Οι ερευνητές στις ΗΠΑ δημιούργησαν ένα έξυπνο παράθυρο, το οποίο θα μεταμορφώσει τα σπίτια του μέλλοντος.

Το συγκεκτριμένο παράθυρο θα μπορεί να μετατραπεί από διαφανές σε αδιαφανές και το αντίστροφο, σε λιγότερο από ένα λεπτό.

Δαπάνες αναφορικά με τον κλιματισμό και τα στόρια αναμένεται να αποτελέσουν παρελθόν μετά την συγκεκριμένη εφεύρεση.

Οι πλάκες ηλεκτρικά αγώγιμου γυαλιού, οι οποίες περιέχουν ιόντα μετάλλου, διάσπαρτα πάνω στην επιφάνεια τους, όταν τα περάσει το ηλεκτρικό ρεύμα έχουν την δυνατότητα να μπλοκάρουν το φως του ηλίου, πράγμα που καθιστά την ύπαρξη στοριών περιττή.

Σήμερα, υπάρχουν «έξυπνα» παράθυρα που χρησιμοποιούνται από ορισμένα αεροπλάνα και τα οποία είναι φτιαγμένα από υλικά όπως το οξείδιο του βολφραμίου. Αυτά αλλάζουν χρώμα, όταν φορτισθούν ηλεκτρικά. Όμως, οι πρώτες ύλες τους είναι ακριβές, καθώςέχουν γαλαζωπή απόχρωση και χρειάζονται εώς και 20 λεπτά για να σκοτεινιάσουν, και με το πέρασμα του χρόνου θολώνουν μόνιμα.

Όπως αναφέρει το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων, ως πρώτη ύλη που απλώνεται στο γυαλί, χρησιμοποιείται ένα διάλυμα από χαλκό, οξείδιο του ψευδαργύρου και νανοσωματίδια πλατίνας (λευκόχρυσου).

Όταν είναι διαφανές, το παράθυρο επιτρέπει περίπου στο 80% του φωτός του περιβάλλοντος να μπει στον εσωτερικό χώρο. Όταν σκοτεινιάζει, το ποσοστό αυτό πέφτει μόλις στο 5%. Συνεχόμενες δοκιμές που έγιναν τουλάχιστον 5.500 φορές, έδειξαν ότι τα ποσοστά αυτά δεν μεταβάλλονται με τον χρόνο.

Το θέμα για τους ερευνητές είναι να βελτιώσουν περαιτέρω την τεχνολογία, ώστε να μπορούν να παραχθούν παράθυρα με μεγαλύτερο μέγεθος και μαζικά, καθώς επίσης να περιορισθεί περεταίρω το κόστος τους. Σύμφωνα με τον ΜακΓκάχι, τέτοια παράθυρα θα μπορούν να περιορίσουν έως κατά 20% το κόστος θέρμανσης και ψύξης ενός χώρου.

Κωνσταντίνος Τσίπτσιος, Δημοσιογράφος