Η χώρα μας μπορεί να έχει υποστεί πολύ μεγάλο πλήγμα λόγω της οικονομικής κρίσης, της έλλειψης ρευστότητας και κινητικότητας κεφαλαίων στην εγχώρια αγορά των καταστημάτων, παρόλα αυτά σημειώνεται η ευρεία χρήση και διάδοση του ηλεκτρονικού εμπορίου. Στην ιδιαίτερη απήχησή του από το αγοραστικό κοινό έχει συντελέσει το γεγονός ότι τα κινητά πράγματα προς πώληση έχουν χαμηλότερο τίμημα από  ό,τι στα καταστήματα. Τα τελευταία δε έξι χρόνια, το ηλεκτρονικό εμπόριο παρουσιάζει ανοδική πορεία καθώς βρίσκεται στις πρώτες προτιμήσεις των Ελλήνων.

Ειδικότερα, υπολογίζεται ότι περίπου 6.300.000 χρήστες, δηλαδή παραπάνω από τον μισό πληθυσμό της χώρας, χρησιμοποιούν ολοένα και περισσότερο το ηλεκτρονικό εμπόριο για την πραγματοποίηση των εμπορικών συναλλαγών τους. Περίπου 3.500.000 εκατομμύρια Έλληνες συνήψαν συμβάσεις αγοραπωλησίας μέσω του διαδικτύου, των οποίων η αξία μάλιστα ανήλθε στο ποσό των 4.500.000 δισεκατομμυρίων περίπου. Υπογραμμίζεται ότι η ταχύτητα και η αμεσότητα στην σύναψη των αγοραπωλησιών προστίθενται στα πλεονεκτήματα της χρήσης του ηλεκτρονικού εμπορίου.

Ως προς το «eBay» είναι αναφέρονται τα εξής: Το «eBay Inc» αποτελεί έναν οργανισμό που έχει την έδρα του στην πολιτεία του Σαν Χοσέ στην Καλιφόρνια και έχει ως αντικείμενο την αγοραπωλησία προϊόντων μεταξύ καταναλωτών αλλά και μεταξύ επιχειρήσεων και καταναλωτών διαμέσου της διαμορφωθείσας ιστοσελίδας. Ιδρυτής του είναι ο δισεκατομμυριούχος επιχειρηματίας Pierre Omidyar ο οποίος το δημιούργησε το έτος 1995, ήτοι την εποχή της έκρυθμης ανάπτυξης του διαδικτύου, της λεγόμενης και ως «οικονομικής φούσκας» στις ΗΠΑ. Η πλατφόρμα αυτή αποτελεί μια επιχείρηση για την οποία έχουν επενδυθεί υπέρογκα χρηματικά ποσά και λειτουργεί σε τουλάχιστον 30 χώρες.

Ο οργανισμός διευθύνει και το σημερινό «eBay.com», το οποίο αποτελεί μια ιστοσελίδα πραγματοποίησης δημοπρασιών και αγοραπωλησίας αγαθών και υπηρεσιών σε παγκόσμιο επίπεδο. Οι αγοραστές έχουν ελεύθερη πρόσβαση χωρίς να υποχρεώνονται να καταβάλλουν κάποιο χρηματικό ποσό. Όμως οι πωλητές πρέπει να καταβάλλουν τους φόρους για τα αντικείμενα που παρουσιάζουν σε λίστες, πράγμα που επαναλαμβάνεται εκ νέου όταν επιτυγχάνονται οι συμφωνίες αγοραπωλησίας. Αναφέρεται ότι τους παρέχεται μόνο ένας περιορισμένος αριθμός από λίστες τις οποίες μπορούν να παραθέσουν δωρεάν.

Επιπρόσθετα, οι υπεύθυνοι επεξέτειναν την δραστηριότητα της ιστοσελίδας περιλαμβάνοντας τις λεγόμενες αγορές «Buy It Now» οι οποίες υποστηρίζονται από τον Παγκόσμιο Κωδικό Προϊόντων, τον Διεθνή Πρότυπο Αριθμό Συγγραμμάτων, καθώς και άλλους διακριτούς τύπους κωδικών για τον διαχωρισμό των προϊόντων μεταξύ τους. Ακόμη, υποστηρίζονται από θυγατρικές εταιρίες που δραστηριοποιούνται στον χώρο της διασκέδασης (πχ. ηλεκτρονικά παιχνίδια, κονσόλες και ταινίες), της αναψυχής (πχ. εισιτήρια για ταξίδια, βιβλία), προβολή διαφημίσεων αλλά και συστημάτων πληρωμής, όπως είναι η εταιρία «PayBal». Η τελευταία ήταν θυγατρική της «eBay» μέχρι το 2015.

Έχει παγκόσμια εμβέλεια και έχει ως αντικείμενο την εξόφληση πληρωμών ηλεκτρονικά ενώ ακόμη διαθέτει ηλεκτρονικό σύστημα μεταφοράς χρημάτων. Λειτουργεί ως μια πρωτότυπη εναλλακτική επιλογή απέναντι στις παραδοσιακές μεθόδους πληρωμής, όπως είναι οι επιταγές και τα τραπεζικά εμβάσματα.

Στην ελληνική επικράτεια, φαίνεται ότι μεταξύ της 31.12.2017-01.08.2018 οι χρήστες του «eBay.com» προτίμησαν να αγοράσουν κυρίως μουσικά CDs, Records, κασέτες, γραμματόσημα., ηλεκτρονικά gadgets, αλυσοπρίονα, χαλκομανίες και αυτοκόλλητα καθώς και συσκευασίες αποθήκευσης τροφίμων. Δυνάμει των ανωτέρω προκύπτει ότι ναι μεν γίνεται ευρύτατη χρήση του ηλεκτρονικού εμπορίου, αλλά το περιεχόμενό της επικεντρώνεται στην προτίμηση προσιτών και χρήσιμων υλικών πραγμάτων τα οποία αφορούν την οικία καθώς και την ανέξοδη διασκέδαση, πράγμα που αποτελεί απότοκο της μακροχρόνιας οικονομικής κρίσης.

Άννα Παυλίδου, Δημοσιογράφος – Δικηγόρος