Η Αίγυπτος είναι μία περιοχή με σημαντική ιστορία στο πέρασμα των αιώνων. Tόσο κάτω από την έρημο της όσο και στα σπουδαία μνημεία της κρύβονται αρχαιολογικά ευρήματα, υψίστης σημασίας, τα οποία με την πάροδο του χρόνου «εμφανίζονται» στο φως της ημέρας.

Ένα από τα ευρήματα αυτά που εκπλήσσουν συνεχώς στον κόσμο είναι και το λεγόμενο Ευαγγέλιο του Ιούδα, το οποίο ανατρέπει όσα ξέραμε για τον ίδιο και τον παρουσιάζει ως ήρωα και όχι ως προδότη.

Η εμφάνιση του Ευαγγελίου

Η εμφάνιση του Ευαγγελίου του Ιούδα δεν είναι γνωστή. Δεν ανακαλύφθηκε για πρώτη φορά από τους αρχαιολόγους. Εικάζεται ότι ανακαλύφθηκε τη δεκαετία του 70’ σε έναν τάφο στην Αίγυπτο, ενώ μαζί με το Ευαγγέλιο του Ιούδα βρέθηκαν άλλα τρία κείμενα τα οποία βρίσκονται σε ένα πάπυρο, δηλαδή σε μορφή βιβλίου, ο οποίος ονομάστηκε Codex Tchacos.

Ο πάπυρος είχε παραμείνει στην κατοχή ενός αρχαιοκάπηλου, ο οποίος μόλις αντιλήφθηκε την αξία του προσπάθησε να τον πουλήσει. Eν τέλει το ποσό που ζήτησε , εμπόδισε τρεις μελετητές που προσπάθησαν να το αγοράσουν.

Τελικά, ο πάπυρος ήρθε στην κατοχή της Φρίντα Νουσμπεργκερ – Τσάκος, μιας Ελβετίας αρχαιοσυλλέκτη . Έπειτα από αρκετές ταλαιπωρίες, ο κώδικας κατέληξε στο Maecenas Foundation και τη National Geographic. Οι ειδικοί ανέλαβαν να αντικαταστήσουν τον πάπυρο οποίος είχε υποστεί σημαντικές ζημιές και επιπλέον θα καθόριζαν την ηλικία του ,θα το μετέφραζαν και θα ανέλυαν το περιεχόμενό του.

Πότε γράφτηκε το Ευαγγέλιο και από ποιον

Αφού λοιπόν το ευαγγέλιο του Ιούδα αποκαταστάθηκε και ανασυνδέθηκε, πραγματοποιήθηκε από τους ειδικούς η χρονολόγηση του με τον άνθρακα 14. Με βάση τη χρονολόγηση το αντίγραφο του Ευαγγελίου του Ιούδα πρέπει να γράφτηκε , στην κοπτική γλώσσα, στα τέλη του τρίτου αιώνα ή στις αρχές του τέταρτου αιώνα.

Βέβαια, το πότε γράφτηκε το πρωτότυπο Ευαγγέλιο, δεν είναι εύκολο να καθοριστεί. Οι ερευνητές υποστηρίζουν ότι η συγγραφή του Ευαγγελίου του Ιούδα πρέπει να έγινε τουλάχιστον έναν αιώνα νωρίτερα και τους ισχυρισμούς τους ενισχύει και ο Ειρηναίος , Επίσκοπος Λουγδούνων ( Σημερινή Λυών).

Ο Ειρηναίος υπήρξε από τους πρώτους αντίπαλους των αιρέσεων, γράφοντας αρκετά συγγράμματα για να τις πολεμήσει. Μάλιστα γύρω στα 180 μ.Χ ,στο έργο του «Κατά των αιρέσεων» γίνεται η πρώτη αναφορά σε ένα κείμενο που ονομάζεται Ευαγγέλιο του Ιούδα, οπότε οι ερευνητές θεωρούν ότι πιθανώς το πρωτότυπο Ευαγγέλιο να υπήρχε πριν το 180 μ.Χ.

Το ενδιαφέρον της έρευνας έχει προκαλέσει και το ποιος είναι ο συγγραφέας του Ευαγγελίου του Ιούδα. Μέχρι στιγμής δεν υπάρχουν αποδείξεις και μαρτυρίες για το ποιος είναι ο συγγραφέας του κειμένου, ενώ και μέσα στο ίδιο το κείμενο δεν υπάρχει κάποια ένδειξη που να μαρτυρεί το συγγραφέα του.

Μία μικρή μερίδα ερευνητών υπονοεί, έμμεσα φυσικά, ότι συγγραφέας του Ευαγγελίου πιθανώς να είναι ο ίδιος ο Ιούδας ο Ισκαριώτης. Μία τέτοια άποψη, όμως, δεν βασίζεται στη λογική, καθώς πρώτον όπως αναφέραμε και πιο πάνω μέσα στο ίδιο το κείμενο δεν υπάρχει κάποια ένδειξη είτε σε πρώτο πρόσωπο είτε στο τέλος του κειμένου, η οποία να υποδηλώνει τον συγγραφέα του έργου. Δεύτερον, ήταν πολύ δύσκολο να αποδοθεί στον Ιούδα τον Ισκαριώτη η συγγραφή του συγκεκριμένου Ευαγγελίου, διότι αφού πρόδωσε τον Ιησού, παρέδωσε πίσω στους Αρχιερείς τα χρήματα που είχε λάβει και κρεμάστηκε από τις τύψεις του. Οπότε το ποιος είναι ο συγγραφέας του έργου, παραμένει ένα άλυτο μυστήριο, το οποίο οδηγεί προς προσεκτική διερεύνηση.

Διαβάστε την συνέχεια εδώ