Πρόσφατα η NASA αποφάσισε να βγάλει σε πλειστηριασμό σπάνιες φωτογραφίες των αστροναυτών Neil Armstrong και John Glenn. Ανάμεσα στο υλικό βρίσκεται και η πρώτη εικόνα της γης, που τραβήχτηκε από το διάστημα.

Στη φωτογραφική συλλογή περιλαμβάνεται επίσης το ίχνος του Buzz Aldrin στο φεγγάρι και οι επτά πρώτοι αστροναύτες του Mercury project. Ακόμη, επιλέχθηκαν οι φωτογραφίες που δείχνουν τον ποταμό Νείλο και την Ερυθρά θάλασσα όπως φαίνονται από το διάστημα καθώς και ο Eugene Cernan, ο οποίος ήταν ο τελευταίος άνδρας που πάτησε στο φεγγάρι. Ολόκληρο το φωτογραφικό ντοκουμέντο εκτυπώθηκε την εποχή που δημιουργήθηκε το αρνητικό. Ο εκπρόσωπος του οίκου πλειστηριασμών Skinner, ο οποίος οργάνωσε τη δημοπρασία, δήλωσε πως ”δεν γνωρίζουμε πόσες εικόνες υπάρχουν από τότε” οπότε ίσως να δούμε περισσότερες δημοπρασίες στο μέλλον. Πολλές από τις εκτυπώσεις έχουν πρωτότυπα logo της NASA, λεζάντες, αναγνωριστικούς αριθμούς και υδατογραφήματα της Kodak.

Πρόκειται για την πρώτη δημοπρασία που εστιάζει αποκλειστικά σε vintage φωτογραφίες, οι οποίες χρονολογούνται από το 1961 έως και το 1972. Ο οίκος Skinner αναφέρει σε ανακοίνωσή του: ”Μπορεί ο κύριος στόχος του αστροναύτη να είναι η καταγραφή των δραστηριοτήτων του, όμως όλοι τους εμπνεύστηκαν από όσα είδαν και στη συνέχεια δημιούργησαν εικόνες που μετέδιδαν το θέαμα ώστε όλοι να βιώσουν αυτή τη μαγεία και τον ενθουσιασμό ενός ταξιδιού στο διάστημα”. Η αξία των φωτογραφιών ξεκινά από τα 300$ και μπορεί να φτάσει έως και τις 9000$. Οι επισκέπτες θα έχουν την δυνατότητα να δουν τις εικόνες από τις 31 Οκτωβρίου έως και την 1η Νοέμβρη.

Λευτέρης Γκιουλέκας,Δημοσιογράφος