Μετά την ανάπλαση το 2010 του προσώπου της Μύρτιδας, του 11χρονου κοριτσιού που έζησε και πέθανε από τυφοειδή πυρετό στην Αθήνα του 5ου αιώνα π.Χ., διανύοντας ωστόσο μια πολύ πετυχημένη σύγχρονη διαδρομή -ονομάστηκε από τα Ηνωμένα Έθνη «Φίλη των Στόχων της Χιλιετίας» στο πλαίσιο της παγκόσμιας ενημερωτικής εκστρατείας του οργανισμού για την αντιμετώπιση της φτώχειας, ενώ σχολικά εγχειρίδια με το πρόσωπό της κυκλοφορούν ως και στην Αυστραλία-, η «Αυγή» είναι το δεύτερο δημιούργημα του Ορθοδοντικού Μανώλη Παπαγρηγοράκη, επίκουρου καθηγητή του Πανεπιστημίου Αθηνών.

Η αποκάλυψη του προσώπου έγινε στο τέλος της ημερίδας στις 19/1 στο αμφιθέατρο του Μουσείου Ακρόπολης «Η Αυγή στην αυγή του πολιτισμού», κατά τη διάρκεια της οποίας πραγματοποιήθηκαν ιδιαίτερα ενδιαφέρουσες ανακοινώσεις από ομιλητές που κάλυψαν ένα ευρύ φάσμα επιστημονικών γνώσεων, από την αρχαιολογία, την ιστορία της τέχνης και την αρχιτεκτονική ως την οικονομία, το δίκαιο, την ψυχολογία και την αστρονομία, αλλά και από ειδικούς που αναφέρθηκαν στην προϊστορική γαστρονομία, στην ενδυμασία, ακόμα και στην αισθητική. Η Αυγή εντοπίστηκε το 1993 που μαζί με τον σκελετό της, στο Σπήλαιο της Θεόπετρας.

Σύμφωνα με όσα είχε αποκαλύψει πριν από λίγο καιρό ο καθηγητής, το όνομα Αυγή δόθηκε συμβολικά στο δεύτερο κορίτσι, που έρχεται από την αυγή της μεσολιθικής εποχής και είχε βρεθεί από τη σπηλαιολόγο Αικατερίνη Κυπαρίσση στο σπήλαιο της Θεόπετρας στα Τρίκαλα.


«Το όνομά της αποδίδει ακριβώς την αυγή του σημερινού πολιτισμού», δήλωσε η κ. Κυπαρίσση για το κορίτσι του μακρινού παρελθόντος, για την οποία οι μελέτες έδειξαν ότι ήταν ηλικίας 18 ως το πολύ 25 χρονών, είχε ύψος 1,57 μ., με ήπιες αλλοιώσεις από επεισόδια φλεγμονής, πιθανόν αναιμία ή και σκορβούτο, αλλά και αξιοσημείωτο προγναθισμό. Από τα οστά έχει χρονολογηθεί περίπου στο 8070 π. Χ. «Το Σπήλαιο της Θεόπετρας παραμένει ακόμα η μόνη προς το παρόν μεσολιθική θέση στη Θεσσαλία, όμως αποκλείεται να μην κυκλοφορούσε ο ίδιος και άλλος πληθυσμός σε άλλες θέσεις και να μην βρεθούν στο μέλλον και άλλες εγκαταστάσεις σε σπήλαια ή όχι», συμπλήρωσε η επίτιμη διευθύντρια.

Στόχος της ομάδας, όπως έχει γίνει γνωστό, ήταν πριν περάσουν άλλα 8 χρόνια να έρθει στο φως και η τρίτη ανάπλαση, αυτή της Ηδύλης, ενός μικρού κοριτσιού από τις Φερές, που βρέθηκε σε τάφο με επιτύμβιο επίγραμμα από τον πατέρα της.

Το τελικό αποτέλεσμα ενθουσίασε και τον Σουηδό αρχαιολόγο Oscar Nilsson, ο οποίος δήλωσε ότι το πρόσωπο της «Αυγής» είναι ενδιαφέρον από κάθε άποψη:
«Έχει ένα κρανίο και χαρακτηριστικά μοναδικά, όχι ιδιαίτερα θηλυκά. Έχω συμμετάσχει σε πολλές αναπλάσεις προσώπων που χρονολογούνται στην λίθινη εποχή και πιστεύω ότι ορισμένα σωματικά χαρακτηριστικά εξαφανίστηκαν στο πέρασμα του χρόνου. Γενικά, σήμερα, οι άνδρες και οι γυναίκες είναι λιγότερο αρρενωποί».

Παρακολουθήστε την Live μετάδοση από το ΑΠΕ-ΜΠΕ εδώ:

 

Μιλένα Αμπράμοβιτς, Δημοσιογράφος