Η ζωή του εν τάχει…

Ο Στέλιος Ράμφος, έλληνας φιλόσοφος και συγγραφέας, γεννήθηκε το 1939 εν Αθήναις, αποφοίτησε από την Νομική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών και το 1965 αναχώρησε για το Παρίσι όπου και άρχισε η φοίτηση και η άπαυτη ενασχόλησή του με την φιλοσοφία. Για μία πενταετία δίδαξε φιλοσοφία στο ίδιο πανεπιστήμιο (1969-1974) και ένα χρόνο αργότερα επέστρεψε στη χώρα και επιδόθηκε στο συγγραφικό του έργο. Έχει χαρακτηριστεί ως ο εθνικός φιλόσοφος καναλιών και ραδιοφώνων, λόγω της συχνής παρουσίας του στη δημόσια ζωή της Ελλάδας, με πολλές συνεντεύξεις, συμμετοχές σε εκπομπές και σχετική αρθρογράφηση σε γνωστά περιοδικά. Έχει διδάξει στο Ίδρυμα Γουλανδρή- Χόρν και στο Ίδρυμα Βασίλη και Μαρίνας Θεοχαράκη. Μάλιστα, ενώ είχε βάλει υποψηφιότητα για έδρα Φιλοσοφίας στο Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών, αυτή απορρίφθηκε αφήνοντας τον ίδιο εκτός συστήματος.

Η πολιτική του μεταπήδηση και η αλλαγή πλεύσης

Η απαρχή του φιλοσόφου πλαισιώθηκε υπό τις μαρξιστικές αντιλήψεις. Ήδη ως φοιτητής Νομικής στην Αθήνα, ο Σ. Ράμφος υποστήριζε ανοιχτά τον μαρξισμό, άνηκε στην νεολαία της Ενιαίας Δημοκρατικής Αριστεράς (ΕΔΑ) και αρθρογραφούσε στο περιοδικό της Πανσπουδαστικής. Μία γεμάτη αριστερή δράση, που ολοκληρώθηκε το 1963, όταν και ο Ράμφος απομακρύνθηκε γενικότερα από την αριστερά και ετοιμάστηκε για την μετάβασή του στη Γαλλία. Στο Παρίσι λοιπόν, ο φιλόσοφος συναντά και εμπνέεται από τον Κορνήλιο Καστοριάδη, Έλληνα φιλόσοφο, οικονομολόγο και ψυχαναλυτή. Έρχεται σε επαφή με την ελληνική φιλοσοφία, την πατερική φιλοσοφία και την ορθοδοξία συνολικά.

Έτσι, επιστρέφοντας στην Ελλάδα το 1975 και έχοντας αναθεωρήσει τις απόψεις του, το όνομά του συνδέεται τελικώς με την οικουμενικότητα του ελληνικού πολιτισμού και με το ρεύμα της νεορθοδοξίας, της προσέγγισης δηλαδή και της συνεργασίας του μαρξισμού με την ορθοδοξία. Ωστόσο αργότερα, επανεξέτασε και πάλι τις ιδέες του, καταλήγοντας στην υποστήριξη του εκσυγχρονισμού, πιστεύοντας ότι η ορθόδοξη παράδοση της χώρας αναστέλλει την πρόοδο και τον εκσυγχρονισμό της Ελλάδας.

Η εκτίμησή του για τη σύνολη κατάσταση της χώρας «Η έλλειψη λογικής μας εμποδίζει να διαμορφώσουμε το κράτος. Έχει να κάνει ακριβώς με αυτήν τη συναισθηματική παράδοση η οποία έχει ως κοινωνικά στηρίγματα την οικογένεια, την εντοπιότητα, την παρέα, το πνεύμα της παλιάς κοινότητας που εκφράζει η Εκκλησία. Μόνο η λογική μπορεί να τροφοδοτήσει την ανάγκη μεγαλύτερων αφηρημένων σχημάτων.» σημειώνει ο Στέλιος Ράμφος, καθιστώντας υπεύθυνους του καθεστώτος τους ίδιους τους Έλληνες, οι οποίοι ως ευθυνόφοβοι εθελοτυφλούν και μεταθέτουν σε εξωγενείς αιτίες την εσωτερική κρίση της χώρας. Μάλιστα συνεχίζει υπογραμμίζοντας ότι, το πρωτεύον πρόβλημα της Ελλάδας είναι το κράτος και ότι πλέον «πρέπει να πάμε σε μια κοινωνία, της οποίας ο δεσμός θα έχει να κάνει με πολιτικούς θεσμούς και όχι μετη συνεχή επανάληψη του παρελθόντος».

Γιατί ο ίδιος δεν έχει πολιτευτεί;

«Νομίζω έχω αναλάβει την ευθύνη μου ο Έλληνας και το γεγονός ότι δεν διεκδίκησα καμία θέση και κανένα προνόμιο είναι αρκετό. Με ενδιαφέρει να είμαι απέναντι στο παιχνίδι για να μπορώ να λέω τη γνώμη μου».

Το συγγραφικό του έργο

Ο Στέλιος Ράμφος έχει επιμεληθεί συνολικά 47 βιβλία, τα περισσότερα από τα οποία εκδίδονται και είναι διαθέσιμα από τον εκδοτικό οίκο «Αρμός». Επίσης, 3 έργα του κυκλοφορούν και στην αγγλική γλώσσα, ενώ 1 έχει μεταφραστεί και στα ιταλικά.

Για τον τομέα Βιογραφιών & Κουλτούρας Πολιτισμών:

Γαβριηλίδη Μαρία, Δημοσιογράφος.