Αναμφισβήτητα το “Βόρειο Σέλας” είναι ένα από τα πιο εντυπωσιακά φυσικά φαινόμενα, κατά το οποίο ο ουρανός παίρνει εκπληκτικά χρώματα. Το ασυνήθιστο αυτό φαινόμενο παρατηρείται στις πολικές περιοχές κι αποκαλείται “Βόρειο Σέλας” στο βόρειο ημισφαίριο και “Νότιο Σέλας” στο νότιο ημισφαίριο. Το Βόρειο Σέλας, συγκεκριμένα, αποτελεί ονειρεμένο προορισμό για πολλούς ταξιδιώτες. Ωστόσο, πρέπει κανείς να ξέρει σε ποιο μέρος ακριβώς να ταξιδέψει έτσι ώστε να έχει περισσότερες πιθανότητες να δει αυτό το μοναδικό θέαμα.

Ένα από τα ιδανικότερα μέρη είναι το χωριό Jukkasjärvi στη Σουηδία. Πιο συγκεκριμένα, βρίσκεται στη βόρεια Σουηδία σε μέρος σχετικά απομονωμένο που όμως τα τελευταία χρόνια δέχεται πληθώρα τουριστών που καταφθάνουν για να θαυμάσουν το υπερθέαμα. Εκεί, μάλιστα, βρίσκεται και το πρώτο ice hotel που άνοιξε στην χώρα. Επιπλέον, το Reykjavik της Ισλανδίας αποτελεί ένα από τα πιο γνωστά μέρη που επισκέπτεται ο κόσμος γι’ αυτό τον λόγο. Εύκολη πρόσβαση και άψογη τοποθεσία σε συνδυασμό με άλλες δραστηριότητες που μπορεί να κάνει κανείς εκεί, όπως μπάνιο στη περίφημη Γαλάζια λίμνη, καθιστούν το Reykjavik ως μία από τις καλύτερες επιλογές. Μία ακόμη εξίσου καλή επιλογή που μπορεί να κάνει κάποιος είναι ο Βόρειος Καναδάς. Λόγω της απόστασης από τη χώρα μας, το ταξίδι εκεί ίσως κοστίσει παραπάνω σε κάποιον Έλληνα ταξιδιώτη αλλά η θέα θα τον αποζημιώσει. Εξάλλου, αυτό που μετράει είναι πως στο μέρος αυτό έχει κανείς μεγάλες πιθανότητες να δει και να απολαύσει το Βόρειο Σέλας.

Πολλοί είναι αυτοί που θέλουν να ζήσουν κάτι συναρπαστικό και να κάνουν έτσι το ταξίδι τους να αγγίζει την τελειότητα. Όσοι ανήκουν σε αυτή την κατηγορία, λατρεύουν το μυστήριο αλλά είναι και “παιδιά της… νύχτας”, τότε το Svalbard της Νορβηγίας είναι αναμφίβολα το μέρος που πρέπει να επισκεφτούν. Στο νορβηγικό αυτό νησί μπορεί κανείς όχι μόνο να δει το “Βόρειο Σέλας” αλλά και να ζήσει τις πολικές νύχτες, να συναντήσει πολικές αρκούδες αλλά και ταράνδους. Τέλος, το Kakslauttanen στη Φιλανδία αποτελεί για πολλούς την καλύτερο μέρος για να δει κανείς το ‘Βόρειο Σέλας” και να ζήσει μια αξέχαστη εμπειρία. Αυτή η άποψη στηρίζεται στο γεγονός πως εκεί μπορεί ο κόσμος να μείνει στα παραδοσιακά ξενοδοχεία που όμοια του δεν υπάρχουν. Αρκεί κανείς να σκεφτεί πως μπορεί εκεί να απολαύσει το θέαμα από το γυάλινο ιγκλού του, το οποίο μπορεί να διαθέτει σάουνα κι ανοιχτή φωτιά.

Χωρίς αμφιβολία εάν κάποιος επισκεφτεί ένα από τα παραπάνω μέρη και δει το “Βόρειο Σέλας” μπορεί να απαθανατίσει με τα μάτια του μια από τις ωραιότερες εικόνες της ζωής του. Αξίζει να σημειωθεί πως για να αυξήσει κανείς τις πιθανότητες να πετύχει αυτό το υπερθέαμα της φύσης θα πρέπει να κανονίσει το ταξίδι του κάπου ανάμεσα στον Οκτώβριο και στον Μάρτιο, τότε που το φαινόμενο συμβαίνει συχνότερα.

Σοφία Στεφανίδου, Δημοσιογράφος