Είναι σχεδόν απίστευτο ορισμένες φορές πόσο μπορεί η τεχνολογία, όχι μόνο να βελτιώσει, αλλά να αλλάξει ριζικά τις ζωές των ανθρώπων. Συγκεκριμένα, άλλη μία πρωτοποριακή κατασκευή, τα 3D εκτυπωμένα σπίτια, που μας έρχεται από την άλλη άκρη του Ατλαντικού το επιβεβαιώνει για μία ακόμη φορά αυτό.


Αυτά τα ιδιαίτερα σπίτια κατασκευάζονται –όπως καταλαβαίνουμε κι από την «ονομασία» τους- με έναν επίσης ιδιαίτερο τρόπο. Η εταιρεία ICON, μια εταιρεία με νεωτεριστικές κατασκευαστικές μεθόδους, ανέπτυξε έναν πρωτοποριακό τρόπο για την εκτύπωση ουσιαστικά ενός μονώροφου σπιτιού από τσιμέντο 650 τετραγωνικών ποδιών. Αυτό το σπίτι κατασκευάστηκε από έναν γιγάντιο τρισδιάστατο εκτυπωτή σε μόλις 24 ώρες, γεγονός που το κάνει ακόμη πιο εντυπωσιακά πρακτικό και άμεσα εφαρμόσιμο σε άτομα που το έχουν ανάγκη. Εάν όλα πραγματοποιηθούν σύμφωνα με τα σχέδια των κατασκευαστών, τότε τον επόμενο χρόνο θα φτιαχτεί μία ολόκληρη κοινότητα από περίπου 100 τέτοια σπίτια στο Ελ Σαλβαδόρ- χώρα της Κεντρικής Αμερικής με πολύ υψηλό δυστυχώς δείκτη φτώχειας και εγκληματικότητας. Εδώ πρέπει να αναφέρουμε πως η ICON συνεργάζεται με τη New Story, μία Μη Κυβερνητική Οργάνωση, η οποία προσπαθεί να παρέχει παγκοσμίως λύσεις σε θέματα στέγασης σε όσους βρίσκονται σε υποβαθμισμένες κοινότητες. «Κατασκευάζουμε σπίτια για κοινότητες στην Αϊτή, το Ελ Σαλβαδόρ και τη Βολιβία» λέει η Alexandria Lafci, συνιδρυτής της New Story στο «The Verge».

Με τη βοήθεια, λοιπόν, του τεράστιου εκτυπωτή Vulcan, η ICON μπορεί να εκτυπώσει ένα ολόκληρο σπίτι με κόστος 10.000 δολάρια και σχεδιάζει να μειώσει το κόστος σε 4.000 δολάρια ανά σπίτι. Ο Jason Ballard, ένας εκ των τριών ιδρυτών της ICON δήλωσε: «Είναι πολύ φθηνότερο από το τυπικό αμερικανικό σπίτι», λέει ο Ballard. Το ακόμη πιο εντυπωσιακό είναι πως ο Vulcan μπορεί να εκτυπώσει σπίτι έως και οκτακοσίων τετραγωνικών ποδιών, μία έκταση η οποία για μία τέτοια πρωτοβουλία είναι αρκετά μεγάλη˙ ειδικά αν αναλογιστεί κανείς πως το μέσο διαμέρισμα της Νέας Υόρκης είναι περίπου 866 τετραγωνικά πόδια.


Το πρώτο μοντέλο αυτού του σπιτιού, κυκλοφόρησε πριν λίγες εβδομάδες και εγκαταστάθηκε στο Austin του Texas. Διαθέτει καθιστικό, υπνοδωμάτιο, μπάνιο και καμπυλωτή βεράντα. «Υπάρχουν και μερικές άλλες εταιρείες που έχουν εκτυπώσει σπίτια και οικοδομήματα. Αλλά έχουν εκτυπωθεί σαν μια αποθήκη, ή μοιάζουν με καλύβες Yoda. Για να πετύχει αυτό το εγχείρημα, πρέπει να είναι τα καλύτερα σπίτια», λέει ο Ballard. Μόλις ολοκληρωθούν και οι τελευταίες δοκιμές των υλικών και οι μερικές μικρές αλλαγές, η ICON θα μεταφέρει τον Vulcan στο Ελ Σαλβαδόρ για να ξεκινήσουν οι κατασκευές. Όμως, η εταιρεία δε σκοπεύει να σταματήσει εκεί. Προτίθεται επίσης να χτίσει σπίτια και στις ΗΠΑ, καθώς όλοι συμφωνούν πως πρόκειται για μία πολύ καλή λύση σχετικά με το μείζον θέμα του στεγαστικού και των ελλείψεων σε αυτό.

Ωστόσο, τα όνειρα του Ballard είναι ακόμη πιο μεγαλόπνοα και φτάνουν ακόμη και εκτός… πλανητικών συνόρων: «Μία από τις μεγάλες προκλήσεις είναι πώς θα δημιουργήσουμε οικήματα στο διάστημα», υποστηρίζει ο ίδιος και συνεχίζει: «Είναι μια από τις πιο υποσχόμενες τεχνολογίες καταλυμάτων». Εμείς, παρόλα αυτά αναμένουμε να δούμε το κατά πόσο θα βοηθηθούν αρχικά οι λιγότερο έχοντες στο δικό μας… πλανήτη, με την ευχή παράλληλα να υλοποιηθούν και όλα τα υπόλοιπα σχέδια και όνειρα των ιδρυτών της ICON.

Πηνελόπη Σωτηριάδου, Δημοσιογράφος