Αισιόδοξα είναι τα νέα στοιχεία που δόθηκαν σε έκθεση του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών σχετικά με την τρύπα του όζοντος. Πληροφορούμαστε πως το στρώμα του όζοντος αποκαθίσταται με σταθερό ρυθμό από 1 έως και 3% ανά δεκαετία από το 2000. Το όζον που υπάρχει στα ανώτερα στρώματα της ατμόσφαιρας είναι απαραίτητο για την ανθρωπότητα, καθώς απορροφά τις υπεριώδεις ηλιακές ακτινοβολίες που προκαλούν καρκίνο.

Πιο συγκεκριμένα ο ΟΗΕ και ο Παγκόσμιος Οργανισμός Μετεωρολογίας σε ανακοίνωσή τους αναφέρουν, «Τα στοιχεία που παρουσίασαν οι συντάκτες της έκθεσης δείχνουν ότι το στρώμα του όζοντος σε σημεία της στρατόσφαιρας αποκαθίσταται με ταχύτητα 1% έως 3% ανά δεκαετία από το 2000».

Σύμφωνα με την μελέτη του Πρωτοκόλλου του Μόντρεαλ, η οποία διεξάχθηκε για τέσσερα συναπτά έτη, προέκυψε το συμπέρασμα πως μακροπρόθεσμα θα υπάρξει μείωση και τελικά αποκατάσταση του στρατοσφαιρικού όζοντος. Το Πρωτόκολλο του Μόντρεαλ απαγορεύει από το 1987 τη χρήση χλωροφθορανθράκων, που ανακηρύχθηκαν η βασική αιτία της τρύπας του όζοντος. Από τότε μέχρι και σήμερα γίνονται προσπάθειες αντικατάστασής των επιβλαβών αυτών ουσιών από άλλες και τα αποτελέσματα είναι εμφανή.

«Η τρύπα του όζοντος πάνω από την Ανταρκτική αποκαθίσταται και αυτό συμβαίνει κάθε χρονιά. Ως αποτέλεσμα του Πρωτοκόλλου του Μόντρεαλ καταφέραμε να αποτρέψουμε πολύ μεγαλύτερη εξασθένηση του στρώματος του όζοντος στις πολικές περιοχές», αναφέρεται χαρακτηριστικά στην έκθεση.
Μέχρι το 2060 τα επίπεδα του όζοντος που βρίσκονται στα ανώτερα στρώματα της ατμόσφαιρας της γης αναμένεται να επιστρέψουν στα επίπεδα που βρίσκονταν κατά τη δεκαετία του 1980.

Πιο συγκρατημένοι παρόλα αυτά φαίνεται να είναι οι επιστήμονες σχετικά με την αποκατάσταση του στρώματος του όζοντος στην Αρκτική, καθώς εκεί οι μεταβολές που σημειώνονται κάθε χρόνο είναι πολύ μεγαλύτερες. Αυτό καθιστά δυσκολότερη την ανάκαμψη και για το λόγο αυτό δεν θεωρούν πως η αποκατάσταση του στρώματος του όζοντος στην Αρκτική θα καταφέρει να ακολουθήσει τους ρυθμούς αποκατάστασης της Ανταρκτικής.

Η χρήση του Πρωτοκόλλου του Μόντρεαλ στέφθηκε με επιτυχία και τα αποτελέσματα είναι εμφανή και πολύ ελπιδοφόρα. Ωστόσο, η έκθεση εντόπισε μια παραβίαση του πρωτοκόλλου από την ανατολική Ασία, χωρίς όμως να έχει εντοπιστεί ακριβώς η χώρα ή οι χώρες. Εκεί, από το 2012 παρατηρήθηκε μια έντονη αύξηση της παραγωγής αλλά και των εκπομπών απαγορευμένων αερίων(CFC-11) στην ατμόσφαιρα.
«Αν οι εκπομπές CFC-11 συνεχίζονταν με τον ίδιο ρυθμό, η επιστροφή των χημικών που προκαλούν εξασθένιση του όζοντος στο μέσο γεωγραφικό πλάτος και στους πόλους στις τιμές τους του 1980 θα καθυστερούσε περίπου κατά επτά και είκοσι χρόνια, αντίστοιχα», αναφέρεται στην έκθεση.

Ινώ Τζημήκα, Δημοσιογράφος