Oι γίγαντες του Διαδικτύου, όπως το Facebook ή η Google κυριαρχούν στην πίτα της παγκόσμιας ψηφιακής διαφήμισης, (το 2017 θα ελέγχουν το 46,6%) δεν παύουν, όμως, να αντιμετωπίζουν προβλήματα με κυριότερα αυτά της αξιοπιστίας των ειδήσεων, καθώς οι «ψευδείς ειδήσεις» (fake news) επικρατούν σε τέτοιου είδους χώρους, μιας και η πρόσβαση είναι εύκολη σε όλους, αλλά ο έλεγχος είναι πολύ δύσκολος.

Από την άλλη, στην μάχη της πληροφόρησης οι εκδότες των εφημερίδων, ενώ έχουν καταρρακωθεί από την συρρίκνωση της παραδοσιακής διαφημιστικής αγοράς, συνεχίζουν να παράγουν ποιοτική πληροφόρηση και προσπαθουν να ανακτήσουν το χαμένο έδαφος.

Η συνεργασία των παραπάνω είναι επόμενη, καθώς οι πρώτοι, και ιδίως τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, έχουν κατανοήσει πως εάν μείνουν μόνοι τους κινδυνεύουν να καταντήσουν ένα απλό αντηχείο «ψευδών ειδήσεων» και να μην αποτελούν έγκυρη πηγή, ενώ οι δεύτεροι αντιλαμβάνονται πως θα πρέπει να μετακινηθούν προς τα εκεί που υπάρχουν τώρα πια οι αναγνώστες, προσφέροντας ακόμη και στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης δωρεάν ειδήσεις αποκομίζοντας βέβαια και κέρδη.

Μάλιστα, την τελευταία κίνηση προς την κατεύθυνση αυτή την έκανε το Facebook των δύο δισεκ. Χρηστών.

Σύμφωνα με δηλώσεις του Ζούκερμπεργκ, το Facebook φιλοδοξεί η κοινότητά του να είναι καλά πληροφορημένη και να αποκομίζει γνώσεις κι όχι άχρηστες πληροφορίες. «Κι αυτό δεν μπορούμε να το επιτύχουμε χωρίς τους δημοσιογράφους, αλλά αντιλαμβανόμαστε επίσης πως οι νέες τεχνολογίες καθιστούν ακόμη πιο δύσκολο στους εκδότες να χρηματοδοτήσουν μία αξιόπιστη σε όλους δημοσιογραφία».

Ο ίδιος συνεχίζει λέγοντας πως «θα πειραματισθούμε με νέους τρόπους για να αυξήσουμε τις συνδρομές τους. Εαν οι αναγνώστες γίνουν συνδρομητές, επειδή είδαν τις ειδήσεις στο Facebook, τα έσοδα θα μεταβιβάζονται απευθείας στους εκδότες, που εργάζονται σκληρά για να αποκαλύπτουν την αλήθεια και το Facebook δεν θα καρπώνεται ούτε ένα λεπτό. Αυτό θα ξεκινήσει στα τέλη του έτους με μία μικρή ομάδα από Αμερικανούς και Ευρωπαίους εκδότες. Μετά θα ακούσουμε και τα δικά τους σχόλια».

Συγκεκριμένα, πριν από λίγες εβδομάδες ο ιδρυτής και ιδιοκτήτης του Μάρκ Ζούκερμπεργκ είχε αφήσει να διαρρεύσει και πλέον την έχει ανακοινώσει κι επίσημα την ανακαινισμένη λειτουργία των Instant Articles. Πρόκειται για μία πειραματική λειτουργία της υπηρεσίας Instant Articles (Στιγμιαία Άρθρα), η οποία είχε δημιουργηθεί από το 2015 και είχε ως στόχο να προσφέρει άμεσα τα νέα στους χρήστες των μέσων κοινωνικής δικτύωσης. Η ανακαινισμένη λειτουργία του Instant Articles, έχει στόχο να αποτρέψει τις εφημερίδες να εγκαταλείψουν την πλατφόρμα αυτή παροχής ειδήσεων εξαιτίας της μικρής ανταποδοτικότητας (όπως έχουν κάνει ήδη οι Wall Street Journal, New York Times, Forbes).

Είναι σαφές πως από μόνη της η διαφήμιση που επιτυγχάνεται μέσω του Facebook δεν είναι αρκετή για τις ανάγκες των εκδοτών και για αυτόν το λόγο το Facebook, προκειμένου να τους κρατήσει στην πλατφόρμα, δοκιμάζει πλέον μία άλλη πηγή εσόδων: να προωθεί συνδρομές και εγγραφές χρήστη στο περιεχόμενο των εφημερίδων εκείνων που μετέχουν στο Instant Articles.

Σε δημοσίευμα της εφημερίδας La Reppublica που παρουσιάζει το θέμα, τονίζεται πως για την επίτευξη των παραπάνω θα υπάρχει αρχικά δωρεάν ανάγνωση κάποιου αριθμού ειδήσεων, μετά την συμπλήρωση του οποίου θα εμφανίζεται η ειδοποίηση (paywall) πως θα πρέπει κάποιος να είναι πλέον συνδρομητής ώστε να έχει την πλήρη πρόσβαση στα νέα. Καθ’αυτόν τον τρόπο περίπου θα λειτουργεί.

Μεταξύ άλλων, για την ενίσχυση της λειτουργίας αυτής θα είναι και η δυνατότητα το Facebook να μεταφέρει άμεσα τα στοιχεία του χρήστη στην εφημερίδα, η οποία κατόπιν θα μπορεί ανεξάρτητα να χειρισθεί την οικονομική συναλλαγή της με τον αναγνώστη. Αλλά και η Google προ ημερών ανακοίνωσε κάτι παράλληλο, πως θα ευκολύνει περισσότερο τη διαδικασία πληρωμής των συνδρομών για άρθρα προς τους εκδότες.

Πιο συγκεκριμένα, ο δρόμος για τη συνεργασία των δύο πλευρών μόλις που έχει ανοίξει. Απομένει να δούμε πως θα εξελιχθεί αυτή η συνεργασία.

Χριστιάνα Αθανασιάδου, Συντάκτρια