Στην Καλαμπάκα βρέθηκε ένας από τους πιο ανεκτίμητους γαστρονομικούς θησαυρούς. Ο Brio, «τρουφόσκυλο» όπως χαρακτηρίζεται, ανακάλυψε την μεγαλύτερη λευκή τρούφα(tuber magnatum) των τελευταίων χρόνων στην Ελλάδα και την δεύτερη μεγαλύτερη για φέτος σε όλη την Ευρώπη.Η λευκή τρούφα, που είναι η μεγαλύτερη που έχει βρεθεί τα τελευταία χρόνια στην Ελλάδα, έχει βάρος 510 γραμμαρίων. Μόλις πρόσφατα, στην Ιταλία βρέθηκε λευκή τρούφα, η οποία ζύγιζε 570 γραμμάρια, κατατάσσοντας την στην μεγαλύτερη που ανακαλύφθηκε για φέτος στην Ευρώπη.

«Η εύρεση της λευκής τρούφας των 510 γραμμαρίων μας γεμίζει χαρά και περηφάνια για δύο λόγους» δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο Νίκος Πάλλας, διευθυντής του Μουσείου Φυσικής Ιστορίας Μετεώρων και Μουσείο Μανιταριών.
Ο πρώτος λόγος έχει να κάνει με το ότι η τρούφα βρέθηκε στην Ελλάδα, αποδεικνύοντας για μία ακόμη φορά τον πλούσιο βιότοπο που διαθέτει η χώρα μας. Ο δεύτερος λόγος σχετίζεται με τον Χρήστο Πλεσιώτη, ο άνθρωπος που βρήκε την λευκή τρούφα και αποτελεί βασικό συνεργάτη του Μουσείου Μανιταριών.

Ο Χρήστος Πλεσιώτης ως ειδικός στα μυστικά της τρούφας είναι αυτός που διενεργεί το κυνήγι τρούφας για το Μουσείο. Ο ίδιος, επίσης, είναι τρουφοσυλέκτης, σεφ και ιδιοκτήτης εκτροφείου σκύλων με την ονομασία Lagotto Romagnolo, οι οποίοι είναι ειδικοί στην εύρεση τρούφας. Έτσι, μαζί με τον Βrio ανακάλυψαν την λευκή τρούφα των 510 γραμμαρίων στην Καλαμπάκα, μία τεράστια επιτυχία αν αναλογιστεί κάνεις ότι οι τρούφες ζυγίζουν συνήθως 50 με 150 γραμμάρια.

Τόσο μεγάλες τρούφες αξίζουν πολλά χρήματα. Συνήθως καταλήγουν είτε σε πανάκριβα εστιατόρια είτε σε δημοπρασίες. Στο παρελθόν λευκές τρούφες έχουν πουληθεί σε δημοπρασίες έναντι 330.000 δολαρίων. Ο κ. Πλεσιώτης και το μουσείο Μανιταριών ευελπιστούν ότι αυτή η τρούφα θα μπορέσει να πουληθεί σε καλή τιμή και τα χρήματα να χρησιμοποιηθούν για φιλανθρωπικό σκοπό.

Αλέξανδρος Τσάλιος, Δημοσιογράφος