Μια νέα κίνηση της Google παρουσιάστηκε με σκοπό την βελτίωση των μέσων ενημέρωσης σε μια προσπάθεια παράλληλα ανανέωσης και των μεταξύ τους σχέσεων. Η κίνηση αυτή είναι το Digital News Initiative (Πρωτοβουλία Ψηφιακών Ειδήσεων) που εξελίσσεται και γίνεται Google News Initiative (Πρωτοβουλία Ειδήσεων της Google).

Ποιος είναι όμως ο απώτερος στόχος της;

Η Google μέσω αυτής της πρωτοβουλίας επιδιώκει να καταπολεμήσει τις ψευδείς ειδήσεις και να κυριαρχήσει μια ποιοτική δημοσιογραφία στον χώρο της ενημέρωσης. Κατά τη διάρκεια της επόμενης τριετίας, θα διαθέσει 300 εκατομμύρια δολάρια για να επιτύχει καινοτομίες στην ψηφιακή δημοσιογραφία. Τρεις είναι οι βασικές προτεραιότητες της Google News Initiative πάνω στις οποίες θα δώσει και έμφαση: η ανάπτυξη και ενίσχυση της ποιοτικής δημοσιογραφίας, η ανάπτυξη επιχειρηματικών μοντέλων βιώσιμης ανάπτυξης των ΜΜΕ και η ενίσχυση των ειδησεογραφικών ομίλων μέσω της τεχνολογικής καινοτομίας.

Ο Eero Korhonen, επικεφαλής του τομέα στρατηγικών συνεργασιών της Google δήλωσε για τα μέσα ενημέρωσης όσον αφορά την περιοχή της Ευρώπης και της Μέσης Ανατολής: «Η πραγματικότητα είναι ότι πάντα μας ενδιέφερε η ποιότητα των ειδήσεων και θέλαμε να έχουμε καλές σχέσεις με τα μέσα ενημέρωσης. Απλά, δεν το είχαμε ξεκαθαρίσει αρκετά καλά.» Έχουν δημιουργηθεί νέα προϊόντα από τη Google με σκοπό να αξιοποιήσουν τα μέσα ενημέρωσης. Παράδειγμα αποτελεί το AMP (Accelerated Mobile Pages), προσαρμοσμένο στα δεδομένα της εποχής.

Ο κ. Korhonen, στέλεχος της Google τονίζει ότι: «Υπάρχουν εκδότες που σχεδιάζουν τα sites τους με βάση το συγκεκριμένο προϊόν. Στόχος μας είναι να βοηθήσουμε τους εκδότες να λύσουν τεχνολογικά προβλήματα».

Συνεχίζοντας τις ανακοινώσεις της η Google επισημαίνει ότι: «Ενώ οι απαιτήσεις για ποιοτική δημοσιογραφία είναι υψηλότερες από ποτέ, ο κλάδος βρίσκεται υπό πίεση, καθώς οι εκδόσεις σε όλον τον κόσμο αντιμετωπίζουν προκλήσεις λόγω της μετάβασης στην ψηφιακή εποχή. Αυτό απασχολεί την Google, καθώς η αποστολή της να καταστήσει τον κόσμο πιο ενημερωμένο, είναι συνδεδεμένη με το έργο των δημοσιογράφων και των ειδησεογραφικών ομίλων ανά τον κόσμο. Γίνεται όλο και πιο δύσκολο να ξεχωρίσουμε τι είναι αυθεντικό και τι όχι στο Διαδίκτυο, μια αναφορά στην εξάπλωση των ψευδών ειδήσεων (fakenews).

Μέσα από όλα αυτά προσπαθεί να καταπολεμήσει και να μειώσει αρκετά τον βαθμό παραπληροφόρησης κυρίως σε περιπτώσεις σημαντικών γεγονότων.Συγκεκριμένα, αναφέρει ότι: «Αναξιόπιστες πηγές συχνά εκμεταλλεύονται τα έκτακτα γεγονότα της επικαιρότητας και αναρτούν στις πλατφόρμες της Googleανακριβές περιεχόμενο, αυξάνοντας την πιθανότητα να εκτεθούν οι χρήστες σε αυτό. Γι’ αυτό το λόγο, η Google έχει εκπαιδεύσει τα συστήματά της να αναγνωρίζουν αυτά τα γεγονότα και να προσαρμόζονται με βάση το πιο έγκυρο περιεχόμενο. Παρόμοιες προκλήσεις υπάρχουν και στο YouTube, γι’ αυτό ακολουθούνται παρόμοιες προσεγγίσεις και σε αυτό».

Επιθυμεί την κοινή συνεργασία με τους ειδησεογραφικούς ομίλους για να δημιουργηθούν τεχνολογίες οι οποίες θα βελτιώσουν τις επιδόσεις των συντακτών και προσφέρουν μια βοήθεια σε δημοσιογράφους ώστε να μην εκτίθενται σε κυβερνοεπιθέσεις διεθνώς.

Δήμητρα Τάγκα, Δημοσιογράφος