Τα καρτέλ ναρκωτικών αποτελούν πλέον καθημερινότητα στον σύγχρονο κόσμο και ένα μεγάλο πρόβλημα που συνεχώς μεγαλώνει. Στις περισσότερες χώρες του κόσμου, όπως και στην Ελλάδα, συναντάμε καρτέλ που διακινούν ναρκωτικά εντός και εκτός της χώρας. Ήδη από την δεκαετία του 1950 που ξεκίνησε η ανεξέλεγκτη διακίνηση των ναρκωτικών σε όλο τον κόσμο φάνηκε ότι το Μεξικό θα αποτελέσει ξεχωριστή περίπτωση μιας και συνορεύει με την χώρα που καταναλώνει τον μεγαλύτερο αριθμό ναρκωτικών σε όλο τον κόσμο, τις ΗΠΑ. Σύμφωνα με την Παγκόσμια Έκθεση για τα Ναρκωτικά των Ηνωμένων Εθνών, οι χρήστες ηρωίνης στις ΗΠΑ άγγιξαν σχεδόν το ένα εκατομμύριο το 2014, αριθμός τριπλάσιος σε σχέση με την προηγούμενη δεκαετία.

Τα καρτέλ στο Μεξικό δεν ασχολούνται μόνο με το εμπόριο ναρκωτικών αλλά και με αυτό των όπλων και αποτελούν από τα μεγαλύτερα και διασημότερα καρτέλ παγκοσμίως, κάτι που φυσικά τα κάνει και από τα πιο επικίνδυνα. Παρόλα αυτά όλα κυλούσαν σχετικά ήρεμα μέχρι πριν από περίπου 10 χρόνια καθώς τα καρτέλ στο Μεξικό πάντα συνεργάζονταν. Το κυρίαρχο καρτέλ της χώρας είναι οι Ζέτας που εδρεύουν κυρίως στο δυτικό και βόρειο Μεξικό, το καρτέλ του Κόλπου κυριαρχεί στα ανατολικά, το καρτέλ της Σιναλόα στην ομόνυμη πολιτεία και το καρτέλ Λα Φαμίλια Μιτσοακάνα στην πολιτεία Μιτσοακάν. Μικρότερο καρτέλ με σαφώς μικρότερη δύναμη είναι το καρτέλ Πασίφικοπου ασκεί την δράση του κυρίως στα βόρεια της πολιτείας Χαλίσκο και σε μέρος της Σιναλόα, αλλά και άλλα μικρότερα.

Τα τελευταία χρόνια μαίνεται μια πολύ σκληρή μάχη μεταξύ μερικών από τα μεγαλύτερα καρτέλ του κόσμου. Θα μπορούσαμε να πούμε ότι τα καρτέλ “τσακώθηκαν” και κυρύχθηκε πόλεμος. Κάθε καρτέλ κερδίζει καθημερινά πάρα πολλά εκατομμύρια δολάρια κι έτσι μπορούν να αγοράζουν πολεμικό υλικό από τις ΗΠΑ, πιο μοντέρνο και από το πολύ σύγχρονο υλικό του Μεξιανικού Στρατού. Για αυτό το λόγο έχει περάσει πάνω από μια δεκαετία που ο πρόεδρος της χώρας Φελίπε Καλδερόν κήρυξε τον πόλεμο στα ισχυρότερα καρτέλ της χώρας, με αυτό όμως να συνεπάγεται λουτρό αίματος και τεράστιες συμπλοκές κυρίως στα χωριά του Μεξικό. Για να αναλογιστείτε το μέγεθος της σύγκρουσης, οι νεκροί ξεπερνάνε τους 50.000, αριθμός μεγαλύτερος ακόμα και από τη μεγάλη Μεξικανική Επανάσταση Ανεξαρτησίας.

Πλέον η κυβέρνηση έχει σημειώσει κάποιες επιτυχίες, με πιο πρόσφατη την έκδοση του αφεντικού του καρτέλ Σιναλόα, Χοακίν «Ελ Τσάπο» Γκουσμάν, αλλά ο πραγματικός αντίκτυπος αυτής της δαπανηρής εκστρατείας αντικατοπτρίζεται καλύτερα στο διαβόητο Χρυσό Τρίγωνο, μια περιοχή που είναι εδώ και χρόνια γνωστή για την καλλιέργεια μαριχουάνας και παπαρούνας.

Αυτή τη στιγμή, το Μεξικό καλλιεργεί περισσότερη παπαρούνα από ποτέ. Με βάση τις εκτιμήσεις της Αμερικανικής κυβέρνησης, η καλλιέργεια παπαρούνας στη χώρα έχει υπερδιπλασιαστεί τα τελευταία πέντε χρόνια.

Κάθε νύχτα σε μικρές πόλεις και Ράντσο του Μεξικού, ακούγονται πυροβολισμοί με τους πολίτες το μόνο που μπορούν να είναι να προσεύχονται μην βρεθούν στην μέση της μάχης. Στην πιο επικίνδυνη μεγαλούπολη μάλιστα, την Θιουδάδ Χουάρεζ που βρίσκεται στην πολιτεία της Τσιουάουα στα σύνορα με την Αριζόνα των ΗΠΑ, η κατάσταση είναι εκτός ελέγχου.

Η κατάσταση μία μέρα δείχνει να χειροτερεύει και μία μέρα δείχνει λίγο να φτιάχνει. Το μόνο σίγουρο είναι ότι  τα καρτέλ ναρκωτικών στο Μεξικό συνεχίζουν την δράση τους με αμείωτους ρυθμούς. Η διακίνηση φέρνει χρήματα, τα χρήματα φέρνουν αντιπαλότητα, η αντιπαλότητα μάχες και οι μάχες προσπάθειες αντιμετώπισης, μάταιες πολλές φορές.