το γεγονός ότι έχει πίσω του μία ιστορία αιώνων, περιλαμβάνει ένα πολύ σύγχρονο γκαράζ για τέσσερα αυτοκίνητα. Σα να μην έφταναν όλα αυτά, το ακίνητο διαθέτει επίσης μία γέφυρα στην είσοδο του που σηκώνεται και εντυπωσιάζει τους επισκέπτες.Ο νέος ιδιοκτήτης θα αποκτήσει, μεταξύ άλλων, πέτρινες αψίδες, περίτεχνα παρκέ και πατώματα, καθώς και περίτεχνα τζάκια σε πολλά δωμάτια, συμπεριλαμβανομένου ενός τζακιού στον καθιστικό χώρο με το οικόσημο του Rubens.Όμως, εκτός από το κόστος των εργασιών ανακαίνισης ή διακόσμησης, οι επίδοξοι επενδυτές θα πρέπει να σκεφτούν επίσης και το ετήσιο κόστος συντήρησης ενός τέτοιου ακινήτου. Σύμφωνα με τον Γερμανό αριστοκράτη και ειδικό στα κάστρα Christoph von Schenck της κτηματομεσιτικής Engel & Völkers AG, το ετήσιο κόστος συντήρησης για ένα τέτοιο ακίνητο μπορεί να φτάσει τα 118.040 δολάρια ή και περισσότερο αν συμπεριληφθεί και το κόστος ενός κηπουρού.

Ο τωρινός ιδιοκτήτης προχώρησε από το 1955, σταδιακά, σε εργασίες ανακαίνισης και το 2009 το κάστρο ανακηρύχθηκε μνημείο πολιτιστικής κληρονομιάς” υπογραμμίζει, σε ανακοίνωση, το μεσιτικό γραφείο Engel & Völkers που έχει αναλάβει την πώληση.

Λάμπρος Παπαδής, Δημοσιογράφος