Φιλία εστί μία ψυχή εν δυσί σώμασιν ενοικουμένη , δηλαδή η φιλία είναι μια ψυχή που κατοικεί σε δυο σώματα, είπε ο Αριστοτέλης. Φιλία λοιπόν είναι μια λέξη τόσο απλή με τόση μεγάλη σημασία όμως. Γιατί ποιος δεν πρόκειται να χαμογελάσει με το άκουσμα της και ποιος δεν αναγνωρίζει την αναγκαιότητα της και τη σημασία της ; Φιλία είναι η σχέση μεταξύ δύο ή περισσότερων ατόμων του ίδιου ή και διαφορετικού φύλου, με κύριο χαρακτηριστικό την αμοιβαία αγάπη, αφοσίωση, κατανόηση και εμπιστοσύνη χωρίς ωστόσο να υπάρχει κάποιο συμφέρον ή ανώτερος στόχος. Τι αναζητάμε όμως από έναν καλό φίλο; Τι είναι αυτό που βλέπουμε στο πρόσωπο του και τον κάνει πιο ξεχωριστό;

Σίγουρα το << καλός φίλος >> είναι κάτι υποκειμενικό και δεν ζητάνε όλοι τα ίδια πράγματα. Και κυρίως είναι πράγματα τα οποία δεν τα μάθαμε στο σχολείο ή δεν μας έδειξε κάποιος πως είναι, για παράδειγμα να αγαπάς και να νοιάζεσαι για τον άλλο Από τα πρώτα χρόνια του ανθρώπου και από τις πιο απλές φράσεις << Θέλεις να παίξουμε μαζί >> ή << Θέλεις να γίνουμε φίλοι >> γεννιέται κάτι που θα σε συντροφεύει για όλη σου την ζωή. Βέβαια για πολλούς ανθρώπους το να κάνουν ή να διατηρούν φίλους είναι δύσκολο. Το να έχει κάποιος αληθινούς φίλους, είναι μεγάλη υπόθεση. Είναι και πολύ δύσκολο ειδικότερα στις μέρες μας να βρεις αληθινούς φίλους. Αυτό που ψάχνει κανείς στον <<συνοδοιπόρο >> του είναι αρχικά, κατά προσωπική μου άποψη, ο αμοιβαίος σεβασμός. Να υπάρχει χώρος να εκφράζονται όλοι , οι όποιες απόψεις να γίνονται αποδεκτές, ακόμη και αν κάποιος διαφωνεί. Λένε πως αυτός που λέει την αλήθεια χτυπάει το ψέμα στην καρδιά. Έτσι είναι και οι φίλοι. Θα σου πουν την αλήθεια, όσο σκληρή και αν είναι. Θα σου πουν ακόμα και αυτά που δεν θα ήθελες να ακούσεις, αλλά είναι καλύτερα να τα ακούσεις από αυτούς που ξέρεις ότι σε αγαπούν και όχι από κάποιον που θα τα πει για να σε πονέσει. Είναι οι πιο σκληροί κριτές αλλά και οι πιο ένθερμοι υποστηρικτές. Θα σε στηρίξουν σε όποια απόφαση και αν πάρεις, έστω και αν αναγκαστούν να μείνουν στο παρασκήνιο για κάποιο χρονικό διάστημα. Αυτό απαιτεί όμως κάποιος είδος δέσμευσης. Ο καλός φίλος νιώθει υπεύθυνος απέναντί σου και νοιάζεται αληθινά. Αυτή η δέσμευση είναι αμφίδρομη και απαιτεί φιλότιμες προσπάθειες και θυσίες και από τις δύο πλευρές. Ωστόσο οι ανταμοιβές αξίζουν τον κόπο. Για να βρεις έναν πραγματικό φίλο πρέπει πρώτα εσύ ο ίδιος να είσαι ένας καλός φίλος.

Αναμφισβήτητα και μια γνήσια τέτοια σχέση πρέπει να έχει τα θεμέλια της σε βάθος χρόνου χωρίς όμως απαραίτητα να σημαίνει ότι όσο πιο πολλά χρόνια γνωρίζεις τον άλλον τόσο πιο δυνατή και η φιλία. Οι εμπειρίες, οι χαρές και οι λύπες που θα μοιραστείς καθορίζουν και τον βαθμό που θα δώσεις στην φιλία αυτήν. Όσο πιο κοντά ερχόμαστε σε έναν φίλο, τόσο πιο πιθανό είναι ότι θα δούμε τα ελαττώματά του. Οι φίλοι μας δεν είναι τέλειοι, αλλά ούτε εμείς είμαστε. Επομένως, δεν πρέπει ποτέ να αναμένουμε ή να απαιτούμε τελειότητα από τους ανθρώπους που κάνουμε φίλους μας. Αντίθετα, είναι καλό να εκτιμούμε τα προτερήματά τους και να είμαστε συγκαταβατικοί με τα λάθη τους. Ο Σάμιουελ ( Ιρλανδός καλλιτέχνης ) έχει πει πως συχνά έχουμε υψηλότερες προσδοκίες από τους άλλους παρά από τον εαυτό μας. Αν αναγνωρίζουμε τα δικά μας λάθη και την ανάγκη που έχουμε για συγχώρηση, τότε θα είμαστε πιο πρόθυμοι να συγχωρούμε τους άλλους. Και ίσως έχει δίκιο. Ας είμαστε εμείς το είδος του ατόμου που θα ήθελαν όλοι για φίλο τους.

Η φιλία παίζει καταλυτικό ρόλο και στην κοινωνικοποίηση του ατόμου και στην ανάπτυξη της προσωπικότητας τους ακόμη και της ψυχικής υγείας του. Πολλά μπορούν να γραφούν για την φιλία και πάντα θα συνεχίζουν να γράφονται. Δεν είναι συμβουλές για την φιλία ή τι πρέπει να υπάρχει. Δεν υπάρχουν πρέπει στο συγκεκριμένο θέμα. Ο χορός της ζωής έχει τους δικούς του ρυθμούς κι εμείς μαθαίνουμε αδιάκοπα τα βήματα που ολοένα αλλάζουν μαζί με τους ανθρώπους που έρχονται και φεύγουν από την ζωή τους.

Από τον Τομέα Έρευνας:

Καραφύλλα Στεφανία, Δημοσιογράφος