Κάθε χρόνο πολλά είδη πουλιών μεταναστεύουν κάθε τέλος φθινοπώρου και άνοιξης με σκοπό την επιβίωση τους. Τα περισσότερα πηγαίνουν από τα πιο δροσερά στα πιο θερμά κλίματα Ένα από αυτά τα είδη είναι και τα ψαρόνια. Τα ψαρόνια που κατοικούν κυρίως στην Ευρώπη είναι σμήνος λόγω των παγετών στις υπόλοιπες περιοχές παροδικής κατοικίας τους.

Αυτό ακριβώς συμβαίνει αρκετό καιρό στη Ρώμη. Σμήνος από ψαρόνια κυριαρχούν στην ιταλική πρωτεύουσα κι έχει προκληθεί μέγιστο πρόβλημα και αναστάτωση στους κατοίκους αλλά και στους τουρίστες που τείνουν να την επισκεφτούν.

Τα ψαρόνια περνούν από την πόλη το τέλος του φθινοπώρου, δηλαδή αυτές τις ημέρες καθώς μεταναστεύουν σε πιο θερμά κλίματα για τον χειμώνα, αφήνοντας πίσω τους μεγάλες ποσότητες ακαθαρσιών. Ακαθαρσίες που δεν είναι εύκολο να αντιμετωπιστούν καθώς μιλάμε για ποσοστό τουλάχιστον 50% κάλυψης του δρόμου όπου περνούν.
Τα κύματα αντιδράσεων των ντόπιων ,οι οποίοι έχουν φτάσει στο σημείο να κρατούν ομπρέλα,προβλημάτισαν τις Αρχές της Ρώμης, με αποτέλεσμα να προβούν σε προστατευτικά μέτρα. Το αρχικό τους σχέδιο είναι να ελευθερώσουν γεράκια ώστε να τρομάζουν τα ψαρόνια και μέρα με τη μέρα να ελαττώνεται ο αριθμός τους.

Βέβαια, ακόμα είναι άγνωστο το πότε θα αναλάβουν δράση τα γεράκια αλλά το μόνο σίγουρο είναι ότι θα αναλάβουν, καθώς το νόμιμο τμήμα περιβαλλοντικής βιωσιμότητας της Ρώμης διαβεβαιώνει ότι κάτι τέτοιο αποτελεί μία «οικολογική και φυσιολογική λύση».

Προφανώς όμως, αυτή η απόφαση βρίσκει αντίθετους τους ακτιβιστές των δικαιωμάτων των ζώων και αντιδρούν σφόδρα λέγοντας πως αυτό είναι μια «βάρβαρη» λύση.

«Το Συμβούλιο Περιβαλλοντικής Βιωσιμότητας πιστεύει πως η χρήση γερακιών για την καταπολέμηση των πτηνών δεν είναι σκληρή. Αυτά είναι λόγια ντροπής και επιβεβαιώνουν πως πρόκειται για μία βίαιη και αναχρονιστική μέθοδο».

Βάγια Χρυσού Ζέρβα, Δημοσιογράφος