Η χώρα μας δικαιολογημένα αποτελεί ανάρπαστος καλοκαιρινός προορισμός προσελκύοντας τουρίστες από ολόκληρη την υφήλιο. Οι Αλκυονίδες μέρες ξεκινούν ήδη από το δεύτερο δεκαήμερο του Φεβρουαρίου, ενώ οι θερμοκρασίες παραμένουν χαμηλές μόνο δύο μήνες, από τον Δεκέμβριο έως τον Ιανουάριο. Ωστόσο, η Ελλάδα προσφέρει συναρπαστικές χειμερινές διακοπές και διαθέτει πληθώρα επιλογών όσον αφορά τους προορισμούς της. Ο ήλιος φωτίζει τα χιονισμένα τοπία και αναδεικνύει την ομορφιά τους. Από τα γραφικά χιονισμένα στενά των ηπειρώτικων χωριών αναδύονται μυρωδιές των αγνών τοπικών προϊόντων και βοτάνων. Ο Παρνασσός, το Πήλιο, η Βίγλα, το όρος Βέρμιο και Βόρας, τα Καλάβρυτα αποτελούν κορυφαίους προορισμούς ιδιαίτερα κατά τους χειμερινούς μήνες.

Σύμφωνα με τη μυθολογία ο Δίας πήρε την απόφαση να καταστρέψει το διεφθαρμένο ανθρώπινο γένος με έναν καταστροφικό κατακλυσμό. Οι μοναδικοί που επέζησαν ήταν ο Δευκαλίωνας και η σύζυγος του Πύρρα, οι οποίοι κατευθύνθηκαν στο όρος του Παρνασσού χτίζοντας την πόλη Λυκώρεια, την σημερινή Αράχοβα, δημιουργώντας ξανά την ανθρωπότητα. Ήδη από την αρχαιότητα το βουνό διαδραμάτισε σημαντικό αμυντικό ρόλο σε κατάσταση πολέμου, γεγονός που επαναλήφθηκε κατά την επανάσταση του 1821. Επιπρόσθετα, ο Παρνασσός ως μυθική κατοικία των Μουσών αποτέλεσε πηγή του ρεύματος του παρνασσισμού στην Γαλλία του 19ου αιώνα. Τα στοιχεία που χαρακτήριζαν το προαναφερθέν λογοτεχνικό ρεύμα ήταν η απάθεια, η ρεαλιστική αναπαράσταση με ακριβείς περιγραφές, η πιστότητα, η επιδίωξη της απόλυτης τελειότητας και η κλίση προς τον κλασικισμό με σημαντικούς εκπροσώπους τους Λεκόντ Ντελίλ και Πωλ Βερλαίν.

Χτισμένη στη νότια πλαγιά του Παρνασσού, η Αράχοβα έχει υψόμετρο 968 μέτρα και κατά την αρχαιότητα ανήκε στην Φωκίδα, ενώ σήμερα στον νομό Βοιωτίας. Διέθετε μεγάλο αριθμό οικισμών κατά τους μεσαιωνικούς χρόνους και η ιστορίας της ως ένας ενιαίος οικισμός ξεκινάει από την Φραγκοκρατία. Τον πληθυσμό της αποτελούσαν κυρίως ντόπιοι, ελάχιστοι Αρβανίτες και κατά τη διάρκεια της Τουρκοκρατίας θεωρήθηκε ένα εξαιρετικά ασφαλές καταφύγιο. Γεγονός θριαμβευτικής αντίστασης αποτέλεσε η αξιομνημόνευτη μάχη της Αράχοβας το 1826 με τη νίκη του Γεώργιου Καραϊσκάκη. Μετά τα γεγονότα του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου ιδρύθηκαν Γυμνάσιο, Ενιαίο Λύκειο, ο Μορφωτικός, Εκπολιτιστικός, Ψυχαγωγικός Σύλλογος Αραχωβίτων και ο Αθλητικός Σύλλογος Αράχοβας. Η εταιρία Pechiney τοποθέτησε στη θέση  Φτερόλακκα τους πρώτους αναβατήρες, ενώ το 1974 στο Γεροντόβλαχο εγκαινιάστηκε το πρώτο χιονοδρομικό κέντρο ιδιωτικής πρωτοβουλίας. Η περιοχή της Αράχοβας ευνοημένη από την γειτνίαση με τους Δελφούς προσελκύει μέχρι και σήμερα έναν μεγάλο αριθμό επισκεπτών. Οι διασημότητες που την τίμησαν ως προορισμό ήταν ο Αριστοτέλης Ωνάσης, η Μαρία Κάλας, η Τζάκι Κένεντι, οι Μπιτλς και ο Ουίνστον Τσόρτσιλ. Την ευθύνη λειτουργίας του χιονοδρομικού κέντρου ανέλαβε από το 2011 η Εταιρία Τουριστικής Ανάπτυξης.

Στην κορυφή «Αγριόλευκες» σε ύψος 1.472 μέτρων βρίσκεται το χιονοδρομικό κέντρο του Πηλίου. Στους αρχαιοελληνικούς μύθους το Πήλιο αναφέρεται ως πεδίο της τρομερής Γιγαντομαχίας, αγαπημένο θέρετρο των ολύμπιων θεών, κατοικία Γιγάντων και Νυμφών. Επιπρόσθετα, αποτελούσε εξαιρετικός τόπος κυνηγιού για τους πρίγκιπες και τους βασιλιάδες. Ακόμη, εκεί διαδραματίστηκε ο γάμος του Πηλέα και της Θέτιδας, των γονέων του Αχιλλέα, καθώς και ο πασίγνωστος διαγωνισμός ομορφιάς ανάμεσα σε Ήρα, Αφροδίτη και Αθηνά με κριτή τον Πάρη. Εκεί ζούσαν οι κένταυροι, ανάμεσα τους και ο θρυλικός Χείρωνας, δάσκαλος του Ηρακλή, του Αχιλλέα, του Ιάσονα και του Ασκληπιού. Αναλλοίωτο ανάμεσα στα χρόνια, έχοντας στις πλαγιές του μία πανάρχαια ιστορία, το Πήλιο διαθέτει μία πολυδιάστατη προσωπικότητα. Γέννησε καλλιτέχνες που το ύμνησαν, ιδρυτικά μέλη της Φιλικής Εταιρίας και του Κρυφού Σχολειού. Επί Τουρκοκρατίας αποτελούσε κέντρο παραγωγής ξυλείας και καρπών εξαιτίας του έφορου κλίματος του. Ανεξαρτήτως καιρού, προσελκύει μεγάλο αριθμό επισκεπτών, καθώς διαθέτει καταπράσινη ομορφιά τους καλοκαιρινούς μήνες και κάτασπρες βουνοκορφές τον χειμώνα. Το χιονοδρομικό του κέντρο δημιουργήθηκε το 1967 με πρωτοβουλία του Ελληνικού Ορειβατικού Συλλόγου και διατηρεί πέντε χιονοδρομικούς διαδρόμους. Διαθέτει καταφύγιο, σαλέ και εξαιρετικό χιονοδρομικό εξοπλισμό είτε προς ενοικίαση είτε προς πώληση. Εκτός από την ορεινή εξόρμηση, αξίζει κανείς να πραγματοποιήσει μία επίσκεψη  στο Πήλιο, το οποίο στολίζεται από πέτρινες βρύσες, τοξωτά γεφύρια και την αύρα της θάλασσας. Τέλος, είναι απαραίτητη μία επίσκεψη στο Μουσείο Λαογραφική Τέχνης Πηλίου που στεγάζεται στη Μακρινίτσα.

Χτισμένη ανάμεσα στην συμβολή των οροσειρών Βαρνούντα και Βέρνου  σε υψόμετρο 1650 – 2000 μέτρων βρίσκεται το χιονοδρομικό Πισοδερίου – Βίγλας. Μόλις 19 χιλιόμετρα μακριά από την πόλη της Φλώρινας δεσπόζει πλημμυρισμένο από οξιές και κατάφυτες πλαγιές. Αν και η Βίγλα θεωρείται χωριό του νομού Φλώρινας, διοικητικά υπάγεται στο δημοτικό διαμέρισμα του Πισοδερίου, το οποίο ανήκει στον δήμο Πρεσπών. Από το Πισοδέρι κατάγονται σπουδαίοι μαχητές της Επανάστασης του 1821 και του Μακεδονικού Αγώνα. Στις 18 Οκτωβρίου του 1904 ο ιερέας Σταύρος Τσάμης έθαψε στο Παρεκκλήσι της Αγίας Παρασκευής το κεφάλι του μεγάλου αγωνιστή, Παύλου Μελά.

Το συγκεκριμένο χιονοδρομικό κέντρο ορίζεται ως ένα από τα παλαιότερα και το 1967 τοποθετήθηκε ο πρώτος του συρόμενος αναβατήρας. Αποτελεί εγκατάσταση ολυμπιακών προδιαγραφών με 12 διαδρομές, 9 πιστές, 2 δρόμους αντοχής και έναν για snowmobile. Ο νέος εναέριος αναβατήρας 2 χιλιομέτρων, που διαθέτει, είναι ο μεγαλύτερος στα Βαλκάνια καλύπτοντας την απόσταση από το χωριό έως το χιονοδρομικό κέντρο. Τα σαββατοκύριακα και τις αργίες από τις 9 το βράδυ έως τη 1 τα μεσάνυχτα φωτίζεται η κεντρική πίστα και λειτουργεί για τους νυχτερινούς σκιέρ. Διαθέτει σαλέ, καταφύγιο, έμπειρη ομάδα προπονητών για κάθε ηλικιακή ομάδα και η διαχείριση του αναλαμβάνεται από την οικογένεια Τάττη.

Ένας ακόμη ευρέως γνωστός χειμερινός προορισμός είναι τα Τρία – Πέντε Πηγάδια μόλις 17 χιλιόμετρα από την πόλη της Νάουσας. Στην πραγματικότητα δεν  υπάρχουν πηγάδια, αλλά πηγές, τρεις στη βάση του χιονοδρομικού κέντρου στα 1430 μέτρα και πέντε ψηλότερα στα 1800 μέτρα. Από την κορυφή του όρους Βερμίου διακρίνεται ο Όλυμπος, ο Βόρας και η λίμνη Βεγορίτιδα.  Εάν ο καιρός το ευνοεί, το τοπίο φαντάζει ειδυλλιακό με πυκνά δάση. Το χιονοδρομικό κέντρο στεγάζεται στην δυτική πλευρά του όρους από τα τέλη της δεκαετίας του 1970 με αρχικό διαχειριστή τον Ελληνικό Ορειβατικό Σύλλογο Νάουσας και έπειτα τον δήμο. Διακρίνεται για την αθλητική χιονοδρομία που προσφέρει και ορίζεται ως το μοναδικό χιονοδρομικό κέντρο που διαθέτει σύστημα τεχνητής χιονόπτωσης. Το φυσικό του περιβάλλον και το κλίμα μετέτρεψαν το συγκεκριμένο κέντρο από την δεκαετία του 1980 σε κέντρο προετοιμασίας αθλητικών ομοσπονδιών και εθνικών ομάδων. Επιπρόσθετα, είναι γνωστό για την ποικιλία  των αθλητικών του εγκαταστάσεων, καθώς διαθέτει γήπεδο ποδοσφαίρου, γυμναστήριο, θερμαινόμενη πισίνα, σάουνα και τρεις πίστες αντοχής.

Ο ιστορικός τόπος των Καλαβρύτων βρίσκεται στην ορεινή Αχαΐα και είναι γνωστός φυσικά ως το χωριό της αντίστασης. Πλαισιώνεται από το φαράγγι του Βουραϊκού με τον σιδηρόδρομο, τις ιστορικές μονές, τις προτομές των καπετάνιων και το σπήλαιο των λιμνών. Στην κεντρική πλατεία βρίσκεται ο Πλάτανος των τριών Γερόντων κάτω από τον οποίο συσκέφθηκαν ο Πετιμαζάς, ο Ζαΐμης και ο Φωτήλας. Η κεντρική εκκλησία και το Δημοτικό Μουσείο Ολοκαυτώματος είναι αξιοθέατα που αξίζουν να τα επισκεφθεί κανείς. Επιπρόσθετα, καθένας από τους επισκέπτες πρέπει να περάσει από την Μονή της Αγίας Λάβρας, όπου υψώθηκε το Λάβαρο της Επανάστασης. Στο όρος Χελμός σε υψόμετρο 1.700 έως 2.330 μέτρων βορειοδυτικά στεγάζεται το χιονοδρομικό κέντρο. Σύμφωνα με το μύθο κοντά στο συγκεκριμένο όρος διέρρεαν τα νερά της Στυγός, του ποταμού που οδηγούσε στον Κάτω Κόσμο με το χαρακτηριστικό του μαύρο χρώμα. Επιπλέον, διαδραματίστηκε εκεί η Τιτανομαχία και στα νερά της Στυγός ορκιζόταν οι ολύμπιοι θεοί. Τέλος, λέγεται πως εκεί έλουσε η Θέτιδα τον Αχιλλέα και έγινε άτρωτος, με μοναδικό τρωτό σημείο του την φτέρνα από όπου και τον κρατούσε.

Το συγκεκριμένο χιονοδρομικό κέντρο διαθέτει συνολικά 13 πίστες, καθώς και την νέα «Φοίβη». Αυτή χαρακτηρίζεται ως «μαύρη» έχοντας μήκος 850 χιλιόμετρα με υψομετρική διαφορά 290 μέτρων για έμπειρους χιονοδρόμους. Οι επισκέπτες κάθε χρόνο ξεπερνούν τους 100.000, καθώς βρίσκεται μόλις 15 χιλιόμετρα μακριά από την πόλη των Καλαβρύτων. Λειτουργεί από το 1988 και στη βάση του διαθέτει εστιατόρια, εξοπλισμό και πολυάριθμες σχολές εκμάθησης σκι.

Ανάμεσα στα δάση δρυός πεύκης και οξιάς, περιτριγυρισμένος από καστανιές και αγριοκυπάρισσα βρίσκεται ο Βόρας και η ψηλότερη κορυφή του, το Καϊμακτσαλάν, που σημαίνει γη απαλή σαν κρέμα. Σύμφωνα με τη μυθολογία ο Βορέας είχε γιους τον Καλάι και τον Ζήτη, οι οποίοι συμμετείχαν στην Αργοναυτική εκστρατεία. Τα είδη της χλωρίδας και της πανίδας του όρους θεωρούνται από τα σπανιότατα παγκοσμίως και ορίζεται ως το τρίτο ψηλότερο όρος της Ελλάδας.

Στην ψηλότερη κορυφή του στεγάζεται το Χιονοδρομικό κέντρο του Καϊμακτσαλάν σε υψόμετρο 2.050 έως 2.524 μέτρων από το 1995 και απέχει 45 χιλιόμετρα από την πόλη της Έδεσσας. Παραμένει ανοιχτό από τον Νοέμβριο έως τον Μάιο προσφέροντας στους επισκέπτες τα ζεστά σαλέ, το καταφύγιο και τις σχολές του σκι. Ακόμη χαρίζει στους παρόντες μία ανεκτίμητη θέα, η οποία περιλαμβάνει τον Θερμαϊκό κόλπο, την κορυφή του Ολύμπου, τα Τρία – Πέντε Πηγάδια και την λίμνη Βεγορίτιδα. Οι χειμερινές εξορμήσεις δεν ολοκληρώνονται στο όρος, αλλά συνεχίζουν στις κοντινές του περιοχές, τον Παλιό Άγιο Αθανάσιο, την Άρνισσα, την Παναγίτσα, τα Λουτρά Πόζαρ και το δάσος του. Ζαρκάδια, ελάφια, λαγοί, αρκούδες και αγριογούρουνα φροντίζουν την χλωρίδα της περιοχής και καθιστούν τον δασικό τόπο μοναδικό. Τα Λουτρά Πόζαρ περιστοιχίζονται από καταρράκτες, πλατάνια και βραχώδεις πλαγιές. Προσφέρουν μεταλλικά νερά κατάλληλα για φυσική λουτροθεραπεία και ποσιθεραπεία. Επιπλέον, το φαράγγι της περιοχής και το Μαύρο Δάσος με πενταβέλονη πεύκη θεωρούνται ανεκτίμητοι προορισμοί εξερεύνησης. Τέλος, οι επισκέπτες πρέπει να δοκιμάσουν τα τοπικά προϊόντα, όπως χειροποίητα ζυμαρικά, τσίπουρο και μέλι.

 

Ειρήνη Κυργιαλάνη, Δημοσιογράφος