Τα Ψαρά είναι ένα μικρό νησί του Βορειοανατολικού Αιγαίου, αρκετά κοντά στη Χίο. Έχει έκταση 40 τετραγωνικά χιλιόμετρα και το μήκος των ακτών του υπολογίζεται στα 45 χιλιόμετρα περίπου. Βάσει της τελευταίας απογραφής, οι κάτοικοι φαίνεται πως ανέρχονται μόλις στους 446. Το νησί έγινε γνωστό λόγω της καταστροφής που υπέστη το 1824, κατά τον εθνικοαπελευθερωτικό αγώνα εναντίον των Τούρκων.

Στην αρχαιότητα τα Ψαρά ήταν γνωστά με το όνομα Ψύρα ή Ψυρρίη. Μάλιστα η αρχαιότερη γνωστή μαρτυρία είναι η Οδύσσεια του Ομήρου όπου αναφέρεται ως Ψυρριή, στη διήγηση του Νέστωρα, στο επεισόδιο του Νόστου. Αναφέρεται επίσης από τον Στράβωνα ως τα Ψυρά.

psara-2

Το νησί έχει κατοικηθεί από τη Μυκηναϊκή περίοδο και οι κάτοικοι του ζούσαν κυρίως από τη θάλασσα. Σε γενικές γραμμές ήταν ένα άγονο και στρατηγικά ασήμαντο νησί, παρ’ όλ’ αυτά δεν ήταν λίγα τα ευρήματα ανθρώπινης δραστηριότητας που ήρθαν στο φως από αρχαιολογικές ανασκαφές. Μέχρι το 1821 ζούσαν ήρεμα και με κύριες ασχολίες την αλιεία και το εμπόριο. Πριν την επανάσταση το νησί είχε καταφέρει να πλουτίσει και να ευημερεί, ήταν μάλιστα 3ο σε ναυτική δύναμη, μετά την Ύδρα και τις Σπέτσες. Ήταν από τα πρώτα νησιά που ξεσηκώθηκαν ενάντια στον Τουρκικό ζυγό, στις 10 Απριλίου 1821 και το Πάσχα ανύψωσε την Επαναστατική του σημαία. Όμως στις 21 Ιουνίου 1824, αιγιπτιακές δυνάμεις με αρχηγό τον Ιμπραήμ το κατέλαβαν με 140 καράβια και 14. 000 γενίτσαρους. Περισσότεροι από 15. 000 κάτοικοι σφαγιάστηκαν και πολλά κορίτσια κατέληξαν δούλες σε σκλαβοπάζαρα, λίγοι ήταν αυτοί που κατάφεραν να εγκαταλείψουν το νησί. Η τραγικότερη στιγμή των Ψαρών ήταν το ολοκαύτωμα της Μαύρης Ράχης στις 22 Ιουνίου 1824, όταν η πόλη έπεσε στα χέρια των Τούρκων. Όσοι από τους αμάχους πρόλαβαν έφυγαν με πλοία, ενώ οι υπόλοιποι σκοτώθηκαν ή πνίγηκαν. 150 περίπου Ψαριανοί κατέφυγαν στο Παλιόκαστρο (Μαύρη Ράχη) και κλείστηκαν στο μικρό φρούριο αποφασισμένοι να μην παραδοθούν αλλά να πέσουν πολεμώντας. Με επικεφαλής τον Αντώνη Βρατσάνο, γιο του προέδρου της Βουλής των Ψαρών, οι γενναίοι αυτοί υπερασπιστές αφού πολέμησαν, άφησαν την τελευταία τους πνοή και έγιναν ολοκαύτωμα ανατινάσσοντας την πυριτιδαποθήκη. Όσοι Ψαριανοί σώθηκαν από την καταστροφή επανήλθαν, κυρίως μετά το 1864. Μέχρι το 1912 τα Ψαρά βρίσκονταν υπό την κατοχή της Τουρκίας, ενώ στις 21 Οκτωβρίου ενσωματώθηκαν στην Ελλάδα, όταν το Αντιτορπιλικό Ιέραξ υπό τον πλοίαρχο Αντώνη Βρατσάνο, συμπτωματικά απόγονο του Αντώνη Βρατσάνου που είχε ανατινάξει το φρούριο 88 χρόνια νωρίτερα.

Το νησί είναι πολύ μικρό έχει όμως πολύ μεγάλη ιστορία καθώς και πολλά αξιοθέατα που σώθηκαν και διατηρούνται μετά την καταστροφή της νήσου. Σήμα κατατεθέν είναι το Παλιόκαστρο, η Μαύρη Ράχη, η οποία βρίσκεται στο νότιο άκρο της χερσονήσου του Παλαιοκάστρου και έχει μείνει στην ιστορία για την αντίσταση των 120 υπερασπιστώ της το 1824 και την αυτοθυσία τους, όταν είδαν πως ο αγώνας τους ήταν πια μάταιος. Σήμερα μερικά τείχη κι ένας βράχος στη θέση της πυριτιδαποθήκης σώζονται από τότε και ένα λιτό μνημείο προς τιμή εκείνων των ηρώων που την υπερασπίστηκαν. Φυσικά δεν θα μπορούσε να λείπει από το νησί η προτομή του αγωνιστή-ήρωα Κων/νου Κανάρη, η οποία υποδηλώνει τη θέση κατοικίας του. Αυτό γιατί, ο Κανάρης μπήκε πολύ νέος στον αγώνα και από την πρώτη στιγμή διακρίθηκε για την ανδρεία και την αυταπάρνησή του. Πολλά είναι τα ηρωικά κατορθώματά του και ανυπολόγιστες οι καταστροφές που προξένησε στον τουρκικό στόλο με τα πυρπολικά. Ένα από τα κατορθώματά του ήταν η πυρπόληση της τουρκικής ναυαρχίδας στη Χίο, τον Ιούνιο του 1822. Ο Κανάρης ευτύχησε να δει την Ελλάδα ελεύθερη. Η πατρίδα, για τις μεγάλες υπηρεσίες που πρόσφερε στον αγώνα, τον τίμησε με τα ανώτατα αξιώματα. Έγινε ναύαρχος, γερουσιαστής, υπουργός των ναυτικών και πρωθυπουργός σε πολύ κρίσιμες για την πατρίδα μας ώρες. Τέλος, χαρακτηριστικό γνώρισμα των Ψαρών είναι τα 67 εξωκλήσια που διαθέτει και αποτελούν τα στολίδια του νησιού.

psara-1

Εντύπωση όμως προκαλεί και το γεγονός ότι στο νησί -παρά το μικρό της έκτασής του- υπάρχουν παραλίες διαφόρων τύπων που ικανοποιούν όλες τις προτιμήσεις, είτε είναι μεγάλες αμμουδιές είτε βοτσαλωτές ακρογιαλιές. Το σίγουρο είναι πως είναι ατόφιες, φυσικές χωρίς καμία ανθρώπινη παρέμβαση.

Για τον Τομέα Περιηγήσεων:

Τατιάνα Ισαακίδου, Δημοσιογράφος