Σύμφωνα με το CNN, η Σαουδική Αραβία προσπαθεί να αλλάξει οικονομικό προσανατολισμό, αναζητώντας νέους τομείς διαφορετικούς από την εξαγωγή πετρελαίου. O αρχαιολογικός τουρισμός είναι ένας τομέας που φαίνεται να ενδιαφέρει τους Άραβες, καθώς τα αρχαιολογικά ευρήματα στη χώρα είναι πολλά και σημαντικά.

Ο David Kennedy, μέλος της ομάδας που έχει αναλάβει το μεγάλο αρχαιολογικό πρότζεκτ της χώρας, από το Μάρτιο έχει εστιάσει στην περιοχή της Al-Ula, η οποία έχει έκταση σχεδόν 22.500τ.χμ. Ο ίδιος, μάλιστα, έχει τονίσει ότι έχουν βρεθεί αρκετοί αρχαιολογικοί χώροι υψίστης σημασίας για την περιοχή.

 

Έρημος της Al-Ula

Η Al-Ula είναι ζωντανή κληρονομιά, ένα φυσικό και πολιτιστικό μνημείο, ένας προορισμός που εκπλήσσει και σκορπά ευχαρίστηση” δήλωσε ο Al Madani, επικεφαλής της Βασιλικής Επιτροπής. Η Βασιλική Επιτροπή δημιουργήθηκε τον περασμένο Ιούλιο με σκοπό να επενδύσει στον αρχαιολογικό τουρισμό. Ο Al Madani, ελπίζει ότι ως το 2035 η περιοχή θα φιλοξενεί 1,5 εκατομμύριο τουρίστες ετησίως.

Σε συνδυασμό με την ανασκαφή της Al-Ula, οι Σαουδάραβες επιθυμούν να δημιουργήσουν στην περιοχή ξενοδοχειακές μονάδες και ένα θεματικό πάρκο. Λόγω της μη έγκρισης τουριστικής βίζας τα επενδυτικά σχέδια δεν έχουν υλοποιηθεί, αλλά οι όροι για την έγκριση της βίζας είναι υπό εξέταση.

Η βοήθεια της τεχνολογίας

Η τεχνολογία είναι σύμμαχος των αρχαιολόγων για την υλοποίηση των ερευνών τους. “Η δουλειά που κάνουμε δεν θα ήταν δυνατή με την χρήση των παραδοσιακών διαδικασιών” τόνισε ο Jamie Quartermaine, ένας από τους επικεφαλής της έρευνας.

Με τη βοήθεια των drones αλλά και των αεροπλάνων, οι ερευνητές βιντεοσκοπούν και χαρτογραφούν την περιοχή. Τα αποτελέσματα που λαμβάνουν είναι παρόμοια με αυτά του Google Earth, αλλά πιο αναλυτικά, σύμφωνα με τον Jamie Quartermaine.Με αυτό τον τρόπο οι ερευνητές ανακαλύπτουν ευρήματα, τα οποία δεν είναι εύκολο να εντοπιστούν από το έδαφος.

Ερωτηματικό βέβαια γύρω απ’ όλη την επένδυση της Σαουδικής Αραβίας αποτελεί η αντιμετώπιση των τουριστών και επιθυμία τους να επισκεφτούν ένα συντηρητικό ισλαμικό κράτος. Σύμφωνα με το CNN, μόνο όσες γυναίκες θα είναι άνω των 25 ετών, θα μπορούν να κυκλοφορούν χωρίς τη συνοδεία ενός άντρα και θα πρέπει, μάλιστα, να συμβαδίζουν με τον παραδοσιακό τρόπο ένδυσης.

O Neil Faulkner, αρχαιολόγος, πιστεύει ότι οι παραπάνω παράγοντες θα αποτρέψουν τους τουρίστες να επισκεφτούν τη Σαουδική Αραβία και ίσως προτιμήσουν άλλους αρχαιολογικούς προορισμούς, όπως την Αίγυπτο και την Ιορδανία. Ο Al Madani, όμως, θεωρεί ότι οι τουρίστες θα θελήσουν να επισκεφτούν τόσο σημαντικά αρχαιολογικά ευρήματα, παραμερίζοντας τους αυστηρούς κανονισμούς.

Αλέξανδρος Τσάλιος, Δημοσιογράφος