Θεσσαλονίκη, πόσες εικόνες, πόσες σκέψεις στο άκουσμά της! Ως η δεύτερη μεγαλύτερη πόλη της Ελλάδος και με πληθυσμό περίπου 1.000.000 κατοίκους, η Θεσσαλονίκη είναι ξακουστή για την ιστορία της, τα μνημεία, τη φυσική ομορφιά και φυσικά τον γευστικό της πλούτο. Βρίσκεται στη Βόρεια Ελλάδα και συγκεκριμένα στην Κεντρική Μακεδονία και ιδρύθηκε από τον Κάσσανδρο, ο οποίος προκειμένου να διεκδικήσει το θρόνο της Μακεδονίας μετά το θάνατο του Μ. Αλεξάνδρου , παντρεύτηκε την ετεροθαλή αδελφή του, τη Θεσσαλονίκη, για χάριν της οποίας ίδρυσε και την πόλη , συνενώνοντας 26 πολίχνες που βρίσκονταν γύρω από το Θερμαϊκό.

Η Θεσσαλονίκη είναι μία πολυπολιτισμική πόλη με επιρροές από την οθωμανική αυτοκρατορία στη δομή και την αρχιτεκτονική της. Η Άνω Πόλη είναι ένα τέτοιο χαρακτηριστικό δείγμα· επιβλητικά, χρωματιστά σπίτια, το ένα κοντά στο άλλο να ξεπροβάλλουν από τα στενά σοκκάκια της, θυμίζοντας μία παλιότερη εποχή. Στην Άνω Πόλη βρίσκεται ακόμη, το εντυπωσιακό κτίσμα του Επταπυργίου, γνωστό και ως Γεντί Κουλέ (Yedi Kule). Το Επταπύργιο όπως και η υπόλοιπη Θεσσαλονίκη περιήλθε στην κυριαρχία των Τούρκων το 1430. Η μοναδική προσθήκη των Τούρκων στο κάστρο είναι ο πύργος της κεντρικής εισόδου. Τα Κάστρα της Θεσσαλονίκης χρησιμοποιήθηκαν κυρίως για την οχύρωσή της και υπολογίζεται ότι δημιουργήθηκαν περίπου και κατά την ίδρυσή της. Στη δεκαετία του 1890 τα κάστρα- φρούριο μετατράπηκαν σε φυλακή. Το Επταπύργιο είναι ένα αξιοθέατο , που προσφέρει στον επισκέπτη απέραντη θέα της Θεσσαλονίκης και του Θερμαϊκού. Μία βόλτα το βράδι στα Κάστρα , θα εκπληρώσει κάθε σας προσδοκία.

Τα ”Λαδάδικα” είναι η πιο φημισμένη περιοχή της Θεσσαλονίκης και όχι άδικα. Αφενός η ιστορία τους και αφετέρου η διασκέδαση που προσφέρουν σήμερα, τα τοποθετούν στις κορυφαίες επιλογές της πόλης. Η ονομασία ”Λαδάδικα” προέρχεται από τα μαγαζιά που υπήρχαν στην περιοχή παλαιότερα και πουλούσαν τρόφιμα, λάδι, και διάφορα προϊόντα λαδιού. Η ευρύτερη περιοχή χρησιμοποιούνταν ως κεντρική αγορά- παζάρι πριν την οθωμανική αυτοκρατορία, αλλά και κατά τη διάρκεια της. Πριν τον Α’ Παγκόσμιο Πόλεμο , στην περιοχή άρχισαν να εμφανίζονται οίκοι ανοχής και καπηλειά, τα οποία σε συνδυασμό με την πυρκαγιά το 1917 που ξέσπασε στη Θεσσαλονίκη, έκαναν τη συνοικία να παρακμάσει περισσότερο. Από τη δεκαετία του 1980, τα ”Λαδάδικα” αναστηλώθηκαν και αποτελούν μία ψυχαγωγική συνοικία. Η περιοχή αξίζει οπωσδήποτε μία περιήγηση, καθώς μπορεί κανείς να αντικρίσει στοιχεία της παλιάς Θεσσαλονίκης· πλακόστρωτα δρομάκια και νεοκλασσικά κτίρια συνθέτουν την ξακουστή συνοικία Λαδάδικα. Φεύγοντας από την περιοχή των Λαδάδικων , συναντάμε την περιοχή Βαλαωρίτου, που είναι γνωστή επίσης για την έντονη νυχτερινή ζωή της, τα Λουλουδάδικα, γνωστά από τη δεκαετία ’50 για τα υπαίθρια ανθοπωλεία και τα κάθε λογής λουλούδια που διαθέτουν, και φυσικά την Αγορά Μοδιάνο.

Προχωρώντας την περιήγηση στο κέντρο της Θεσσαλονίκης, ξεχωρίζουμε την εντυπωσιακή Πλατεία Αριστοτέλους, η οποία αν την περπατήσουμε κατά μήκος, οδηγεί στην παραλία. Η βόλτα δίπλα στο Θερμαϊκό συνεπαίρνει αισθήσεις και σκέψεις. Κάπου εκεί αρχίζει να φαίνεται και το σήμα κατατεθέν της πόλης, ο Λευκός Πύργος, με τη σημαντική του ιστορία , ο οποίος είναι ανοιχτός στο κοινό για διαδραστική ξενάγηση σε εξαιρετικά χαμηλές τιμές. Αξίζει να ανεβείτε ως την κορυφή του και να νοιώσετε για λίγο όλη αυτή την εσωτερική γαλήνη και ομορφιά που διαπνέεται από τη θέαση της πόλης και της θάλασσας. Άλλωστε από ψηλά ,όλα είναι πιο ωραία! Μετά τον Λευκό Πύργο, μπορείτε να συνεχίσετε τη βόλτα σας στη νεοδμηθείσα Νέα Παραλία ή να κάνετε βόλτα στο Θερμαϊκό με τα καραβάκια που υπάρχουν εκεί δίπλα , λειτουργώντας στο εσωτερικό τους σαν ”καφέ”. Κι αν έχετε περισσότερη περισσότερη ”δίψα” για την ιστορία της Θεσσαλονίκης, αναφέρουμε ενδεικτικά το Αρχαιολογικό Μουσείο της Θεσσαλονίκης, το Μουσείο Βυζαντινού Πολιτισμού, το Πολεμικό Μουσείο, το Εβραϊκό Μουσείο, την κρύπτη του Αγίου Δημητρίου, το Τελλόγλειο Ίδρυμα Τεχνών, της Φωτογραφίας και το μουσείο Κινηματογράφου.

Η Θεσσαλονίκη είναι γνωστή και ως η πόλη του φαγητού. Κάθε γωνιά και γειτονιά της μυρίζει φαγητό. Διαθέτει αμέτρητα εστιατόρια, γραφικές ταβερνούλες, ζαχαροπλαστεία, φούρνους, όπου μπορεί κάποιος να δοκιμάσει παραδοσιακές και νόστιμες συνταγές. Αν δεν γευτείτε όμως, παραδοσιακό τσουρέκι, μπουγάτσα με κρέμα ή τρίγωνα πανοράματος είναι σα να μην γνωρίζετε το τι πραγματικά εστί Θεσσαλονίκη.

”Κανείς δε μένει χωρίς πατρίδα, όσο υπάρχει Θεσσαλονίκη”, διατυπωμένη από τον λόγιο Νικηφόρο Χούμνο (14ος αιώνας) , ”όμορφη Θεσσαλονίκη τα μαγικά σου βράδια νοσταλγώ” (Β. Τσιτσάνης).

Για τον Τομέα Περιηγήσεων:

Μαρίζα Παπαναστασίου, Δημοσιογράφος.