Η έννοια θρησκευτικός “φονταμενταλισμός” , τα τελευταία χρόνια απασχολεί πολύ κόσμο. Μια έννοια –θα μπορούσαμε να πούμε- η οποία έχει ριζώσει στο σύγχρονο λεξιλόγιο.

Ορίζεται ως μια αντιμοντέρνα κίνηση και στηρίζεται στη απολυτοποίηση θρησκευτικών δογμάτων και αντιλήψεων. Συνήθως, οι φονταμενταλιστές επιδιώκουν να προβάλουν και να επιβάλουν τις απόψεις του στο σύνολο της κοινωνίας.

Ο ισλαμικός φονταμενταλισμός, και με την πρόσφατη εμφάνιση του Ισλαμικού κράτους του Ιράκ και της Συρίας (ISIS), αποτελεί το πιο χαρακτηριστικό παράδειγμα του φαινομένου αυτού. Φυσικά, λόγω του μαχητικού του χαρακτήρα και της χρήσης βίας ξεχωρίζει. Εξάλλου, πολύς κόσμος δύσκολα να ξεχάσει τις τρομοκρατικές ενέργειές, που πραγματοποίησε το ISIS.

θ9

Βέβαια , είναι λάθος να συνδέουμε το φονταμενταλισμό μόνο με τον ισλαμικό. Η απαρχή του θρησκευτικού φονταμενταλισμού βρίσκεται στο πλαίσιο του Προτεσταντισμού  της Β. Αμερικής στις αρχές του 20ου αιώνα. Στόχος τους ήταν να αντιδράσουν στην μοντέρνα επιστήμη και να αποκαταστήσουν αντιλήψεις της Βίβλου που είχαν αμφισβητηθεί. Ο φονταμενταλισμός ,όμως, αναπτύχθηκε και στο πλαίσιο άλλων παγκόσμιων σύγχρονων θρησκειών.

Η αντιμετώπιση κάθε μορφής φονταμενταλισμού είτε λεκτικής είτε φανατικής φαίνεται, πλέον, επιτακτική. Οι θρησκείες οφείλουν να βοηθήσουν τους πιστούς τους να κατανοήσουν καλύτερα τις διδασκαλίες τους, ώστε να είναι λιγότερο ευάλωτοι σε φανατικά κηρύγματα. Επίσης, οι αρχές του σεβασμού και της θρησκευτικής ελευθερίας και διαφορετικότητας να καλλιεργούνται στους ανθρώπους ,ανεξαρτήτως ηλικίας, συνεχώς.

Για τον Τομέα Έρευνας,

Αλέξανδρος Τσάλιος, δημοσιογράφος