Ήταν το δώρο του γαλλικού έθνους προς τον αμερικανικό λαό, για τα 100 χρόνια ανεξαρτησίας των Ηνωμένων Πολιτειών και βρίσκεται σε ένα νησάκι απέναντι από την πόλη του Manhattan, το Liberty Island. Συγκεκρίμενα, συμβολίζει την ελευθερία, την ευκαιρία για μια καλύτερη ζωή και τη φιλία μεταξύ των εθνών. Τοποθετήθηκε στην είσοδο του λιμανιού της Νέας Υόρκης, για να “καλωσορίζει” τα εκατομμύρια των μεταναστών που κατέφθαναν καθημερινά στην Αμερική, με πρώτο σταθμό πριν την είσοδο τους στη “γη της επαγγελίας”, το νησί των μεταναστών, το Ellis Island, το οποίο βρίσκεται πολύ κοντά στο Liberty Island.

 

statue-of-liberty-new-york
Στην ομάδα που ανέλαβε την κατασκευή του κολοσσιαίου αγάλματος, που ξεκίνησε το 1876 και ολοκληρώθηκε δέκα χρόνια αργότερα, ήταν ο Frédéric Auguste Bartholdi, ως υπεύθυνος γλύπτης, ενώ επικεφαλής μηχανικός ήταν ο Alexandre Gustave Eiffel, ο εμβληματικός μηχανικός και κατασκευαστής ενός άλλου συμβόλου, αυτού της Γαλλίας, του Πύργου του Eiffel.

 

statue-of-liberty-black-white-arm
Μόνο η συναρμολόγηση του αγάλματος κράτησε 4 ολόκληρους μηνες. Το άγαλμα πακεταρισμένο σε 350 κομμάτια και 214 κιβώτια, έφτασε και όταν τοποθετήθηκε, το τελικό του ύψος ήταν 93 μέτρα. Επίσης, το μεγάλο νεοκλασσικό γλυπτό έχει αναγνωριστεί ως παγκόμια κληρονομιά από την UNESCO.

 

statue-of-liberty-black-white-top-part
Οι δύο χώρες συμφώνησαν ότι ο αμερικανικός λαός θα έχτιζε το βάθρο και οι Γάλλοι θα ήταν υπεύθυνοι για το άγαλμα και τη συναρμολόγηση του στις Ηνωμένες Πολιτείες. Από τα θεμέλια της βάσης μέχρι και την κορυφή αυτής, υπάρχουν 192 σκαλιά, ενώ από τη βάση του αγάλματος μέχρι το στέμμα του, 354 σκαλιά.
Τα σανδάλια  του αγάλματος, έχουν μήκος 7,5 μέτρα, ενώ στο στέμμα υπάρχουν 25 παράθυρα και 7 καρφιά, τα οποία συμβολίζουν τις 7 θάλασσες. Περισσότεροι των 4 εκατομμυρίων επισκεπτών φτάνουν κάθε χρόνο στο  Άγαλμα της Ελευθερίας.

 

statue-of-liberty-black-white
Η χρηματοδότηση του αγάλματος ήταν δύσκολη και χρονοβόρα. Τα χρήματα από τη μεριά των Αμερικανών συγκεντρώθηκαν εξαιτίας της πρωτοβουλίας κυρίως του Joseph Pulitzer, ο οποίος μέσω της εφημερίδας του «The World», επέκρινε τους πλούσιους που αρνούνταν να χρηματοδοτήσουν την κατασκευή του βάθρου, όσο και την μεσαία τάξη που είχε επικαλεστεί την άρνηση των πλουσίων. Το γρανιτένιο βάθρο στο οποίο φιγουράρει το άγαλμα της ελευθερίας, σχεδίασε ο αρχιτέκτονας Richard Morris Hunt το 1884, δωρίζοντας την αμοιβή του.

Τα εγκαίνια του Αγάλματος της Ελευθερίας πραγματοποιήθηκαν στο λιμάνι της Νέας Υόρκης, στις 28 Οκτωβρίου 1886. Μια στρατιωτική και ναυτική παρέλαση σηματοδότησε την εκδήλωση, υπό την προεδρία του τότε Προέδρου των ΗΠΑ, Grover Cleveland. Η επιγραφή στην πλάκα που κρατάει στα χέρια του το άγαλμα, αναγράφει την ημερομηνία διακήρυξης της ανεξαρτησίας των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής, «4 Ιουλίου, 1776».

Οι ερευνητές σήμερα υποστηρίζουν ότι  το άγαλμα ήταν εμπνευσμένο από ένα σχέδιο που απεικόνιζε μια γυναίκα από την Αραβία να φυλάει τη Διώρυγα του Σουέζ. Ο Γάλλος γλύπτης, Frederic Auguste Bartholdi, ο οποίος ταξίδεψε στην Αίγυπτο το 1855-1856, ανέπτυξε ένα πάθος για τα μεγάλης κλίμακας δημόσια μνημεία και τα κολοσσιαία αγάλματα. Όταν η αιγυπτιακή κυβέρνηση ζήτησε το 1869 προτάσεις για να οικοδομήσουν ένα φάρο για τη Διώρυγα του Σουέζ, ο Bartholdi σχεδίασε ένα τεράστιο άγαλμα με μια γυναίκα να κρατά έναν πυρσό, την οποία αποκάλεσε “Egypt (or Progress) Brings Light to Asia”.

Το γλυπτό είχε τη μορφή μιας καλυμμένης γυναίκας από αγροτικές περιοχές, εξηγεί ο Barry Moreno, ο οποίος έχει γράψει για το άγαλμα, όπως αναφέρεται από το Smithsonian Institution. Για την ιστορία μέχρι τώρα αρκετοί έχουν υποστηρίξει ότι ο γλύπτης χρησιμοποίησε ως μοντέλο την μητέρα του ή εμπνεύστηκε από το άγαλμα μιας θεάς των Ρωμαϊκών χρόνων.

 

statue-of-liberty-photo

 

Για τον Τομέα Έρευνας:

Ταμπάκη Στέλλα, Δημοσιογράφος