Τα τελευταία χρόνια στις βασικές αγορές αυτοκινήτου στην Ευρώπη (Γερμανία, Γαλλία, Μ. Βρετανία) παρατηρούμε μεγάλη αύξηση στις πωλήσεις πετρελαιοκίνητων επιβατικών οχημάτων. Οι λόγοι είναι η οικονομία στο καύσιμο που προσφέρουν, ειδικά στα μεγαλύτερα μοντέλα, αλλά και στις περιορισμένες εκπομπές CO2 τους.

Τα τελευταία χρόνια οι προδιαγραφές σχετικά με την κατασκευή του αυτοκινήτου έχουν γίνει πολύ αυστηρές με αποτέλεσμα οι κατασκευαστές να εντείνουν τις προσπάθειές τους για καλύτερα αποτελέσματα. Ειδικά αν υπολογίσουμε τις κατηγορίες που έχουν διατυπωθεί για παραποίηση στοιχείων και δεδομένων στη χρήση εναλλακτικών καυσίμων. Δεδομένου της κατάστασης πολλοί στρέφονται, πλέον, στο φυσικό αέριο ενώ αναμένεται στροφή στην ηλεκτροκίνηση ως το 2025. Οι περισσότερες βιομηχανίες προσανατολίζονται στην κατασκευή υβριδικών και ηλεκτρικών εκδόσεων των μοντέλων τους στο επόμενο διάστημα.

Για να προχωρήσει ο προγραμματισμός απαιτούνται οι κατάλληλες υποδομές οι οποίες θα διασφαλίζουν την εύκολη και γρήγορη φόρτιση των ηλεκτρικών αυτοκινήτων. Ήδη το πρώτο βήμα έχει γίνει με το δίκτυο Ionity ( BMW, Mercedes, Ford Motor Company) για την πλήρη ανάπτυξη 400 σταθμών φόρτισης μέχρι το 2020. Η έναρξη της λειτουργίας του θα γίνει μέσα στο 2017 με 20 δημόσιους σταθμούς φόρτισης σε κομβικά σημεία μεγάλων δρόμων στην Γερμανία, τη Νορβηγία και την Αυστρία και σε μια απόσταση μεταξύ τους 120 χιλιομέτρων. Το 2018 θα προστεθούν ακόμη 100 σημεία, με ισχύ φόρτισης το καθένα έως 310 kW προκειμένου και η φόρτιση να διαρκεί όσο το δυνατόν λιγότερο, υπολογίστε πάντως τουλάχιστον μισή ώρα, και να καλύπτονται μελλοντικές ανάγκες.

Το μόνο σίγουρο είναι ότι θα χρειαστούν και άλλες μονάδες παραγωγής ρεύματος στην Ευρώπη αλλά και παγκόσμια. Όσο αφορά την ελληνική αγορά είναι γεγονός ότι έχουμε μείνει πίσω στις εξελίξεις. Θα πρέπει να υπάρξουν παροχή κινήτρων καθώς και δημιουργία υποδομών ώστε η ελληνική αγορά να μπει ενεργά στο χώρο και να συμβαδίζει με τις διεθνείς προδιαγραφές.

 

Λευτέρης Γκιουλέκας, Δημοσιογράφος