Όσοι είναι λάτρεις του τρομοτουρισμού, δηλαδή στο να ψάχνουν διάφορα στοιχειωμένα μέρη ανά τον κόσμο και στη συνέχεια να τα επισκέπτονται, ενδεχομένως να γνωρίζουν, ίσως και να έχουν δει από κοντά τα παρακάτω στοιχειωμένα μέρη που αναλύονται. Προφανώς δεν είναι μόνο αυτά, άλλα περιλαμβάνει τουλάχιστον ένα από κάθε ήπειρο, ώστε να δοθεί μία γενική εικόνα από κάθε γωνία του πλανήτη.

Ancient Ram Inn, Βρετανία

Το πιο στοιχειωμένο σπίτι στη Μεγάλη Βρετανία, βρίσκεται στο χωριό Wotton-under-Edge, στο Glousestershire, στο νότιο τμήμα της χώρας. Χτίστηκε το 1145, πάνω στα ερείπια ενός αρχαίου παγανιστικού νεκροταφείου και το γεγονός ότι βρίσκεται πάνω σε μια διασταύρωση που οδηγεί στο Stonehenge, υπήρξε η θεωρία, πως αντλεί ενέργεια από τα αρχαία ερείπια. Υπάρχουν αναφορές ότι πριν από πολλά χρόνια είχαν πραγματοποιηθεί στο κτήριο κυρίως θυσίες παιδιών και τελετές μαύρης μαγείας.

Λέγεται ότι το εξοχικό σπίτι είναι στοιχειωμένο από ένα δολοφονημένο νεαρό κορίτσι, που ονομάζεται Rosie, έναν ιερέα και ένα δαίμονα, γνωστό ως εφιάλτη. Μέχρι το Δεκέμβριο του 2017, άνηκε σε κάποιον ιδιώτη, που ονομαζόταν John Humphries, όμως σύμφωνα με ομολογίες αυτόπτων  μαρτύρων, οι περισσότεροι επισκέπτες είναι φαντάσματα.

Οστεοφυλάκιο Sedlec, Τσεχία

Γνωστό και ως «η εκκλησία των οστών», βρίσκεται μία ώρα μακριά από την πρωτεύουσα της Τσεχίας, την Πράγα, στην αρχαία πόλη Kutna Hora. Επρόκειτο για ένα μοναστήρι του Sedlec, όμως τον 14ο αιώνα, όταν χτύπησε η πανδημία της μαύρης πανώλης, όσοι πέθαιναν από πανούκλα θάβονταν στο ιερό αυτό μέρος, καθώς πίστευαν πως όποιος θαφτεί εκεί, αύξανε τις πιθανότητες του νεκρού για λύτρωση ακόμα και για την ανάσταση του. Ο αριθμός των θυμάτων όσο περνούσε ο καιρός μεγάλωνε, για αυτό άρχισε να φτιάχνετε το οστεοφυλάκιο.

Το 1870, ο ηγούμενος της περιοχής, Schwarzenberg, προσέλαβε έναν επαγγελματία ξυλόγλυπτη, ώστε να τοποθετήσει τα οστά σε μία σειρά. Περιέχει γύρω στα 70.000 οστά ανθρώπων που ήθελαν να ταφούν σε αυτή την εκκλησία. Είναι κατάλληλα τοποθετημένα, ώστε να αποτελούν επίπλωση και διακόσμηση. Πιο συγκεκριμένα, υπάρχουν κρανία που κρέμονται στολισμένα από αψίδες, τοίχοι και παράθυρα διακοσμημένα με οστά, αλλά και ένας επιβλητικός πολυέλαιος φτιαγμένος από κάθε οστό του ανθρώπινου σώματος, κάτι που το κάνει από τα πιο ανατριχιαστικά μέρη του κόσμου.

Chateau de Brissac, Γαλλία

Εξωτερικά μοιάζει με κάστρο που βγήκε από τις σελίδες ενός παραμυθιού και σε κανέναν δε θα περνούσε από το μυαλό πως είναι στοιχειωμένο. Χτίστηκε τον 11ο αιώνα και βρίσκεται στην επαρχία του Anjou, στην κοιλάδα του Λίγηρα στη Γαλλία. Τον 15ο αιώνα συνέβη μία διπλή δολοφονία ενός ζευγαριού που στη συνέχεια στοίχειωσαν το κάστρο. Λέγεται πως δολοφονήθηκαν από τον άνδρα της Charlotte de Breze και οι κραυγές και τα ουρλιαχτά τους ανάγκασαν το δολοφόνο να εγκαταλείψει το σπίτι. Από τότε ένα φάντασμα που ονομάζεται la Dame Verte, ή «Πράσινη Κυρία», περιφέρεται στους άδειους διαδρόμους του κάστρου.

Σανατόριο Waverly Hills, ΗΠΑ

Το κλειστό σανατόριο, το οποίο βρίσκεται στο νοτιοδυτικό Louisville/ Jeffreson Country, Κεντάκι, λειτούργησε αρχικά ως διώροφο νοσοκομείο, το 1910, για την κλινική αντιμετώπιση της φυματίωσης. Μπορούσε να φιλοξενήσει γύρω στους 40 έως 50 ασθενείς. Όμως η αρρώστια, έπαιρνε ανεξέλεγκτες διαστάσεις επιδημίας, με αποτέλεσμα να μετατραπεί σε σανατόριο.

Στις αρχές της δεκαετίας του 1960, μετατράπηκε σε ψυχιατρική κλινική, αλλά το 1961 έκλεισε, καθώς υπήρξαν καταγγελίες για κακοποίηση ασθενών. Συμπεριλαμβάνονταν ιστορίες, που ασθενείς υπέστησαν λοβοτομή και υποχρεωτικές εκτρώσεις, ενώ άλλες κάνουν λόγο για βιασμούς γυναικών από γιατρούς. Σήμερα θεωρείται ένα από τα πιο τρομακτικά μέρη των ΗΠΑ, με μαρτυρίες για παράξενους θορύβους, ανθρωπόμορφες σκιές και φώτα που τρεμοπαίζουν.

Το νησί με τις κούκλες, Μεξικό

Πρόκειται για ένα ακατοίκητο νησί, νότια της πόλης του Μεξικό ανάμεσα στα κανάλια της περιοχής Χοτσίμικο. Τη δεκαετία του 1950, ο τότε επιστάτης του, ο Don Julian Santana, όταν έφτασε πρώτη φορά στο νησί, βρήκε στο κανάλι το πτώμα ενός κοριτσιού μαζί με τη κούκλα του. Για να ηρεμήσει το πνεύμα του, πήρε την κούκλα και την κρέμασε σε ένα δέντρο του νησιού ως ένδειξη σεβασμού. Ο επιστάτης επηρεάστηκε πολύ από το συμβάν, για αυτό και όποτε έβρισκε μία παλιά κούκλα στα κανάλια ή του τις έδινε ο κόσμος από τα γύρω νησιά, τις κρέμαγε στα υπόλοιπα δέντρα. Ήταν κούκλες ακρωτηριασμένες, αποκεφαλισμένες, με κενά μάτια.

Όσο περνούσε ο καιρός, ο επιστάτης έχασε τα λογικά του και άρχισε να διαδίδει ότι οι κούκλες είναι στοιχειωμένες. Τότε ο κόσμος άρχισε να λέει ότι στοιχειώθηκε από το πνεύμα του κοριτσιού, για αυτό και η μανία με τις κρεμασμένες κούκλες. Μετά από χρόνια βρέθηκε πνιγμένος στο ίδιο σημείο που είχε βρει το κοριτσάκι. Σήμερα το νησί είναι τουριστικό αξιοθέατο και σύμφωνα με τους ντόπιους οι κούκλες κουνάνε τα χέρια και τα πόδια και ανοίγουν τα μάτια.

Αοκιγκαχάρα, Ιαπωνία

Βρίσκεται στη νοτιοδυτική πλευρά του όρους Φούτζι της Ιαπωνίας. Δεν είναι τυχαίο που είναι γνωστό και ως «δάσος αυτοκτονιών», καθώς κάθε χρόνο – από το 2003 και μετά – η αστυνομία ανασύρει εκατοντάδες νεκρούς. Το 2003 αυτοκτόνησαν 105 άτομα, το 2010 καταγράφτηκαν πάνω από 200 απόπειρες – που οι 54 από αυτές είχαν μοιραίο τέλος – και τα τελευταία χρόνια, το κράτος έχει απαγορεύσει τη δημοσιοποίηση των στοιχείων. Η πιο συχνή μέθοδος αυτοκτονίας είναι ο απαγχονισμός, δηλαδή κρέμονται με σκοινί σε ψηλά δέντρα και βουτάνε στο κενό.

Η αμέσως επόμενη αιτία θανάτου είναι η υπερβολική δόση ναρκωτικών. Μάλιστα, πιστεύουν ότι οι νεκροί είναι ακόμα περισσότεροι, κρυμμένοι κάτω από τα χαμόκλαδα ή κατασπαραγμένοι από άγρια ζώα. Οι οικογένειες των ναρκομανών μερικές φορές δε βρίσκουν ποτέ τη σορό των δικών τους που την έχουν κατασπαράξει άγρια ζώα. Προσελκύει αρκετούς τουρίστες από όλο τον κόσμο, παρόλο που το ακολουθεί μία σκοτεινή φήμη.

Τα κρεμαστά φέρετρα της Sagada, Φιλιππίνες

Πρόκειται για ένα νεκροταφείο διαφορετικό από τα συνηθισμένα και κατατάσσεται στα πιο παράξενα του κόσμου. Φέρετρα, ηλικίας 2000 ετών, είναι καρφωμένα σε δοκάρια στην άκρη ενός γκρεμού πάνω από μια κοιλάδα στις Φιλιππίνες. Τα ξύλινα φέρετρα έχουν μικρό μέγεθος, συχνά μόλις ένα μέτρο μήκος και οι συγγενείς των πεθαμένων έσπαγαν τα οστά των νεκρών, για να χωρούν μέσα. Οι άνθρωποι Igorot, πίστευαν ότι με αυτόν τον τρόπο οι νεκροί προστατεύονται από τις πλημμύρες και τα ζώα, αλλά και πως η ψυχή τους θα ήταν πιο κοντά στον ουρανό από ότι αν είχαν θαφτεί στη γη.

Κάστρο Καλής Ελπίδος, Νότια Αφρική

Χτίστηκε στον 17ο αιώνα στο Cape Town από την ολλανδική εταιρία, East India. Η πρώτη μεταφυσική δραστηριότητα έγινε το 1915, που ένας άνδρας εμφανίστηκε στον προμαχώνα του φρουρίου. Αυτόν τον άνθρωπο δεν τον είδαν ξανά μέχρι το 1947, που άρχισε να εμφανίζεται ανά τακτά διαστήματα μέσα σε δύο εβδομάδες. Υπάρχει όμως και μία άλλη ιστορία, που είχε να κάνει με το θάνατο του ιδιοκτήτη, Pieter Gysbert van Noodt, στις 23 Απριλίου 1728, την ίδια ημέρα που είχαν καταδικαστεί σε θάνατο επτά στρατιώτες του, που πιάστηκαν προσπαθώντας να εγκαταλείψουν τη στρατιωτική βάση. Πιστεύεται πως ένας από τους στρατιώτες τού είχε ρίξει κατάρα κατά τη διάρκεια της σύλληψης.

Μία άλλη θεωρία για αυτό το κάστρο, είναι το φάντασμα της υστερικής Λαίδης Γκρέη. Έχει παρατηρηθεί να τρέχει μέσα στο κάστρο κρατώντας το πρόσωπό της και να κλαίει υστερικά. Ωστόσο, όταν βρέθηκε σε πρόσφατες ανασκαφές το σώμα μιας γυναίκας, δεν εμφανίστηκε ποτέ ξανά το φάντασμα της Λαίδης.

Monde Cristo, Αυστραλία

Πρόκειται για μία έπαυλη στην πόλη Junee, στο New South Wales της Αυστραλίας, η οποία κατασκευάστηκε το 1885. Φαίνεται να είναι το πιο στοιχειωμένο σπίτι της Αυστραλίας, καθώς επισκέπτες έχουν έρθει αντιμέτωποι με κραυγές όσον έχουν δολοφονηθεί εκεί. Κάνουν λόγο για απόκοσμες μορφές, παράξενα φώτα, ήχους φαντασμάτων και ακρωτηριασμένα ζώα.

Μερικά από τα εγκλήματα που έχουν λάβει χώρα είναι ο θάνατος μίας καμαριέρας που ήταν έγκυος και ο θάνατος ενός παιδιού που το αφεντικό του σπιτιού το έκαψε ζωντανό. Το 1961 διαπράχτηκε η δολοφονία ενός επιστάτη και ένας ψυχικά διαταραγμένος άνθρωπος φυλακίστηκε για πολλά χρόνια σε ένα από τα δωμάτια. Σήμερα, μετά από όλα αυτά, το σπίτι έχει κλείσει και έχει απαγορευτεί η είσοδος σε αυτό.

Ο λόφος στην Αταλάντη Φθιώτιδας, Ελλάδα

Τελευταίο, αλλά εξίσου σημαντικό, είναι ένα ελλαδικό μέρος. Υπάρχουν αναφορές πως σε κάποιο λόφο στην Αταλάντη Φθιώτιδας, στις 2 Σεπτεμβρίου 1990, προσγειώθηκαν 17 αεροσκάφη άγνωστης ταυτότητας, ώστε να επιδιορθώσουν το ένα που είχε συντριβεί. Στην κορυφή του λόφου, δίπλα στο εξωκλήσι του Προφήτη Ηλία, υπάρχουν δύο χτυπητά σημάδια που μαρτυρούν την παρουσία UFO. Υπάρχει ζωγραφισμένη η λέξη «UFO» σε ένα μικρό υποσταθμό μαζί με ένα δεξί βέλος που παραπέμπει σε ένα μονοπάτι, αλλά και ένα ανύπαρκτο στίγμα στο GPS.Επιπλέον, ο μετρητής ηλεκτρομαγνητικών κυμάτων σε εκείνο το μέρος έδειχνε τρεις φορές παραπάνω από το κανονικό.

Στο συγκεκριμένο σημείο, έχουν σπεύσει αρκετοί ερευνητές για να το μελετήσουν και ο πρώτος και ο πιο γνωστός, ο Σωκράτης Αικατερινίδης, ο οποίος σε άρθρα του και σε εκπομπές ως καλεσμένος ανέφερε ότι όλη η υπόθεση ήταν γεμάτη από ανακρίβειες και παραλείψεις.

Ο ερευνητής Ufo’s, Χάρης Κουτσιαύτης, 26 χρόνια μετά το συμβάν, επισκέφτηκε το συγκεκριμένο σημείο με συνεργείο του vice, για να τους δείξει τα παράξενα που ακόμα συμβαίνουν. Σχετικά με αυτή την εμπειρία έχει πει ότι «μετά από δυόμιση ώρες παραμονής στο λόφο για τις ανάγκες των γυρισμάτων, στο δρόμο της επιστροφής, όλοι είχαν έναν φριχτό πονοκέφαλο που δε δικαιολογείται ούτε από το παράδοξο της υπόθεσης. Στο αυτοκίνητο τους έβλεπες όλους προβληματισμένους για αυτά που άκουσαν και αντίκρισαν».

Είτε κάποιος πιστεύει στα μεταφυσικά είτε όχι, αν διαβάσει έστω και λίγο τις σκοτεινές ιστορίες από αυτά τα μέρη, ίσως να έχει στο πίσω μέρος του μυαλού του πως σε περίπτωση που τα επισκεφτεί, η κατάληξη δε θα είναι καλή.

Μαρία Ζωγράφου, Δημοσιογράφος