Αρκετά είναι τα ζώα που επιβιώνουν λόγω του μεγέθους, της δύναμης ή της ταχύτητας τους. Υπάρχουν όμως και μερικά που, στην προσπάθεια τους για επιβίωση, έχουν ένα σημαντικό “όπλο” στα χέρια τους, το διαφανές τους σώμα.

Το γυάλινο χταπόδι

Αυτό το σπάνιο χταπόδι είναι το είδος Vitreledonella richardi ή αλλιώς ‘γυάλινο χταπόδι’. Το γυάλινο χταπόδι μοιάζει πιο πολύ με μέδουσα και δε καμουφλάρεται, όπως τα υπόλοιπα είδη, για να ξεγελάσει τους κυνηγούς, αφού είναι σχεδόν διαφανές και για αυτό το λόγο ονομάστηκε και γυάλινο. Μάλιστα στα 300 μέτρα κάτω από την επιφάνεια της θάλασσας, γίνεται σχεδόν αόρατο. Επειδή τα γυάλινα χταπόδια εντοπίζονται σπάνια, οι πληροφορίες για τα οικοσυστήματα που ζουν καθώς και για το κύκλο ζωής τους είναι ιδιαίτερα περιορισμένες. Ένα άλλο μοναδικό χαρακτηριστικό τους είναι ότι τα θηλυκά κρατούν τα εκατοντάδες αυγά με τα νεογέννητά τους στο στόμα, μέχρι να εκκολαφθούν. Οι ερευνητές ανακάλυψαν ότι όταν γεννιούνται είναι περίπου 2.2 χιλιοστά και το μήκος τους στη πλήρη ανάπτυξή τους φτάνει μέχρι τα 45 εκατοστά. Πολλά αρσενικά χταπόδια που ζουν στους ωκεανούς έχουν ένα αποσπώμενο μέλος, το οποίο και χρησιμοποιούν για να γονιμοποιήσουν τα θηλυκά, ωστόσο δεν συμβαίνει το ίδιο με το γυάλινο χταπόδι, καθώς τα γυάλινα χταπόδια συνευρίσκονται. Επίσης αρκετά είδη χταποδιών έχουν μεγάλα, στρογγυλά μάτια που διευρύνουν το οπτικό τους πεδίο. Αντίθετα το γυάλινο χταπόδι έχει παράξενα επιμήκη μάτια, τα οποία από τη μία μειώνει το οπτικό του πεδίο, όμως παρόλα αυτά ελαχιστοποιούνται οι πιθανότητες να εντοπιστεί από τους κυνηγούς.

Το διαφανές καλαμάρι

Διατηρεί διαλύματα αμμωνίας στο σώμα του που του δίνουν ένα σχήμα σαν μπαλόνι και το βοηθούν να επιπλέει. Έχει μεγάλα μάτια και γεμάτα με χρωστικές ουσίες κύτταρα που χρησιμεύουν ως καμουφλάζ, αφού μπορεί να χαθεί εύκολα από το οπτικό πεδίο των θηρευτών του… Σε αυτό συντελεί και το διάφανο σώμα του, με μερικά μόνο όργανα να ξεχωρίζουν , όπως ο πεπτικός του αδένας. Ζει σε μεγάλα βάθη και τρέφεται με πλανγκτόν και μικρότερα μαλάκια.

Ο τομοπτέρης σκόρος της θάλασσας

Αυτό το γένος ή ομάδα θαλάσσιων πλαγκτονικών σκωλήκων πολυχαιδιών είναι σχεδόν εντελώς διαφανεις, καθιστώντας πολύ δύσκολο για τους θηρευτές να τους εντοπίσουν. Παραδόξως, τουλάχιστον 11 είδη μπορούν επίσης να εκπέμπουν φωτεινά χρώματα. Οι περισσότεροι τομοειδείς σκώληκες κυματίζουν μπλε, αλλά ένα είδος, Tomopteris nisseni μπορεί να παράγει κίτρινο φως και είναι ένα από τα λίγα τέτοια πλάσματα στον πλανήτη που μπορεί να το καταφέρει.

Θαλάσσια Σάλπιγγα

Είναι ένα κυλινδρικό, πλακτικοποιημένο χιτωνόζωμο. Οι σάλπιγγες κινούνται με συστολή, αντλώντας έτσι νερό μέσω του ζελατινώδους τους σώματος. Η πρόωθηση με εκτοξευτήρα “Salp” είναι μία από τις πιο αποτελεσματικές στο ζωικό βασίλειο. Η σάλπιγγα συγκρατεί το αντληθέν νερό μέσω των εσωτερικών φίλτρων τροφοδοσίας του, τροφοδοτώντας το φυτοπλαγκτόν.

Μέδουσα

Οι μέδουσες είναι θαλάσσια ασπόνδυλα (κνιδόζωα) της τάξης σκυφόζωα. Πρόκειται για πλαγκτονικούςοργανισμούς, οι οποίοι απαντώνται σε όλες τις θάλασσες του κόσμου. Αντιπροσωπεύουν το κυρίαρχο στάδιο του βιολογικού κύκλου των κοιλεντερωτών, υδρόζωων (υδρομέδουσες, που έχουν ένα κράσπεδο, που περιβάλλει την κοιλότητα που σχηματίζεται κάτω από την «ομπρέλα» τους) και σκυφόζωων (που δεν έχουν κράσπεδο) (σκυφομέδουσες). Ζουν σε ομάδες και το τσίμπημά τους προκαλεί κνησμό και παράλυση της λείας τους. Τρέφονται με μικρά ψάρια και ζωοπλαγκτόν, τα οποία συλλαμβάνουν με τα πλοκάμια τους.
Την κοινή μέδουσα, η οποία ζει στο Αιγαίο και στο Κρητικό πέλαγος, ο Ελληνικός λαός την ονομάζει τσούχτρα, επειδή μόλις ακουμπήσει το ανθρώπινο σώμα, εκκρίνει ένα υγρό το οποίο προκαλεί τσούξιμο και κνησμό.

Κωνσταντίνος Τσίπτσιος, Δημοσιογράφος