Το Ελληνικό Κέντρο Ασφαλούς Διαδικτύου του Ιδρύματος Τεχνολογίας και Έρευνας διεξήγαγε μια έρευνα για την παρουσία των παιδιών στα κοινωνικά δίκτυα. Το δείγμα αποτέλεσαν 1100 χρήστες του διαδικτύου, με την πλειοψηφία των απαντήσεων να προέρχεται από γυναίκες ανώτατου εκπαιδευτικού επιπέδου, ηλικίας 36-60 ετών και αποτελούν ποσοστό 74,67%. Τα αποτελέσματα της έρευνας είναι ιδιαίτερα ανησυχητικά, καθώς οι περισσότεροι γονείς, το 55,86%, επιτρέπουν στα παιδιά τους τη χρήση των μέσων κοινωνικής δικτύωσης σε ηλικία μικρότερη από τη δέουσα, στα 13 τους χρόνια.

 

Αναζητώντας τις αιτίες για το γεγονός αυτό, παρατηρείται ότι τα παιδιά έχουν μιμητική συμπεριφορά, που σημαίνει ότι τα πρώτα παραδείγματα που ακολουθούν είναι των γονιών τους. Ειδικά οι πιο νέοι σε ηλικία γονείς (έως 35) ασχολούνται καθημερινά με τα κοινωνικά δίκτυα σε ποσοστό υψηλότερο από 70%. Αυτό αποτελεί μια συμπεριφορά που εύκολα μπορεί να αντιγράψει ένα παιδί και να οδηγήσει στη δημιουργία της συνήθειας. Συνεπώς, τα παιδιά μπαίνουν σε έναν κόσμο που δεν είναι ακόμα ώριμα να αντιμετωπίσουν, με όλους τους κινδύνους που αυτό συνεπάγεται. Πέρα από το ότι χάνουν χρόνο από την παιδική ηλικία και αθωότητα υιοθετώντας συμπεριφορές ενηλίκων, είναι πιθανό να βρεθούν εκτεθειμένα σε διαδικτυακό bullying ή παρενόχληση. Η έρευνα εστίασε και σε αυτό τον τομέα, με συντριπτικό ποσοστό των γονέων να απαντά με βεβαιότητα ότι το παιδί τους δεν έχει δεχτεί bullying. Ωστόσο, υπάρχει ένα 7% των ερωτηθέντων που δεν μπορεί να απαντήσει με βεβαιότητα ότι δεν έχει συμβεί κάτι τέτοιο.

Τα παιδιά δεν είναι σε θέση να προστατέψουν τα προσωπικά τους δεδομένα και το 35% των γονέων απάντησαν πως δεν γνωρίζουν αν τα παιδιά τους είναι απολύτως ασφαλή. Αξίζει να σημειωθεί ότι σε ελάχιστες περιπτώσεις, ποσοστό 20%, τα παιδιά θα ζητήσουν βοήθεια αν τους παρουσιαστεί οποιοδήποτε πρόβλημα στα social media. Είναι πολύ σημαντικό λοιπόν, οι γονείς να προβούν στις απαραίτητες ενέργειες ώστε να μην βρεθούν τα παιδιά τους εκτεθειμένα στο διαδίκτυο και ιδιαίτερα στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

Στατιστικά, ως δημοφιλέστερο μέσο κοινωνικής δικτύωσης εμφανίζεται το Viber (26%), δεύτερο το Instagram (22,85%) και ακολουθεί το Facebook (18,61%)

Ιωάννα Παπαμιχαήλ, Δημοσιογράφος