«Παρελθόν» από το Facebook αποτελεί η επίσημη σελίδα της εταιρείας SpaceX, καθώς ο δισεκατομμυριούχος ιδρυτής της Έλον Μάσκ αποφάσισε να τη απενεργοποιήσει, υλοποιώντας την πρόκληση ενός από τους υποστηρικτές του κινήματος #deletefacebook.Όλα ξεκίνησαν όταν ο Musk αστειευόταν στο Twitter με φίλο του σχετικά με την απόφαση της εταιρείας ηχείων Sonos να σταματήσει τις διαφημίσεις της στο Facebook για μία εβδομάδα. Τότε κάποιος αναγνώστης τον προκάλεσε να διαγράψει τη σελίδα της SpaceX στο Facebook “αν είναι άντρας” και εκείνος απάντησε ότι δεν ήξερε ότι υπήρχε τέτοια σελίδα, η οποία εξαφανίστηκε μετά από λίγα λεπτά.


Αμέσως αργότερα, ένας άλλος αναγνώστης κάλεσε τον Musk να διαγράψει και τη σελίδα της Tesla στο Facebook, κάτι που έγινε στα επόμενα λεπτά. Το ίδιο συνέβη και με το επίσημο προφίλ του επιχειρηματία ο οποίος όμως δήλωσε ότι προς το παρόν διατηρεί το προφίλ του στο Instagram (που ανήκει στο Facebook). Οι δύο σελίδες των επιχειρήσεων του Musk στο Facebook είχαν συνολικά περισσότερους από 2,5 εκατ ακολούθους πριν διαγραφούν και ενισχύουν την τάση #DeleteFacebook, παρά τις δημόσιες δηλώσεις μετάνοιας του Mark Zuckerberg.
Η απόφαση του Musk έγινε δεκτή με επευφημίες από πολλούς αναγνώστες που τον παρότρυναν να φτιάξει το δικό του μέσο κοινωνικής δικτύωσης. Κάποιοι μάλιστα πρότειναν και ονόματα για το νέο μέσο, όπως FaceX, SocialX και Xhit.Αξίζει να αναφερθεί πως και ο Mozilla ανακοίνωσε την προηγούμενη Τετάρτη ότι πλέον δεν θα διαφημίζει το Facebook στο πρόγραμμα περιήγησης του.Είναι πασιφανές πώς αυτή η ακραία αντίδραση από μεριάς πολλών κορυφαίων τεχνολογικών εταιρειών, αλλά και από απλούς χρήστες δεν έχει τελειωμό, και πως τα χειρότερα τώρα έρχονται για τον Μαρκ ζούκερμπεργκ.Ως εκ τούτου αυτή η ασυνήθιστη επίθεση είναι αποτέλεσμα αδυναμίας του Facebook να χειριστεί σοβαρά ζητήματα που αφορούν την ασφάλεια των χρηστών του, αφού πριν λίγες ημέρες αποκαλύφθηκε το σκάνδαλο της Cambridge Analytica, το οποίο ταρακούνησε τα ημέρα νερά του διαδικτύου.

Δεδομένου της έκτασης της κακομεταχείρισης των δεδομένων που έλαβε το σκάνδαλο από την Cambridge Analytica, κι άλλες ισχυρές προσωπικότητες προέβησαν σε αυτό το τολμηρό διάβημα, όπως ο ο συνιδρυτής του WhatsApp, ο Brian Acton, που ζήτησε από τους χρήστες του Facebook να διαγράψουν τον λογαριασμό τους στο Facebook.

Λάμπρος Παπαδής, Δημοσιογράφος