Τα πλεονεκτήματα και το χαμηλότερο και πιο προσιτό κόστος αγοράς, καθιστούν τις κάμερες παρακολούθησης εξαιρετικά δημοφιλείς στους χρήστες τα τελευταία χρόνια. Στην παρακολούθηση του σπιτιού, των χώρων γραφείου, καθώς και των εξοχικών κατοικιών οι κάμερες “λύνουν” τα χέρια όσων τις επιλέξουν. Εκτός από την φύλαξη χώρων όμως, η χρήση των καμερών ασφαλείας γίνεται και για την εποπτεία ανήλικων παιδιών, ηλικιωμένων, έως και…κατοικίδιων.

Όλες οι κάμερες δεν λειτουργούν με τον ίδιο τρόπο και, ως αποτέλεσμα, δεν προσφέρουν τις ίδιες δυνατότητες. Η εταιρία D Link ετοίμασε έναν σύντομο οδηγό με τα κυριότερα χαρακτηριστικά που πρέπει να έχει μια κάμερα παρακολούθησης, για να καλύπτει αξιόπιστα τις ανάγκες του χρήστη.

Πρόσβαση στο Web

Από ορισμένες κάμερες απαιτείται πιθανώς εγκατάσταση ειδικού λογισμικού, για να μπορεί ο χρήστης να παρακολουθεί σε πραγματικό χρόνο τι συμβαίνει στον χώρο του από έναν υπολογιστή. Αντίθετα, υπάρχουν κάμερες που προσφέρουν μεγάλη ευελιγία στον χρήστη. Για παράδειγμα, μπορεί να έχει πρόσβαση σε αυτές μέσω οποιουδήποτε browser κι έτσι να μπορεί να ελέγχει τις κάμερες του τοπική άλλα και από απόσταση, από οποιονδήποτε υπολογιστή έχει πρόσβαση στο δίκτυο.

Πρόσβαση WiFi

Οι ασύρματες κάμερες σας δίνουν την ευελιξία να παρακολουθείτε σημεία που είναι πολύ δύσκολο να προσεγγιστούν με μία κάμερα που δεν έχει δυνατότητα ασύρματης σύνδεσης. Η εγκατάστασή των καμερών για ασύρματη σύνδεση στο Wi-Fi απαιτεί μόνο να συνδεθούν με το υπάρχον οικιακό δίκτυο, ό,τι δηλαδή χρειάζεται και με ένα φορητό υπολογιστή ή tablet.

Δυνατότητα ανίχνευσης κίνησης

H δυνατότητα εγγραφής βίντεο μόνο όταν εντοπιστεί κίνηση, σας εξοικονομεί αποθηκευτικό χώρο, καθώς επίσης σας δίνει τη δυνατότητα να γνωρίζετε ακριβώς ποια λήψη θέλετε να δείτε μελλοντικά. Αν λοιπόν σχεδιάζετε να καταγράφετε τις λήψεις της κάμερας, επιλέξτε μια κάμερα με εύκολες ρυθμίσεις ανίχνευσης αλλά και με δυνατότητα καθορισμού χρονοδιαγράμματος εγγραφής, προκειμένου να καταγράφετε ακριβώς αυτό που θέλετε απευθείας σε μια κάρτα microSD.

Πρόσβαση μέσω εφαρμογών

Για πραγματική παρακολούθηση εν κινήσει, χρειάζεστε κάμερες να παρακολουθείτε τι συμβαίνει στο χώρο σας απ’ όπου κι βρίσκεστε. Αναζητήστε κάμερες που δίνουν τη δυνατότητα για ζωντανές λήψεις. Η D-Link για παράδειγμα διαθέτει τη δωρεάν εφαρμογή mydlink™ Lite, διαθέσιμη για συσκευές με λειτουργικό iPhone, Android και Windows. Έτσι ο χρήστης μπορεί να βλέπει ανά πάσα στιγμή και να ελέγχει το σπίτι ή το γραφείο του από οπουδήποτε, απλά έχοντας πρόσβαση σε Wi-Fi, 3G ή 4G.

Ανίχνευση ήχου

Η λειτουργία ανίχνευσης ήχου αποτελεί την ιδανική προσθήκη στην τυπική λειτουργία ανίχνευσης κίνησης, ειδικά για αυτούς που επιθυμούν να  εποπτεύουν ηλικιωμένους, παιδιά και κατοικίδια. Με αυτόματες ειδοποιήσεις μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου και τη δυνατότητα ρύθμισης παραμέτρων ανίχνευσης ήχου για συγκεκριμένα σημεία, οι κάμερες με αυτό το χαρακτηριστικό σας προσφέρουν ακόμη πιο ουσιαστική παρακολούθηση.

Κωνσταντίνος Τσίπτσιος, Δημοσιογράφος