Στην χώρα, που όποια πέτρα και αν σηκώσεις θα βρεθείς αντιμέτωπος με ένα πρόβλημα, τις τελευταίες ημέρες αποφάσισε να κάνει την εμφάνισή του και ο «βραχνάς» του χιονιά. Και μπορεί ο παγετός να ρίχνει, σε πολύ χαμηλά επίπεδα την θερμοκρασία, όμως κάτι αντίστοιχο δεν συμβαίνει και με τα επίπεδα της εποχικής γρίπης Α(Η3Ν2), τα οποία ανεβαίνουν δραματικά.

Ως αποτέλεσμα, ομάδες συμπατριωτών μας (ευπαθείς όπως χαρακτηρίζονται) της τρίτης κυρίως ηλικίας, συρρέουν, μετά επιπλοκών στην υγεία τους, στα νοσοκομεία και στις Εντατικές. Εκεί εντοπίζεται και ένα από τα μεγαλύτερα προβλήματα του ελληνικού συστήματος υγείας, με συνανθρώπους μας να δίνουν «μάχη» για ένα κρεβάτι. Εκτιμάται ότι σήμερα λειτουργούν περίπου 640 κλίνες Εντατικής στον δημόσιο τομέα (ΕΣΥ, πανεπιστημιακά νοσοκομεία), ενώ περίπου 200 παραμένουν «κλειστές».

Οι εκατοντάδες κλινικές ΜΕΘ (Μονάδες Εντατικής Θεραπείας) που παραμένουν κλειστές, σε συνδυασμό με την έξαρση της εποχικής γρίπης προκαλούν «ασφυξία» στο ήδη χιλιο-μπαλωμένο και καταπονημένο από την οικονομική (και ανθρωπιστική) κρίση, σύστημα υγείας.

sthn-oura-gia-ena-krevati-stin-entatiki-1

Τις τελευταίες ημέρες, σε καθημερινή βάση, τουλάχιστον 40 άνθρωποι, βρίσκονται στην λίστα αναμονής για ένα κρεβάτι σε Μονάδα Εντατικής Θεραπείας. Κάθε νύχτα υπάρχουν άνθρωποι που περνούν τον πιο μεγάλο εφιάλτη. Ανήμποροι μέσα στο ασθενοφόρο, ψάχνουν -είτε οι συγγενείς τους γ’ αυτούς- ένα κρεβάτι στην εντατική αλλά δεν το βρίσκουν. Και παρόλο που η κατάσταση δείχνει να έχει φτάσει στο απροχώρητο, η σταδιακή επιδείνωση του καιρού σε συνάρτηση με τις «μουδιασμένες» αντιδράσεις του υπουργείου Υγείας φαίνεται να σφίγγουν ακόμη περισσότερο την «θηλιά» στον λαιμό των ασθενών.

Παράλληλα σύμπαντα

sthn-oura-gia-ena-krevati-stin-entatiki-2

Την ίδια ώρα, η ηγεσία του υπουργείου Υγείας εμφανίζεται απολύτως ικανοποιημένη για τα αντανακλαστικά της αναφορικά με τις ΜΕΘ.

Με δήλωσή του, ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας κ. Παύλος Πολάκης αναφέρει χαρακτηριστικά «Φέτος είμαστε πιο έτοιμοι να αντιμετωπίσουμε το κύμα της εποχικής γρίπης. Πέρυσι, οι αναπτυγμένες κλίνες στις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας ήταν 438, φέτος αγγίζουν τις 554 στα δημόσια νοσοκομεία και επιπλέον υπάρχει η δυνατότητα για περίπου 100 κλίνες ΜΕΘ από τον ιδιωτικό τομέα, που συμβάλλονται με τον ΕΟΠΥΥ. Αναμένεται προκήρυξη θέσεων από το ΚΕΕΛΠΝΟ (185 νοσηλεύτριες και 45 γιατροί), ώστε να ανοίξουν ακόμη 40-45 κλίνες ».

Οι συγγενείς των ασθενών έξω απ’ τα νοσοκομεία, αντίθετα, λένε πως όλο το θέμα είναι «να μη σου τύχει το κακό»…

Σύμφωνα με τα διαθέσιμα στοιχεία του Κέντρου Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (ΚΕΕΛΠΝΟ), η γρίπη ευθύνεται για έναν θάνατο και 15 ασθενείς διασωληνωμένους σε ΜΕΘ.

Οι ειδικοί προειδοποιούν για την κορύφωση της εφετινής επιδημίας μέχρι το τέλος Ιανουαρίου και συστήνουν ακόμη και τώρα τον αντιγριπικό εμβολιασμό. Αξίζει να σημειωθεί πως των 15 βαριά ασθενών, οι 13 ήταν ανεμβολίαστοι.

Η ευλαβική τήρηση των οδηγιών του ΚΕΕΛΠΝΟ όσον αφορά τον αντιγριπικό εμβολιασμό, καθώς και τα προληπτικά μέτρα υγιεινής έναντι των ιών της γρίπης είναι (δυστυχώς) ίσως τα μόνα που μπορούν να μας γλιτώσουν από πιθανό «σαφάρι» κλίνης σε ΜΕΘ.
sthn-oura-gia-ena-krevati-stin-entatiki-3
Σε αυτή την χώρα εξάλλου, όταν τα πράγματα δείχνουν πως δεν μπορούν να χειροτερέψουν περισσότερο, έρχεται πάντοτε – σαν χιονιάς σε αυτή την περίπτωση- κάτι ή κάποιος να μας διαψεύσει.

Για τον Τομέα Έρευνας:

Τσίπτσιος Κωνσταντίνος, Δημοσιογράφος