sextortion-2

Περί τίνος πρόκειται;

Γνωρίζουμε την λειτουργία της web cam ή αλλιώς της απλής κάμερας του laptop ή του desktop υπολογιστή μας, αυτήν την φορά εκτός από εμάς φαίνεται να μπορούν και άλλοι να έχουν πρόσβαση στην λειτουργία της. Εφόσον ο χρήστης επιλέξει να βγάλει κάποια φωτογραφία ή να επικοινωνήσει μέσω βιντεοκλήσης η φωτεινή ειδοποίηση δίπλα από την κάμερα, μας ειδοποιεί για την έναρξη της μεταφοράς εικόνας και κάπου εκεί γνωρίζουμε πως το πρόσωπο μας “εκτίθεται¨.

Έχοντας γνώση των παραπάνω, μία εξαιρετικά μεγάλη ομάδα ανθρώπων εκμεταλλεύεται προσωπικές στιγμές προκειμένου να κερδίσει κάποιο χρηματικό ποσό, το οποίο πολλές φορές φαντάζει αδιανόητα μεγάλο. Αυτό το φαινόμενο έχει ονομαστεί από την Διεθνής Αστυνομία “Sextortion”.

sextortion-chart

Τι είναι το Sextortion;

Το Sextorion είναι η ονομασία που έχει δωθεί στην τακτική που ακολουθούν οι ηλεκτρονικοί εγκληματίες προκειμένου να προσκομίσουν αμύθητα χρηματικά ποσά από τον εν λόγω χρήστη.
Πρόκειται για μία μορφή εκβιασμού, στην οποία χρησιμοποιούν ψευδής στοιχεία online δημιουργώντας μία ανθρώπινη ταυτότητα που δεν υπάρχει προκειμένου να συνδεθούν με τον παθών.

Εφόσον ο εγκληματίας καταφέρει να αποκτήσει μία οικειότητα με το θύμα, του προτείνει να πραγματοποιήσει μία σερά από σεξουαλικές πράξεις on camera ενώ ο ίδιος μαγνητοσκοπεί αυτά τα αρχεία με σκοπό να τον εκθέσει στους κύκλους του. Η NCA έδωσε επίσημα στοιχεία στα οποία αναφέρεται πως το 95% των θυμάτων είναι άντρες, ενώ ηλικιακά η κλίμακα δείχνει να ξεκινάει από την ευαίσθητη ηλικία των 14 και να ολοκληρώνεται στην ηλικία των 82!sectortion-1

Πραγματικές Μαρτυρίες Θύματος

“Σκέφτηκα την αυτοκτονία” είπε ο έφηβος Gary από το Hampshire, τον οποίο και εκβίαζαν ηλεκτρονικά μέσω dating sites προκειμένου να αποσπάσουν χρηματικά ποσά ως αντάλλαγμα.

“Με κάλεσε να μιλήσουμε μέσω κάμερας, έμοιαζε με την φωτογραφία προφίλ της … η βίντεο κλήση διήρκεσε 30 με 45 λεπτά, μου έλεγε τι να κάνω” είπε στο BBC o Gary.

Το πρώτο απειλητικό μήνυμα δεν άργησε να εμφανιστεί, “ Πλήρωσε £500 αλλιώς το βίντεο σου θα ανεβεί σε όλα τα social media” είπε και του έστειλε μία λίστα με όλες τις προσωπικές πληροφορίες των φίλων του. Ο Gary για τους προφανής λόγους τρομοκρατήθηκε και σκέφτηκε πως θα μπορούσε να χάσει ακόμη και την δουλειά του.

Σκέφτηκε ακόμη και την αυτοκτονία προκειμένου να γλυτώσει το συναίσθημα της ντροπής και εξευτελισμού που τον περίμενε καθώς δεν διέθετε το χρηματικό ποσό που του ζητήθηκε.
Ευτυχώς μίλησε στις αρμόδιες αρχές οι οποίες κατάφεραν να τον παραπέμψουν σε ένα γιατρό και να φροντίσουν αυτοί το θέμα νομικά.

Η θέση της Αστυνομίας

Ο Roy Sinclair της NCA δήλωσε πως τα νούμερα καταγγελίας τέτοιων περιστατικών είναι πολύ χαμηλά συγκριτικά με την δραστηριότητα των εγκληματιών.

Πιο συγκεκριμένα είπε: “ Αυτό συμβαίνει γιατί συνήθως το θύμα νιώθει ντροπή αλλά αυτό είναι το συναίσθημα στο οποίο βασίζονται οι εγκληματίες προκειμένου να κερδίσουν ευχαρίστηση και χρήματα”

Ο Martin Hewitt, αρχηγός της Διεθνής Αστυνομίας δήλωσε “ Πρόκειται για ένα οργανωμένο έγκλημα. Ενώ οι ατομικές υποθέσεις από μόνες τους μπορεί να περιλαμβάνουν μικρά χρηματικά ποσά, δεν παύει να είναι άλλο ένα οργανωμένο έγκλημα με πολύ καλό εξοπλισμό, συνήθως πρόκειται για εγκληματικές ομάδες οι οποίες ενεργούν στοχευμένα”

Ολοκλήρωσε λέγοντας: “ Τέσσερις νεαροί άντρες στην Αγγλία αυτοκτόνησαν προκειμένου να γλυτώσουν από την μάστιγα του sextortion”

Πως πρέπει να αντιδράσεις και να προστατέψεις την ταυτότητα σου

Μην πανικοβάλεσαι, η Αστυνομία πρόκειται να αντιμετωπίσει σοβαρά την υπόθεση σου χωρίς κατακριτέα διάθεση.
Μην πληρώσεις, πολλοί άνθρωποι οι οποίοι πλήρωσαν συνέχισαν να δέχονται ακόμα περισσότερες απειλές άλλωστε τα γεγονότα δείχνουν πως ακόμα και μετά την πληρωμή πολλοί ανέβασαν τα εν λόγω βίντεο.
Μην συνεχίσεις την επικοινωνία με τον εγκληματία, βγάλε φωτογραφίες την οθόνη σου εμπεριέχοντας όλη την συνομιλία και κάνε αμέσως report το γεγονός στο social media το οποίο χρησιμοποίησες.
Κράτα αποδείξεις, συγκέντρωσε φωτογραφίες και σημειώσεις από τις απαντήσεις του εγκληματία, το παραμικρό στοιχείο μπορεί να βοηθήσει την δουλειά της αστυνομίας.
Μην μοιράζεσαι προσωπικά στοιχεία, όπως φωτογραφίες/βίντεο ευαίσθητου περιεχομένου και αριθμούς καρτών ή ταυτότητας.

Για τον Τομέα Διαστήματος και Τεχνολογίας:

Δήμητρα Μουταφίδου, Δημοσιογράφος