Καθημερινά αυξάνονται τα κρούσματα και οι θάνατοι από τον κορωνοϊό ( Covid – 19 ). Ο νέος ιός ήρθε ξαφνικά στον πλανήτη και εξαπλώθηκε σε κάθε γωνιά του σε χρόνο ρεκόρ. Αφού είναι καινούριος ιός, συνεπάγεται με το ότι δεν υπάρχει ούτε φάρμακο αλλά ούτε και εμβόλιο προκειμένου να αντιμετωπιστεί, όπως οι περισσότερες αρρώστιες. Εξαιτίας αυτής της έλλειψης έχει στοιχίσει τη ζωή σε πάνω από 14.000 ανθρώπους σε παγκόσμιο επίπεδο. Ο μόνος τρόπος πρόληψης των ασθενώς είναι η απομόνωση στο σπίτι ή στο νοσοκομείο, όπως και η αποφυγή επαφής με τον οποιονδήποτε. Επιστήμονες από όλο τον κόσμο κάνουν τα αδύνατα δυνατά για να το ανακαλύψουν, ώστε να γλιτώσουν την ανθρωπότητα από την πανδημία.

Οι έρευνες είναι σε εξέλιξη με πρωτοφανή ταχύτητα και υπό ανάπτυξη αναφέρεται, πως  είναι πάνω από 20 εμβόλια.  Οι χώρες οι οποίες παλεύουν για αυτό είναι η Κίνα, οι Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής, Ρωσία, Αυστραλία και από την Ευρώπη κυρίως η Γερμανία και η Γαλλία. Δεν πρέπει να παραλειφθεί, πως και το Χόνγκ Κόνγκ έκανε προσπάθειες τέλη Ιανουαρίου, μόλις έλαβε το γονιδίωμα του ιού από την Κίνα, πριν ακόμα ο ιός φτάσει στην Ελλάδα και στην Ευρώπη και εξελιχθεί σε πανδημία. Όμως, η δοκιμή του χρειάζεται χρόνο. Το ίδιο δηλώνουν και οι φαρμακευτικές βιομηχανίες από τις χώρες που προαναφέρθηκαν.

Οι ΗΠΑ ξεκίνησαν την πρώτη κλινική δοκιμή εμβολίου στην πόλη Σιάτλ σε 45 ενήλικους εθελοντές ηλικίας 18–55 ετών με τη προϋπόθεση ότι όλοι είναι υγιείς. Το πρώτο άτομο που εμβολιάστηκε ήταν μια 43χρονη μητέρα δύο παιδιών. Πρέπει να περάσουν αρκετές φάσεις για την αποτελεσματικότητα και την ασφάλεια του εμβολίου. Οι εθελοντές θα υποβληθούν συνολικά σε έντεκα εξετάσεις μέσα στο έτος, ενώ θα έχουν και τηλεφωνική επικοινωνία και με γιατρούς, τουλάχιστον τέσσερις φορές μέσα στο ίδιο διάστημα. Το εμβόλιο, που έχει τον κωδικό ονομασίας mRNA – 1273, δημιουργήθηκε από επιστήμονες των Αμερικανικών Εθνικών Ινστιτούτων Υγείας. Περιέχει γενετικό υλικό RNA, που οδηγεί τα ανθρώπινα κύτταρα να παράξουν μια πρωτεΐνη από τον κορωνοϊό, η οποία δεν προκαλεί μόλυνση αλλά ενεργοποιεί ανοσοποιητική απόκριση στον ιό. Οι Αμερικάνοι δοκίμασαν ένα άλλο πιθανό εμβόλιο σε ποντίκια, το οποίο δημιούργησε αντισώματα στα σώματα των ζώων (ειδικά για τον νέο ιό) σε ποσότητες που θεωρούνται επαρκείς για την εξουδετέρωσή του.

Μετά το Σιάτλ, το πράσινο φως για δοκιμή εμβολίου έδωσε και η Κίνα. Ως πειραματόζωα θα λειτουργήσουν 108 εθελοντές, που οι ηλικίες τους θα κυμαίνονται μεταξύ 18-60 ετών. Κατάγονται όλοι από την πόλη Ουχάν, όπου εμφανίστηκε για πρώτη φορά ο ιός, προτού αρχίσει να εξαπλώνεται στο εξωτερικό. Οι εθελοντές θα παρακολουθούνται συχνά για 6 μήνες. Παρόλο που ο κίνδυνος έχει φύγει σχεδόν εντελώς από την Κίνα δεν παύει να προσφέρει με κάθε τρόπο βοήθεια σε χώρες που παλεύουν τώρα με τον κορωνοϊό στέλνοντας υγειονομικά υλικά σε χώρες που έχουν έλλειψη.

Η Ρωσία κατάφερε να δημιουργήσει 7 πρωτότυπα εμβόλια, τα οποία θα δοκιμαστούν πρώτα σε ζώα και τα πρώτα αποτελέσματα θα μαθευτούν τον Ιούνιο. Την ανακοίνωση αυτή την έκανε η επικεφαλής της Ομοσπονδιακής Υπηρεσίας Ιατρικών και Βιολογικών Ερευνών (ΟΥΙΒΕ). Είναι η ίδια ομάδα που δημιούργησε νέες συσκευές αναπνευστήρων, που μπορούν να παρέχουν ταυτόχρονα υποστήριξη σε περισσότερους από 2 ασθενείς . Μέχρι στιγμής το ρωσικό υπουργείο υγείας ανακοίνωσε, ότι στην παρούσα φάση τρία ιατρικά σκευάσματα (Umifenovirun, Remdesivir, Favipiravir αν και βρίσκονται ακόμα υπό δοκιμή) μπορούν να χρησιμοποιηθούν από ασθενείς που έχουν προσβληθεί από τον κορωνοϊό. Επίσης, πρόσθεσε στον κατάλογο των σκευασμάτων που μπορούν να χρησιμοποιηθούν τη χλωροκίνη, την υδροχλωροκίνη και τη τοσιλιζουμάμπη.

Διάφορα φάρμακα έχουν αναφερθεί πως είναι ικανά, ώστε να αντιμετωπίσουν τον κορωνοϊό μέχρι να κατασκευαστεί το εμβόλιο και το φάρμακο αποκλειστικά για αυτόν.  Ορισμένα από αυτά είναι, ένα αντιγριπικό φάρμακο που κυκλοφορεί στην ιαπωνική αγορά και η υδροξυχλωροκίνη, φάρμακο που προοριζόταν για την αντιμετώπιση της ελονοσίας, πάνω στο οποίο φαίνεται να υπάρχει δραστηριοποίηση στις ΗΠΑ και αλλού. Οι ΗΠΑ πρόσφατα ενέκριναν τη χορήγηση χλωροκίνης και υδροξυχλωροκίνης στα νοσοκομεία που είναι ειδικά φτιαγμένα για τον κορωνοϊό. Ωστόσο, γιατροί τονίζουν, πως δεν πρέπει να λαμβάνεται χωρίς συνταγή γιατρού λόγω παρενεργειών. Το φάρμακο για τον έμπολα φαίνεται, πως είναι ικανό να σκοτώσει ένα μεγάλο εύρος ιών, ίσως και τον κορωνοϊό.  Τα αποτελέσματα των δοκιμών αναμένονται.

Ελλάδα επί κορωνοϊό

Ευρώπη και Αυστραλία δοκιμάζουν το εμβόλιο της φυματίωσης ως θεραπεία για τον κορωνοϊό, καθώς περιέχει το ζωντανό και συνάμα εξασθενημένο βακτήριο που προκαλεί τη νόσο. Το εμβόλιο ίσως ενεργοποιήσει έμφυτους ανοσοποιητικούς μηχανισμούς, βοηθώντας τον οργανισμό να καταπολεμήσει τον ιό. Επίσης, υπήρχαν ελπίδες για κάποια φάρμακα κατά του HIV (lopinavir, ritonavir), ωστόσο τα αρχικά δεδομένα των δοκιμών ήταν απογοητευτικά, καθώς δεν διαπιστώθηκε επιτάχυνση ανάρρωσης, μείωση θανάτων ή χαμηλότερα επίπεδα του ιού σε ασθενείς.

Οι Αμερικάνοι έκαναν μια διαπίστωση για τον κορωνοϊό. Ο ιός, αν και εξαπλώνεται σε όλο τον κόσμο, έχει υποστεί 4-10 μεταλλάξεις σε σύγκριση με την αρχική μορφή του. Σύμφωνα με τους γενετιστές ο αριθμός των μεταλλάξεων είναι σχετικά μικρός και πως μεταλλάσσεται αργά σε σύγκριση με την εξάπλωσή του. Αυτό υποδηλώνει, ότι το εμβόλιο είναι θέμα χρόνου να βρεθεί. Όσο αφορά την ημερομηνία που θα κυκλοφορήσει διάφοροι φαρμακευτικοί τομείς ανακοινώνουν διαφορετικούς χρόνους κυκλοφορίας. Οι περισσότεροι εκτιμούν πως σε 12-18 μήνες θα προμηθευτούν όλες οι παγκόσμιες φαρμακευτικές βιομηχανίες τα εμβόλια και θα είναι διαθέσιμα στο ευρύ κοινό. Άλλοι λένε, πως αυτό είναι το ελάχιστο χρονικό όριο και το πιο πιθανό είναι να είναι έτοιμο σε 18-24 μήνες. Δηλαδή, δύσκολο να κυκλοφορήσει στη διεθνή αγορά πριν το 2022.

κορωνοϊός

Κάποιες φαρμακευτικές εταιρίες της Αμερικής έχουν ξεκινήσει δοκιμές των εμβολίων που έχουν κατασκευαστεί και άλλες αναμένεται να ξεκινήσουν εντός του καλοκαιριού 2020.  Η Inovio Pharmaceuticals θα ξεκινήσει δοκιμές τον Απρίλιο και αν όλα πάνε καλά θα υπάρχουν εκ μέρους της παραδόσεις για έκτακτες ανάγκες μέχρι τέλος του έτους. Αν συμβεί αυτό, στην αρχή θα υπάρξουν περιορισμένα κομμάτια, για αυτό θα τεθούν και προτεραιότητες. Προτεραιότητα θα έχουν οι εργαζόμενοι στην υγεία, που έρχονται σε επαφή με ασθενείς με κορωνοϊό. Η ασθένεια είναι ιδιαίτερα επικίνδυνη στους πιο ηλικιωμένους, οπότε και αυτοί θα έχουν προτεραιότητα.

Η γερμανική εταιρεία CureVac, που ασχολείται με την κατασκευή του εμβολίου, θα πραγματοποιήσει δοκιμές το καλοκαίρι 2020 και ενδέχεται να κυκλοφορήσει στη διεθνή αγορά μέχρι το τέλος του έτους. Φαίνεται, πως είναι ο πιο αισιόδοξος λαός για το εμβόλιο. Αντιθέτως, ο εκτελεστικός αντιπρόεδρος της γαλλικής εταιρείας Sanofi, ανακοίνωσε ότι ένα υποψήφιο εμβόλιο θα έχει παρασκευασθεί σε λιγότερο από 6 μήνες και οι κλινικές δοκιμές θα μπορούν να ξεκινήσουν περίπου σε 1 με 1,5 χρόνο.

Μπορεί όλες αυτές οι χώρες να αγωνίζονται για ένα κοινό στόχο και φαίνεται λες και πολεμάνε όλες μαζί, για να αντιμετωπίσουν τον εχθρό, όμως υπάρχει ανταγωνισμός για το ποια θα το βρει πρώτη και για λόγους γοήτρου αλλά και για λόγους ουσίας, αφού θα σώσει τον πλανήτη. Ωστόσο, όποια φαρμακευτική εταιρία και όποια χώρα καταφέρει να κατασκευάσει το επίσημο εμβόλιο όλη η υφήλιος θα είναι ευγνώμων.

Μαρία Ζωγράφου, Δημοσιογράφος