Το βασίλειο της Ταϊλάνδης είναι μια χώρα στη Νοτιανατολική Ασία η οποία συνορεύει με το Λάος και την Καμπότζη στα ανατολικά, τον κόλπο της Ταϊλάνδης και τη Μαλαισία στα νότια, την θάλασσα Ανταμάν και την Βιρμανία στα δυτικά. Η Ταϊλάνδη είναι γνωστή και ως Σιάμ το οποίο όνομα ήταν το επίσημο της χώρας μέχρι τις 11 Μαΐου 1949.
Η Ταϊλάνδη είναι κατοικημένη σε διάφορες ευδιάκριτες γεωγραφικές περιοχές που αντιστοιχούν στις επαρχιακές ομάδες. Το βόρειο τμήμα της χώρας είναι ορεινό με το υψηλότερο σημείο που είναι το Ντόι Ίνθανον.Τα βορειοανατολικά μέρη  αποτελούνται από το Οροπέδιο Κοράτ που συνορεύει στα ανατολικά με τον ποταμό Μεκόνγκ.
Στο κέντρο της χώρας εκτίνεται η επίπεδη κοιλάδα με τον ποταμό Τσάο Πράγια ο οποίος τρέχει στον Κόλπο της Ταϊλάνδης.
Το τοπικό κλίμα είναι τροπικό και με κύριο χαρακτηριστικό τους μουσώνες. Υπάρχει ένας βροχερός, θερμός και νεφελώδης νοτιοδυτικός μουσώνας από τα μέσα του Μάη μέχρι το Σεπτέμβριο και ένας ξηρός, δροσερός βορειοανατολικός μουσώνας από το Νοέμβριο μέχρι τα μέσα Μαρτίου.

thailand-7

Η χώρα παράγει από γεωργικής πλευράς ρύζι, αραβόσιτο, ταπιόκα, ζαχαροκάλαμο, ελαστικό κόμμι, σόγια και καρύδες.
Η βιομηχανία είναι αρκετά αναπτυγμένη καθώς κατασκευάζονται υφάσματα και είδη ένδυσης, τσιμέντο, ηλεκτρικές συσκευές και εξαρτήματα  υπολογιστών, ολοκληρωμένα κυκλώματα, είδη επίπλωσης, πλαστικά, αυτοκίνητα  και  ανταλλακτικά.
Άλλο ένα υπέρ στην οικονομία της χώρας είναι ο τουρισμός ο οποίος συμβάλει σημαντικά  στην Ταϊλανδέζικη οικονομία και η βιομηχανία έχει ωφεληθεί από την υποτίμηση του Ταϊλανδικού μπαχτ και την σταθερότητα της Ταϊλάνδης.

thailand-4

Το 2008 στην χώρα λειτουργούσαν  108 αεροδρόμια και 3 ελικοδρόμια,και ο  εμπορικός της στόλος περιλαμβάνει 398 πλοία. Το οδικό της δίκτυο καλύπτει  περισσότερα από 180,000χλμ.
Το εθνικό άθλημα της χώρας είναι το Μάι Τάι η αλλιώς Ταϊλανδέζικη πυγμαχία που έγινε γνωστή σε όλο τον κόσμο την δεκαετία του ΄90.

thailand-3

Ένας  επισκέπτης όταν φτάσει εκεί πρέπει να επισκεφτεί το Βασιλικό παλάτι της Μπανγκόκ.Φυσικά δεν θα μπορούσε να λείπει ο ναός Wat Phra Kaeo ένα από τα πιο εντυπωσιακά αρχιτεκτονικά συγκροτήματα σε ολόκληρη την Νοτιοανατολική Ασία όπου εκεί θα δει κανείς τον Σμαραγδένιο Βούδα.
Φυσικά  δεν θα μπορέσει να αφήσει ανεξερεύνητη την υπαίθρια αγορά   Chatuchak όπου εκέι μπορεί να βρει από διακοσμητικά για το σπίτι μέχρι αντίκες και παραδοσιακά αντικείμενα.
Αυτό που πρέπει να  αγοράσει κάποιος όταν πάει στην Ταϊλάνδη είναι  παραδοσιακές μάσκες και κούκλες, ταϊλανδέζικα υφάσματα, παντελόνι Harem και φυσικά μαγνητάκια  και καρτ ποσταλ.
Όμως δεν θα μπορούσε να λείπει από αυτό το ταξίδι μια βόλτα στις θάλασσες της Ταϊλάνδης και θα ήταν σχεδόν τρελό αν έφευγε κανείς από εκεί χωρίς να πάει. Μπορεί να επισκεφθεί για την απλότητα του το νησί Koh Samet ή το νησί Chang με τις πανέμορφες τροπικές παραλίες.

 

thailand-2
Φυσικά για αυτούς που λατρεύουν τα ηλιοβασιλέματα το ιδανικό μέρος είναι το Κράμπι με τα βράχια από ασβεστόλιθο και την άφθονη βλάστηση. Είναι το καλύτερο σημείο του νησιού για να δει κανείς το ηλιοβασίλεμα καθώς ο ήλιος φιλτράρεται μέσα από τις γωνίες και τις σχισμές των βράχων δημιουργώντας μια εικόνα βγαλμένη από τα παραμύθια.
Η Ταϊλάνδη έχει μια αρκετά διαδεδομένη κουζίνα στον κόσμο. Ένα από τα πιο γνωστά πιάτα διεθνώς είναι το Tom Yam Kung το οποίο  είναι ένας πικάντικος ζωμός με λεμόνι και φρέσκιες γαρίδες ή το Phat Thai ένα πιάτο από noodles ρυζιού σοταρισμένα με κοτόπουλο λαχανικά και γαρίδες.

thailand-1

 

Από τον Τομέα Περιηγήσεων:

Νίκος Ζησιόπουλος, Δημοσιογράφος