Τον προηγούμενο μήνα ο πρώην πρόεδρος των ΗΠΑ, Μπαράκ Ομπάμα μαζί με την σύζυγο του Μισέλ, υπέγραψαν συμφωνία, με τον κολοσσό των ταινιών Netflix, χωρίς όμως να δώσουν κάποια διευκρίνηση για το τι περιέχει η συμφωνία.
Το Netflix είναι Αμερικανική πολυεθνική εταιρία, η οποία είναι ειδικευμένη στην διαδικτυακή ενοικίαση ταινιών, καθώς και στην παροχή video streaming. Η εταιρία ιδρύθηκε το 1997. Τον Ιανουάριο του 2016 ανακοινώθηκε ότι το Netflix έχει 74 εκατομμύρια συνδρομητές, μαζί με 44 εκατομμύρια χρήστες στις ΗΠΑ. Το Netflix εισήλθε στη βιομηχανία παραγωγής ταινιών το 2013, ξεκινώντας από την πρώτη της σειρά, House of Cards. Το Netflix κυκλοφόρησε περίπου 126 πρωτότυπες σειρές ή ταινίες το 2016, περισσότερο από οποιοδήποτε άλλο δίκτυο ή καλωδιακό κανάλι.

Ο Μπαράκ Χουσέιν Ομπάμα όπως είναι το πλήρες όνομα του, μετά την συμφωνία, ίδρυσε την εταιρία παραγωγής, Higher Ground Productions. Ελπίζουμε να καλλιεργήσουμε και να βοηθήσουμε να εκφραστούν ταλαντούχες φωνές, πηγές δημιουργικότητας και έμπνευσης που προάγουν την ενσυναίσθηση και την κατανόηση μεταξύ των λαών» ανέφερε ο Barack Obama σε ανακοίνωση που εξέδωσε.
Σύμφωνα με την εφημερίδα New York Times, που επικαλείται συνεργάτες του Obama, ο πρώην πρόεδρος δεν σκοπεύει να χρησιμοποιήσει την πλατφόρμα ως πολιτικό εργαλείο, για παράδειγμα για να επικρίνει τον διάδοχό του, Donald Trump. Πρόσφατα η πλατφόρμα έκλεισε συμφωνία με τους επιτυχημένους παραγωγούς, Ryan Murph (δημιουργός της τηλεοπτικής σειράς Glee) και Shonda Rhimes (Grey’s Anatomy) έναντι 300 εκατομμυρίων δολαρίων για 5 χρόνια για τον πρώτο και 100 εκατ. δολαρίων για 4 χρόνια για την δεύτερη.

Ενώ όμως υπήρξε μεγάλος ενθουσιασμός για το πως θα διαμορφωθεί το Netflix με τους Ομπάμα, ο κωμικός Κρις Ροκ δεν είναι τόσο ικανοποιημένος. “Δεν θέλω να ζω σε έναν κόσμο, στον οποίο ο Πρόεδρος Ομπάμα ανησυχεί για τις επιδόσεις του στο Rotten Tomatoes (τον ιστότοπο με κριτικές για ταινίες και τηλεοπτικές παραγωγές)” δήλωσε ο Ροκ στο Hollywood Reporter. Ο Κρις Ροκ είπε ότι δεν ενδιαφέρεται να δει τους Ομπάμα να εισέρχονται στη βιομηχανία ψυχαγωγίας και ότι αισθάνεται ότι είναι πολλοί καλύτεροι από αυτό. Ο ηθοποιός πριν από δύο χρόνια υπέγραψε συμφωνία ύψους 40 εκατομμυρίων δολαρίων με την πλατφόρμα streaming stand-up σόου και πρόσφατα εμφανίστηκε μαζί με τον Άνταμ Σάντλερ στην ταινία του Netflix “The Week Of”. Η επίσημη δήλωση του Netflix, δεν διευκρίνισε πόσες ακριβώς θα διαρκέσει η συμφωνία, αλλά χαρακτήρισε τη συμφωνία ως “πολυετή”.

Νίκος Ντουντουλάκης, Δημοσιογράφος