Στις 26 Σεπτεμβρίου, 1905, ο Αϊνστάιν δημοσίευσε τη διάσημη θεωρία του , αυτή της «Ειδικής Σχετικότητας”, η οποία προσδιόρισε ένα κοσμικό όριο της ταχύτητας που ονομάζεται c και είναι ίσο με 299.792.458 m/s. Αυτό σημαίνει ότι κανένα σώμα, ανεξάρτητα από το βάρος του, δεν μπορεί να ξεπεράσει αυτήν την ταχύτητα. Αυτή ήταν λοιπόν μια επαναστατική θεωρία, αφού μέχρι εκείνη τη στιγμή οι επιστήμονες σε όλο τον κόσμο πίστευαν ότι το φως έχει άπειρη ταχύτητα, και ότι δεν χρειαζόταν καθόλου χρόνο για να ταξιδέψει από το ένα σημείο σε άλλο.

1o para

Τι σημαίνουν όλα αυτά ?
Για αυτήν λοιπόν τη θεωρία έχουν γίνει πολλές προβλέψεις που βοηθούν ακόμα και σήμερα τους επιστήμονες σε κάθε τομέα. Η εν λόγω θεωρία μας επιτρέπει να υπολογίσουμε αποστάσεις με μακρινά αστέρια, και μας βοηθά επίσης να υπολογίσουμε με ακρίβεια την ενέργεια που παράγεται σε οτιδήποτε, από τα αυτοκίνητα, τους πυρηνικούς σταθμούς μέχρι και αστέρια. Αυτό επιτυγχάνεται με τη διάσημη εξίσωση E = MC2, που θεωρείται η πιο διάσημη εξίσωση στον κόσμο. Το εύρημα λοιπόν του Αϊνστάιν, μας λέει ότι δεν υπάρχει τίποτα που μπορεί να ταξιδέψει πάνω από αυτήν την ταχύτητα, το οποίο μας περιορίζει σοβαρά. Σκεφτείτε πως το πλησιέστερο αστέρι στον ήλιο μας είναι το Proxima Centauri, το οποίο είναι 4,35 έτη φωτός μακριά. Αυτό σημαίνει ότι ένα σήμα που ταξιδεύει με ταχύτητας φωτός, θα κάνει περίπου 4,3 χρόνια για να φτάσει εκεί, και άλλα τόσα για να γυρίσει πίσω. Σημαίνει, επίσης, ότι αν το συγκεκριμένο αστέρι εξαφανιστεί αυτή τη στιγμή, εμείς δεν θα το δούμε να συμβαίνει για 4 ολόκληρα χρόνια.

teleuteo

Μπορεί να ξεπεραστεί αυτό το όριο;
Τίποτα δεν μπορεί να ταξιδέψει μέσα στο χωροχρόνου ταχύτερα από το φως. Άλλα αν μπορούσαμε να παραμορφώσουμε το ίδιο το χωροχρόνο, θα είχαμε τη δυνατότητα να σπάσουμε αυτό το όριο; Οι επιστήμονες λένε “ΝΑΙ”, αλλά είναι ακόμη ακατόρθωτο και τα απαιτούμενα επίπεδα ενέργειας που θα χρειαστούν είναι τέτοια που δεν έχουμε ξαναδεί, και κατά πάσα πιθανότητα δεν πρόκειται να επιτύχουμε ποτέ. Αλλά θα ίσως θα μπορούσε να συμβεί κάποια μέρα. Ακόμη και οι μαύρες τρύπες έχουν προταθεί ως μέθοδος μεταφοράς. Η ιδέα είναι ότι η μαύρη τρύπα θα μπορούσε να λειτουργήσει ως μια “σκουληκότρυπα”, μια φανταστική συντόμευση σε διαφορετικά σημεία στο χωροχρόνο. Αυτό σημαίνει ότι θα μπορούσαμε να επισκεφθούμε μακρινούς γαλαξίες και αστέρια, και να εξερευνήσουμε το σύμπαν όπως δεν έγινε ποτέ πριν. Ίσως ακόμη και να ψάξουμε για ένα νέο πλανήτη για να κατοικήσουμε.

teleuteo 2

 

Για τον Τομέα Διαστήματος και Τεχνολογίας

Αλέξανδρος Φλορέσκου, Δημοσιογράφος