Η «Πρώτη Κυρία του ISIS» είναι ο τίτλος του ντοκιμαντέρ από το The Atlantic, με θέμα την Τάνια Γεωργελά, σύζυγο του Ελληνοαμερικανού Τζων Γεωργελά, ο οποίος θεωρείται το πιο ισχυρό αλλά και επιδραστικό μέλος του ISIS που προέρχεται από τις ΗΠΑ.

Μόλις λίγα χρόνια πριν, η Τάνια, ζούσε στη Συρία, με τον σύζυγό της Τζον Γεωργέλας. Οι δυο τους ταξίδεψαν σχεδόν σε ολόκληρο τον κόσμο, με αποστολή τους την παροχή υποστήριξης στους τζιχαντιστές, μεγαλώνοντας παράλληλα και τα τέσσερα παιδιά τους με όνειρο να εξελιχθούν σε μια οικογένεια «ιερών πολεμιστών». Η Τάνια, με καταγωγή από το Μπανγκλαντές, παντρεύτηκε τον Τζων Γεωργελά στην Αγγλία. Το 2013 πήγαν στη Συρία, ωστόσο μερικές εβδομάδες μετά η Τάνια με τα παιδιά τους τον άφησαν και επέστρεψαν στο Πλάνο του Τέξας, όπου ζουν οι γονείς του Τζων. Σύμφωνα με το δημοσίευμα, η Τάνια έχει μεταμορφωθεί όπως ο σύζυγός της, αλλά από τη ανάποδη. «Είπα στα παιδιά: Ο μπαμπάς σας εντάχθηκε στη σκοτεινή πλευρά της δύναμης. Και η μαμά ήταν κάποτε στη σκοτεινή πλευρά της δύναμης, όμως πια είμαι ένας σκοτεινός Τζεντάι», εξομολογείται, χρησιμοποιώντας ορολογία που παραπέμπει στο Star Wars, στο ντοκιμαντέρ του The Atlantic, που ξετυλίγει το ιδιαίτερο κουβάρι της ζωής της.

Όσον αφορά στον πρώην σύζυγό της -πλέον έχει πάρει διαζύγιο- , η ίδια λέει πως «την εγκατέλειψε για να γίνει ο επόμενος Οσάμα μπιν Λάντεν», ενώ προσθέτει πως τα παιδιά τους μεγάλωναν για να γίνουν «ασασίνοι»

«Αναδημιούργησε τον εαυτό της ως μια γυναίκα της κοινωνίας του Τέξας, υιοθετώντας τόσο εκτενώς τον τρόπο ζωής του νέου της σπιτιού που μόνο η προφορά της αποκαλύπτει πως δεν είναι ντόπια. Από τον τρόπο που ντύνεται, θα νόμιζες ότι έχει περάσει την τελευταία δεκαετία διαβάζοντας την ιταλική Vogue, όχι το Κοράνι. Πάει σε συναυλίες. Αντί για τζαμί, πηγαίνει σε εκκλησία Ουνιταριανών. Τη θέση του τζιχαντιστή πρώην συζύγου της, έχει πάρει ο Γκρεγκ, ο αρραβωνιαστικός της από τη Μινεσότα, με τον οποίον βγαίνουν ραντεβού στα μπαρ και τα μπιστρό στα βόρεια προάστια του Ντάλας, αναφέρεται σχετικό ρεπορτάζ.

Η ίδια λέει πως έχει συναντήσει ανθρώπους που αμφισβητούν τη μεταστροφή της. Όπως λέει ο δημοσιογράφος του ρεπορτάζ Γκριμ Γουντ, ποτέ η ίδια δεν υποστηρίζει βίαιες ενέργειες, ωστόσο υπάρχουν κατάλοιπα της πλύσης εγκεφάλου από τους τζιχαντιστές: Κάποια στιγμή είχε πει πως δεν θεωρεί τους Σιίτες πραγματικούς μουσουλμάνους, ενώ, αν και δεν θέλει να γυρίσει στη Συρία, αποδοκιμάζει τον βομβαρδισμό τόσο πολλών ακολούθων του ISIS, «απλά επειδή θέλουν να ζήσουν σε ένα χαλιφάτο».

Τζων Γεωργελάς: Ποιός είναι

Τεξανός, από μια εύπορη οικογένεια Χριστιανών, με ελληνική καταγωγή όπως προδίδει το επώνυμό του, ο Τζον ασπάστηκε το Ισλάμ όταν ήταν έφηβος και 13 χρόνια μετά αναρριχήθηκε στα υψηλότερα κλιμάκια του αυτοαποκαλούμενου Ισλαμικού Κράτους. Βρέθηκε στο Λονδίνο, όπου γνώρισε την Τάνια, μουσουλμάνα που φιλοδοξούσε να γίνει βομβιστής αυτοκτονίας. Απέκτησαν τέσσερα παιδιά και μαζί ονειρευόντουσαν να γίνουν μια οικογένεια πλανόδιων «ιερών πολεμιστών», μια ισλαμική βερσιόν της διάσημης οικογένειας Φον Τραπ, αντικαθιστώντας τη «Μελωδία της Ευτυχίας» με σφαγές «απίστων».

Μιλένα Αμπράμοβιτς, Δημοσιογράφος