Το κτίριο Empire State συγκαταλέγεται πλέον, στους διάσημους Ουρανοξύστες στον κόσμο. Η ιστορία του, ο σχεδιασμός του, το ύψος του είναι μερικά από τα χαρακτηριστικά που το κάνουν μοναδικό!

Το Εμπάιρ Στέιτ Μπίλντινγκ για όσους δεν γνωρίζουν, βρίσκεται στην πόλη της Νέας Υόρκης και έχει 102 ορόφους. Μάλιστα, υπήρξε ο υψηλότερος ουρανοξύστης στη Γη για 41 χρόνια, από την ολοκλήρωσή του, το 1931 ως το χτίσιμο του Βόρειου Πύργου του Παγκόσμιου Εμπορικού Κέντρου, το 1972. Μετά την καταστροφή των πύργων του Κέντρου αυτού από τις τρομοκρατικές επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου 2001, το Εμπάιρ Στέιτ ξανάγινε και παρέμεινε το υψηλότερο κτήριο σε ολόκληρη τη Νέα Υόρκη μέχρι τις 30 Απριλίου 2012, όταν το ξεπέρασε το υπό κατασκευή Παγκόσμιο Κέντρο Εμπορίου 1.

ΙΣΤΟΡΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ / ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΣ/ ΚΑΤΑΣΚΕΥΗ

Η αρχική θέση του Ουρανοξύστη ήταν το αγρόκτημα του Τζον Τζόνσον, στα τέλη του 18ου αιώνα και σχεδιάσθηκε από τον Γκρέγκορι Τζόνσον μέσα σε μόλις 2 εβδομάδες.

Οι εργασίες κατασκευής άρχισαν στις 22 Ιανουαρίου 1930. Στην οικοδομή εργάζονταν 3.400 εργάτες, οι περισσότεροι μετανάστες από την Ευρώπη, καθώς και εκατοντάδες Ινδιάνοι Μοχώκ. Σύμφωνα με επίσημο απολογισμό, 5 εργάτες σκοτώθηκαν σε εργατικά δυστυχήματα κατά την ανέγερση.

Σημειώνεται επίσης, ότι υπήρξε έντονος ανταγωνισμός στην πόλη για τον τίτλο του υψηλότερου κτηρίου στον κόσμο με αυτό της Wall Street 40 και το Κτήριο Κράισλερ, που ήταν ήδη υπό κατασκευή, όταν άρχισε να κτίζεται το Εμπάιαρ Στέιτ. Αμφότερα, έμελλε να κρατήσουν τον τίτλο για λιγότερο από 1 έτος.

Οι οικοδόμοι του Εμπάιαρ Στέιτ Μπίλντινγκ αμείβονταν με σχεδόν διπλάσιο ημερομίσθιο από αυτούς των άλλων κτιρίων, αλλά υποχρεώνονταν να εργάζονται με ταχύτατους ρυθμούς, στα όρια της αντοχής. Οποιοσδήποτε καθυστερούσε έστω και ελάχιστα απολυόταν αμέσως, για να αντικατασταθεί μέσα σε λίγη ώρα με κάποιο από τους εκατοντάδες χιλιάδες άνεργους της εποχής της Μεγάλης Οικονομικής Υφέσεως. Ως αποτέλεσμα, η κατασκευή διήρκεσε μόνο 410 ημέρες. Ο ίδιος, ο Πρόεδρος των ΗΠΑ Χέρμπερτ Χούβερ άναψε για πρώτη φορά τα φώτα του ουρανοξύστη κατά τα επίσημα εγκαίνια την Πρωτομαγιά του 1931, με το πάτημα ενός κουμπιού από την πρωτεύουσα Ουάσινγκτον.

«Ο ΟΥΡΑΝΟΞΥΣΤΗΣ ΠΟΥΛΗΘΗΚΕ ΓΙΑ 51 ΕΚΑΤΟΜΜΥΡΙΑ ΔΟΛΑΡΙΑ»

Εξαιτίας της οικονομικής υφέσεως, μεγάλο μέρος του ενοικιαζόμενου χώρου παρέμενε αρχικά ξενοίκιαστο και στον πρώτο χρόνο κερδήθηκαν, τόσα χρήματα από αυτούς που πήγαιναν να δουν τη θέα από την κορυφή, όσα και από τα ενοίκια, απ’ όπου και το παρατσούκλι “Empty State Building”. Ωστόσο, το 1951 ο ουρανοξύστης πωλήθηκε στον Ρότζερ Στίβενς και τους συνεταίρους του για 51 εκατομμύρια δολάρια, την υψηλότερη τιμή που είχε ποτέ πληρωθεί ως τότε, για μεμονωμένο κτίριο στην ιστορία των ΗΠΑ.

ΣΥΝΤΡΙΒΗ ΑΕΡΟΠΛΑΝΟΥ

Στις 28 Ιουλίου 1945, ένα βομβαρδιστικό αεροσκάφος οδηγούμενο μέσα σε πυκνή ομίχλη έπεσε πάνω στη βόρεια πλευρά του ουρανοξύστη, μεταξύ 79ου και 80ού ορόφου. Ο ένας από τους κινητήρες του αεροπλάνου βγήκε από την αντίθετη πλευρά, ενώ ένας άλλος έπεσε μέσα σε ένα φρεάτιο ανελκυστήρα. Προκλήθηκε πυρκαγιά που κατασβήστηκε μέσα σε 40 λεπτά της ώρας. Σκοτώθηκαν 14 άνθρωποι, ενώ η χειρίστρια ανελκυστήρα επέζησε από πτώση 75 ορόφων μέσα στον ανελκυστήρα, ύψος που παραμένει το παγκόσμιο ρεκόρ για τέτοια περίπτωση. Την επόμενη μέρα, το κτίριο ήταν ανοικτό και λειτουργούσε κανονικά στους περισσότερους ορόφους του.

«ΚΟΠΗ ΕΙΣΙΤΗΡΙΩΝ ΠΑΝΩ ΑΠΟ 110 ΕΚΑΤΟΜΜΥΡΙΑ»

Το Κτήριο Εμπάιαρ Στέιτ έχει ένα από τα δημοφιλέστερα εξωτερικά παρατηρητήρια θέας σε όλο τον κόσμο με πάνω από 110 εκατομμύρια εισιτήρια από τότε που πρωτολειτούργησε μέχρι σήμερα.

ΑΠΩΛΕΙΕΣ ΑΝΘΡΩΠΩΝ…

Πάνω από τριάντα άνθρωποι έχουν αυτοκτονήσει, πέφτοντας από την κορυφή του Κτηρίου Empire State, από τη μέρα των εγκαινίων του ουρανοξύστη έως σήμερα.

Αξίζει, λοιπόν, να επισκεφτεί κανείς και να δει από κοντά τον υψηλότερο ουρανοξύστη στον κόσμο, όπως και να θαυμάσει με την βοήθεια του παρατηρητηρίου εντυπωσιακές εικόνες της Νέας Υόρκης!

 

Για τον Τομέα Τηλεόρασης:

Μαρία Σεϊταρίδου, Αρχισυντάκτρια – Δημοσιογράφος.