Το νεότερο είδος υπό εξαφάνιση!

Τα χελιδόνια είναι από τα πλέον γνωστά μεταναστευτικά πουλιά που κατακλύζουν από τις αρχές του Μάρτη τη χώρα μας.

Το χελιδόνι είναι μικρό αποδημητικό πτηνό ιδιαίτερα ευκίνητο, με αεροδυναμική σιλουέτα, μυτερές φτερούγες, διχαλωτή ουρά, και μικρό ράμφος ,αλλά μεγάλο στόμα και μικρά πόδια και ανήκει στην τάξη των στρουθιόμορφων. Και τα δύο φύλα είναι παρόμοια. Το μέγεθός τους είναι 12-22 εκατοστά, ανάλογα με το είδος που ανήκουν και το χρώμα τους. Τα χελιδόνια θρέφονται κυρίως με έντομα,αράχνες ,νύμφες και κάμπιες, τα οποία συλλαμβάνουν κυρίως κατά την πτήση τους μιας και είναι κατʼ εξοχήν εναερόβια πτηνά.

Τα γνωστότερα είδη χελιδονιών είναι το Οχθοχελίδονο, το Βραχοχελίδονο, το Δενδροχελίδονο, το Λευκοχελίδονο και το Σταβλοχελίδονο. Τα 4 από τα 5 είδη φτιάχνουν τη φωλιά τους από λάσπη, ενώ μόνο το ένα (το οχθοχελίδονο) ανοίγει τρύπες στο έδαφος συνήθως εκεί που υπάρχει νερό. Μαζεύουν μικρά κομμάτια λάσπης από κάποιο κοντινό σημείο και τους μεταφέρουν εκεί που θέλουν να χτίσουν τη φωλιά τους.

Αυτό που καθιστά τα χελιδόνια πανέξυπνα, είναι ότι επιστρέφουν πάντα στην ίδια φωλιά γνωρίζοντας ότι εκεί θα βρουν τις καλύτερες συνθήκες για τη διαβίωσή τους. Επιστήμονες που έχουν μελετήσει τα χελιδόνια, έχουν καταλήξει στο συμπέρασμα ότι διαθέτουν ένα εσωτερικό ρολόι συγχρονισμένο με την κίνηση του ήλιου καθώς και μια μαγνητική πυξίδα και χρησιμοποιώντας τον ήλιο, τα αστέρια και τη σελήνη καταφέρνουν να προσανατολιστούν με ακρίβεια διατηρώντας σταθερή πορεία και αναγνωρίζοντας κάποια τοπικά σημεία αναφοράς, επιστρέφοντας στην δική τους φωλιά.

Αυτά τα χαριτωμένα πτηνά έχουν δυστυχώς να αντιμετωπίσουν πολλές δυσκολίες κατά τη διάρκεια της διαδρομής τους, όπως τη διάσχιση της θάλασσας.Τα χελιδόνια χρειάζονται αρκετή ενέργεια για να διασχίσουν τη θάλασσα, διότι αν κουραστούν και δε βρίσκεται κάποιο νησάκι κοντά τους να ξεκουραστούν θα πέσουν στη θάλασσα και θα πνιγούν. Επιπλέον, έρχονται αντιμέτωπα με αρπακτικά πουλιά, καταιγίδες και δυνατούς ανέμους και διασχίζουν τεράστιες ερήμους, όπως η Σαχάρα και απέραντες θάλασσες σαν το Αιγαίο.