Η αλματώδης πρόοδος και η κατακόρυφη εξέλιξη της τεχνητής νοημοσύνης,έχει φθάσει σε τέτοιο σημείο που είναι δυνατόν να γίνει στόχος εκμετάλλευσης από κακόβουλα λογισμικά χειριζόμενα και κατευθυνόμενα απο μηχανισμούς απολυταρχικών κρατών αλλά και κύκλους τρομοκρατών και χάκερς. Αυτά αναφέρει η έκθεση κινδύνου 26 ειδικών σε θέματα ασφάλειας νέων τεχνολογιών προς την παγκόσμια τεχνολογική κοινότητα αλλά και τους αρμόδιους φορείς χρήσης δεδομένων.Σύμφωνα με την έκθεση μέσα στην διανυόμενη δεκαετία προβλέπεται μεγάλη αύξηση του κυβερνο-εγκλήματος με τη χρήση της τεχνητής νοημοσύνης, την κυβερνοκλοπή των αυτόνομων drones και των αυτόνομων οχημάτων (που μπορεί να μετατρέπονται σε πυραύλους και σε φονικά όπλα κατά αθώων), την χειραγώγηση και πρόκληση βλαβών σε δίκτυα υποδομών ζωτικής σημασίας, καθώς και την ταχεία εξάπλωση της κατευθυνόμενης προπαγάνδας με ποικίλους αποδέκτες, μέσω της χρήσης κακόβουλων λογισμικών προγραμμάτων στο διαδίκτυο για την δημιουργία ψευδών βίντεο (fake videos).

Οι επιστήμονες προτείνουν αλλαγή του νομικού πλαισίου στενότερη συνεργασία μεταξύ κρατών και διεθνούς κοινότητας και πιο άμεση και ενεργή παρέμβαση των πολιτών στο ζήτημα.Επίσης καλούν μέσα από την 100σέλιδη έκθεση τους τις κυβερνήσεις των κρατών και τις πολυεθνικές που δραστηριοποιούνται στις τεχνολογίες και στην παροχή υπηρεσιών ανθρωπίνου δυναμικού μέσω της χρήσης δεδομένων,να συνειδητοποιήσουν τον κίνδυνο που πλέον αποτελούν οι εκατομμύρια εφαρμογές της τεχνητής νοημοσύνης.Επισημαίνουν ότι η τεχνητή νοημοσύνη αποτελεί άλλη μια τυπική τεχνολογία- <<Πυρηνικής ενέργειας>> ικανή , τόσο για καλό όσο και για κακό, εφόσον πέσει σε λάθος χέρια.

Σε πρόσφατη συνέντευξη του ο Έλον Μασκ, επικεφαλής των εταιρειών Tesla, Space X και Boring αναφέρει ότι η λανθασμένη χρήση της τεχνητής νοημοσύνης από τους ανθρώπους είναι τόσο επικίνδυνη που θα μπορούσε να γίνει αιτία και για τον Τρίτο Παγκόσμιο Πόλεμο. Ο Μασκ ήταν ένας από τους 116 ειδικούς σε θέματα τεχνολογίας και τεχνητής νοημοσύνης που, πριν από λίγο καιρό, συνυπέγραψε την επιστολή προς τον ΟΗΕ, με την οποία γινόταν έκκληση για την ανάληψη πρωτοβουλιών, σχετικά με τον έλεγχο χρήσης τεχνητής νοημοσύνης, έτσι ώστε να μην αποτελέσει απειλή για την ανθρωπότητα στο μέλλον. «Μόλις αναπτυχθούν, τα φονικά αυτόνομα όπλα, θα επιτρέψουν την ένοπλη σύγκρουση σε κλίμακα μεγαλύτερη από ποτέ και σε κλίμακες χρόνου ταχύτερες από ό,τι μπορούν να κατανοήσουν οι άνθρωποι. Θα είναι όπλα τρόμου, όπλα που χρησιμοποιούν οι τύραννοι και οι τρομοκράτες εναντίον αθώων πληθυσμών και όπλα που μπορούν να παραβιασθούν από χάκερ για να συμπεριφερθούν με ανεπιθύμητους τρόπους. Δεν έχουμε πολύ χρονικό περιθώριο για να δράσουμε. Μόλις ανοίξει το κουτί της Πανδώρας, θα είναι δύσκολο να κλείσει», αναφέρεται χαρακτηριστικά στην επιστολή,μεταξύ άλλων.

Λάμπρος Παπαδής, Δημοσιογράφος