Το νέο βιβλίο του Ιταλού δημοσιογράφου Εμιλιάνο Φιτιπάλντι με τίτλο «Lussuria», το οποίο κυκλοφορεί από τις 19 Ιανουαρίου, ξεσκεπάζει τους παιδόφιλους ιερείς και τις διαστροφές τους, με τον συγγραφέα να δηλώνει: «Ο Πάπας Φραγκίσκος δεν υπερασπίζεται άμεσα τους παιδόφιλους αλλά δεν έχει κάνει σχεδόν τίποτα για να αντικρούσει το φαινόμενο».

Χτύπημα για την Αγία Έδρα

Ο συγγραφέας του βιβλίου «Avarizia» (μτφ. Απληστία), το οποίο έφερε στο φως τη διαφθορά στην Καθολική Εκκλησία και οδήγησε τον ίδιο σε δίκη για παράνομη δημοσίευση απόρρητων εγγράφων, επιστρέφει με ένα ακόμα βιβλίο-αποκάλυψη, το «Lussuria» (μτφ. Λαγνεία), στο οποίο παραθέτονται λεπτομερή στοιχεία υποθέσεων σεξουαλικής παρενόχλησης ανηλίκων από ιερείς σε ολόκληρο τον κόσμο.

Ο Φιτιπάλντι εξετάζει δικαστικά έγγραφα και παραθέτει συνεντεύξεις με ιερείς και δικαστικούς υπαλλήλους, φτάνοντας σε σημείο να υποστηρίζει πως έχουν υπάρξει τουλάχιστον 1.200 εύλογες καταγγελίες κακοποίησης ανηλίκων από ιερείς από το 2013 έως το 2016 -δηλαδή τα τρία χρόνια παπισμού του Πάπα Φραγκίσκου μέχρι σήμερα-.

Επισημαίνει πως ενώ ο Πάπας Φραγκίσκος δεν υπερασπίζεται άμεσα τους παιδόφιλους δε λαμβάνει μέτρα για να αντιμετωπιστεί το φαινόμενο που έχει πλήξει την Καθολική Εκκλησία. Ο Φιτιπάλντι ισχυρίζεται, μάλιστα, ότι υπό την «επιτήρηση» του Πάπα όσοι τηρούν την «ομερτά», την ιερή σιωπή μεταξύ των κληρικών, έχουν ευνοηθεί από την Εκκλησία.

Υποθέσεις που προκαλούν οργή

Ίσως μία από τις πιο γνωστές υποθέσεις που καταγράφηκαν είναι αυτή του ιερέα Μάουρο Ιντζόλι, γνωστός και ως «Don Mercedes», λόγω της αδυναμίας του σε ακριβά υλικά αγαθά και ιδιαίτερα σε αυτοκίνητα. Ο συγκεκριμένος ιερέας μάλιστα είχε ιδρύσει οργάνωση για τη βοήθεια παιδιών που ζουν σε οικογένειες με οικονομικά και άλλου είδους προβλήματα. Αυτό όμως δεν εμπόδισε τον ιερέα από το να ασελγήσει σε ανήλικους και έτσι το 2012 κρίθηκε ένοχος από το σώμα της Εκκλησίας που εξετάζει τέτοιου είδους περιπτώσεις και καθαιρέθηκε από τον Πάπα Βενέδικτο. Το 2014 πάραυτα, ο Πάπας Φραγκίσκος του επέτρεψε να επιστρέψει στον κλήρο υπό «περιορισμένες συνθήκες».

Ο δημοσιογράφος αναφέρει επίσης μια βδελυρή ιστορία στην περιοχή της Καλαβρίας, στην Ιταλία, με πρωταγωνιστή τον ιερέα Αντονέλο Τροπέα, ο οποίος εντοπίστηκε από την αστυνομία τον Μάρτιο του 2015 σε αυτοκίνητο με έναν 17χρονο, χάρη στην εφαρμογή Grindr για συναντήσεις μεταξύ ομοφυλόφιλων. Σύμφωνα με τον Φιτιπάλντι, ο ιερέας είχε δώσει 20 ευρώ στον ανήλικο νεαρό για τις υπηρεσίες του. Ωστόσο, ενώ ο Τροπέα διερευνήθηκε για παιδική πορνεία συνέχισε να αποτελεί μέρος του κλήρου.

Στην περιοχή του Μπρίντιζι, και συγκεκριμένα στο Οστούνι, ο επίσκοπος Φράνκο Λεγκροτάλιε, ενώ καταδικάστηκε το 2000 για σεξουαλική παρενόχληση και άσκηση βίας σε δύο ανήλικα κορίτσια, παρέμεινε κληρικός ακόμα και 10 χρόνια αργότερα. Τον Μάιο του 2016 όμως εντοπίστηκαν στον προσωπικό του υπολογιστή 2.500 εικόνες παιδοπορνογραφικού περιεχομένου, αποθηκευμένες σε φακέλους με ονόματα αγίων.

Παράλληλα, ο ιερέας Αντρέα Κοντίν, ο οποίος ερευνάται για υπόθεση πορνείας από την εισαγγελία της Πάντοβα, κατέγραφε σε βίντεο τις ερωτικές του περιπτύξεις με γυναίκες, τα οποία καταχωρούσε με τα ονόματα των προκαθήμενων της Ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας.

Στην Κατάνια της Σικελίας, τον Αύγουστο του 2016, ένας ιερέας –ο οποίος είχε παυθεί από τα καθήκοντά του- απείλησε έναν ανήλικο με μαχαίρι με σκοπό να τον εξαναγκάσει σε σεξουαλικές περιπτύξεις.

«Σε όλες τις Καθολικές χώρες, στην Ιταλία, την Ισπανία, τη Νότια Αμερική, τα σεξουαλικά εγκλήματα των ιερέων είναι δύσκολο να αποκαλυφθούν. Υπάρχει ένα είδος αυτό-λογοκρισίας και από την πλευρά των δημοσιογράφων αλλά και από αυτή των θυμάτων εξαιτίας της ντροπής και επειδή ο πολιτισμός της Εκκλησίας είναι πολύ ισχυρός,» λέει ο Φιτιπάλντι. Στην Ιταλία το θέμα αυτό θεωρείται ακόμα ταμπού.

Το «Lussuria» σκιαγραφεί τα πρόσωπα δεκάδων παιδόφιλων κληρικών και σχηματίζει ένα ανησυχητικό μωσαϊκό.

Για τον Τομέα Έρευνας:

Νένα Πασβάντη, Δημοσιογράφος