Οι Απόκριες αποτελούν μία φαντασμαγορική εκδήλωση , που πραγματοποιείται κάθε χρόνο και τα σύνορά τους εξαπλώνονται σε όλο τον κόσμο. Είναι αγαπημένη γιορτή μικρών και μεγάλων , καθώς δίνει αυτή την αίσθηση της ελευθερίας που τόσο πολύ αποζητά η ανθρώπινη φύση· μεταμφιέσεις, στολές, μάσκες, μουσική, κρασί, χορός και παρελάσεις συνθέτουν το παζλ του καρναβαλιού.
1) Καστοριά : Μπουμπούνες

 

Στην Καστοριά τις απόκριες τις γιορτάζουν βάσει του προχριστιανικού εθίμου που λέγεται ”Μπουμπούνες”. Την τελευταία Κυριακή της Αποκριάς, ανάβουν φωτιές στις πλατείες της Καστοριάς και στα γύρω χωριά. Τα πιο γνωστά σημεία συνάντησης είναι ο Ντολτσός, η συνοικία Απόζαρι και η Πλατεία Ομονοίας, όπου οι επισκέπτες έχουν τη δυνατότητα να απολαύσουν τοπικά εδέσματα, να πιουν κρασί και να ξεφαντώσουν υπό τον ήχο ζωντανής μουσικής , ώσπου να σβήσει τελείως η φωτιά και να ξορκίσουν τα κακά πνεύματα.
2) Άμφισσα: ”Η πάλη των στοιχειών”

Αυτό που κάνει ξεχωριστό το καρναβάλι στην Άμφισσα , είναι το ”cult” έθιμο των στοιχειών , όπου παλεύουν μεταξύ τους το τελευταίο Σάββατοβραδο πριν την μεγάλη Παρέλαση , για το ποιο τελικά θα υπερισχύσει. Αυτό που υπερισχύει συνήθως , δηλαδή της Χάρμαινας, λόγω του τοπικού μύθου που επικρατεί, λέγεται ότι προστατεύει τους ντόπιους και φοβίζει τους ξένους. Την καρνιβαλική αυτή ατμόσφαιρα δημιουργούν τα δερματοφορεμένα στοιχειά, οι κουδούνες, οι νεράϊδες, οι μάγισσες και τα ξωτικά.

3) Ξάνθη: Θρακικές Λαογραφικές Εορτές- Καρναβάλι


Το Ξανθιώτικο Καρναβάλι είναι το μεγαλύτερο της Βορείου Ελλάδος και και το 2ο μεγαλύτερο στη χώρα μετά το Πατρινό. Διάφορες εκδηλώσεις εκτυλίσσονται στο Καρναβάλι της Ξάνθης γύρω από τη μουσική,το χορό, το θέατρο,αλλά και εκθέσεις με εικαστικό περιεχόμενο, διαλέξεις, παρουσιάσεις βιβλίων και προβολές ταινιών. Οι Θεσμός των Αποκριών στην Ξάνθη κλείνει με την παρέλαση την τελευταία Κυριακή και το κάψιμο του ομοιώματος του Τζάρου.

4) Ρέθυμνο: Ιστορικό Καρναβάλι


Το Ρεθεμνιώτικο Καρναβάλι μετρά περίπου έναν αιώνα και κατέχει τα πρωτεία στο νησί της Κρήτης. Τσικουδιές, χοροί μεταμφιεσμένων, αποκριάτικα πάρτυ , κυνήγι θηασαυρού είναι τα βασικά στοιχεία για να ξεκινήσει το εντυπωσιακό καρναβάλι στο Ρέθυμνο. Ενδεικτικά αναφέρονται κάποια τοπικά έθιμα , τα οποία συνδέονται με τη σύγχρονη σατιρική πραγματικότητα, όπως το ”αυγομάζωμα”, το ”μπεγιράκι”, οι ”καταχανάδες” στην πλατεία του Μέρωνα , η ”αρκούδα”, το ”προξενειό”, ο ”τσαγκάρης” και τέλος η ”παρέλαση της καμήλας”.

5) Μοσχάτο: Απόκριες στην Αθήνα


Το Καρναβάλι στο Μοσχάτο της Αττικής έχει καθιερωθεί ως σημαντικός θεσμός στην επικράτεια. Έχει γίνει γνωστό λόγω της εντυπωσιακής κεντρικής της παρέλασης· χορός, στολές, μεταμφιέσεις και ένα ασταμάτητο πάρτυ καθιστούν το καρναβάλι στο Μοσχάτο αξέχαστο και τους Αθηναίους να μη θέλουν να φύγουν την περίοδο των Αποκριών. Οι εκδηλώσεις ξεκινούν την Τσικνοπέμπτη και λήγουν την Καθαρά Δευτέρα.

6) Τύρναβος : ”Μπουρανί”


Το Καρναβάλι στον Τύρναβο της Λάρισας, έχει ιστορία 100 ετών και είναι διάσημο για το εκκεντρικό του έθιμο ”μπουρανί”. Το ”μπουρανί” είναι ένα λαϊκό πανηγύρι, μια αναβίωση ενός αρχαίου διονυσιακού τελετουργικού, στην ουσία η γιορτή του φαλλού, που σηματοδοτεί την αρχή της Άνοιξης και συμβολίζει την αναπαραγωγή, την ευτεκνία και πραγματοποιείται την Καθαρά Δευτέρα. Ετοιμάζοντας το ”μπουρανί”, το οποίο είναι ένα είδος σπανακόρυζου που συνοδεύεται με τσίπουρο και κρασί, οι συμμετέχοντες ξεκινούν τα σατιρικά τραγούδια και πειράγματα μεταξύ τους και φυσικά με την παρουσία ομοιωμάτων του ανδρικού μορίου.

7) Πάτρα : Πατρινό καρναβάλι για πάντα


Για το τέλος …
το πατρινό καρναβάλι, το πιο μεγάλο και γνωστό στην Ελλάδα. Οι παρελάσεις του κάθε χρόνο φιλοξενούν χιλιάδες επισκέπτες οι οποίοι συμμετέχουν είτε σε γκρουπ με την ίδια θεματική στολή είτε ατομικά. Οι προετοιμασίες για το καρναβάλι στην Πάτρα και το κύριο άρμα με το βασιλιά, ξεκινούν πολύ νωρίτερα από την περίοδο των αποκριών. Πολλές διαφορετικές στολές, κομφετί, κόρνες, αφροί, άρματα, μουσική σε δυνατούς ρυθμούς και ξέφρενο πάρτυ μέχρι πρωίας συνθέτουν το πιο εντυπωσιακό καρναβάλι της χώρας, το οποίο επισκέπτονται από διάφορα μέρη της Ελλάδος και τον κόσμο.

 

Για τον Τομέα Περιηγήσεων:

Μαρίζα Παπαναστασίου, Δημοσιογράφος.