Πρόσφατα η ανθρωπότητα έχασε μία από τις μεγαλύτερες διάνοιες που γνώρισε ποτέ. Ένας σπουδαίος κοσμολόγος και «εξερευνητής» του σύμπαντος, θεωρητικός φυσικός, μαθηματικός αλλά και συγγραφέας που άφησε πίσω του μια λαμπρή επιστημονική παρακαταθήκη. Μερικές από τις πιο σημαντικές εργασίες του περιελάμβαναν την ανάλυση των Μαύρων Τρυπών, καθώς και την καταγωγή του σύμπαντος.

Ωστόσο, αυτό που έκανε τις εργασίες του Hawking να ξεχωρίζουν ήταν η προσπάθεια εκλαΐκευσής τους ούτως ώστε να γίνουν πιο κατανοητές στο μέσο αναγνώστη˙ γεγονός που καθιστούσε τον Hawking ακόμη πιο σπουδαίο επιστήμονα, αλλά κυρίως άνθρωπο.
Όμως, όπως λέει και το ρητό, πίσω από κάθε επιτυχημένο άντρα, κρύβεται και μία δυναμική γυναίκα- ρητό που ταιριάζει απόλυτα στην περίπτωση του Hawking αλλά και της επί 26 χρόνια συζύγου του, Jane. Η ιστορία αγάπης τους ξεκινά το 1963, όπου και γνωρίζονται σε ένα πρωτοχρονιάτικο πάρτι που έγινε από κάποιους κοινούς τους φίλους. Η Jane γοητεύεται από την οξυδέρκεια του Stephen, ο οποίος μέχρι τότε δεν είχε διαγνωστεί με αυτήν την τόσο σπάνια νόσο που τον είχε αναγκάσει να περάσει το μεγαλύτερο μέρος της ζωής του καθηλωμένος σε αναπηρικό καροτσάκι.

Η νόσος του κινητικού νευρώνα, όπως ονομάζεται, είναι μία σοβαρότατη νευρολογική πάθηση που προκαλεί μυϊκή αδυναμία, αναπηρία και οδηγεί στο θάνατο. Ωστόσο, το εντυπωσιακό στην περίπτωση του Hawking ήταν ότι έζησε και πάλεψε με αυτήν τη νόσο για πάνω από 50 χρόνια, ενώ συνήθως προκαλεί το θάνατο σε μόλις 2 ή 3 χρόνια μετά τη διάγνωσή της. Έτσι, το ίδιο, λοιπόν, ανακοίνωσαν και στον Stephen όταν διαγνώστηκε με τη νόσο, κάτι που δεν απέτρεψε τη Jane από το να είναι δίπλα του – παρά το γεγονός ότι η διάγνωση της πάθησής του ήρθε μόλις ένα μήνα μετά τη γνωριμία τους. Η ίδια δηλώνει στη βρετανική Telegraph: «Τότε δεν βγαίναμε ουσιαστικά μαζί, αλλά ήδη είχα αρχίσει να τον ερωτεύομαι. Είχε όμορφα μάτια και αυτήν την απίστευτη αίσθηση του χιούμορ που συνέχεια γελούσαμε. Επίσης, ήμουν νέα και είχα πολλή ενέργεια και αισιοδοξία κι αυτό έκανε τη διαφορά. Κυρίως, όμως, αγαπούσα τον Stephen και ήθελα να κάνω το καλύτερο γι’ αυτόν. Έτσι, σκέφτηκα πως εύκολα θα μπορούσα να αφιερώσω δύο χρόνια από τη ζωή μου για να βοηθήσω κάποιον που αγαπούσα…».

Και πράγματι το έκανε. Ωστόσο, έμεινε δίπλα του όχι μόνο για 2, αλλά τελικά για 26 ολόκληρα χρόνια, στηρίζοντάς τον σε όλες τις δυσκολίες του και βοηθώντας τον να πετύχει τους στόχους του. Αυτό, βέβαια, δεν ήταν μία εύκολη υπόθεση, καθώς ο Stephen χρειαζόταν διαρκή φροντίδα 24 ώρες το 24ωρο (ειδικότερα κιόλας ύστερα από την τραχειοτομή στην οποία αναγκάστηκε να υποβληθεί) και παράλληλα είχε και την ανατροφή των τριών μικρών παιδιών τους. Όπως παραδέχτηκε και η ίδια στην Telegraph αυτό την είχε οδηγήσει κυριολεκτικά ένα βήμα πριν την αυτοκτονία: «…Ορισμένες φορές ήμουν τόσο εξαντλημένη – και ψυχικά και σωματικά- που απλά ήθελα να πέσω στο ποτάμι. Ωστόσο, φυσικά, αυτό δεν το έκανα λόγω των παιδιών».

Έτσι, ακούγοντάς τα αυτά, ίσως για κάποιους το διαζύγιό τους που ήρθε τελικά το 1991 να έμοιαζε ως φυσικό επακόλουθο. Επίσης, πολλά έχουν γραφτεί και για ορισμένα πρόσωπα που ίσως μπήκαν ανάμεσά τους. Ωστόσο, αυτό που έχει τη μεγαλύτερη σημασία, είναι το γεγονός, πως παρά όλες τις δυσκολίες και τις αντιξοότητες της κοινής τους ζωής, στο τέλος κατάφεραν να τρέφουν βαθιά εκτίμηση και αγάπη ο ένας για τον άλλον, μέχρι και το πρόσφατο τέλος της ζωής του Hawking.

Πηνελόπη Σωτηριάδου, Δημοσιογράφος