Σε μια δύσκολη περίοδο διαβίωσης για το μεγαλύτερο ποσοστό του πληθυσμού στην Ελλάδα, τα σημάδια ανθρωπιάς και οι πράξεις αλληλεγγύης έρχονται να δώσουν την απαραίτητη αισιοδοξία που χρειάζεται καθένας από εμάς. Γιατί, ακόμη και αν δεν ανήκεις σε εκείνη την κατηγορία ανθρώπων που έχουν ανάγκη την προσφορά των συνανθρώπων τους και μόνο η είδηση οποιασδήποτε δραστηριότητας αλληλεγγύης ή η δυνατότητα που δίνεται σε όλους μας να συνεισφέρουμε είναι ευχάριστο γεγονός.

spiti-aisiodoxias-photo

Μέσα στα πλαίσια της δεινής οικονομικής κατάστασης, που συνεπάγεται ζητήματα επιβίωσης πλέον για ένα μεγάλο αριθμό πολιτών, που ζουν κάτω από τα όρια της φτώχειας, μεγάλες εταιρείες άρχισαν τα τελευταία χρόνια να εντείνουν τη δραστηριότητά τους αναφορικά με τον τομέα κοινωνικής ευθύνης. Οι παράγοντες που οδηγούν προς αυτή την κατεύθυνση έχουν ως πρωταρχικό στόχο την επίδειξη ενός κοινωνικού προσώπου εκ μέρους της εταιρείας, ώστε να αποτυπωθεί στη συνείδηση των καταναλωτών πως μέρος των χρημάτων αξιοποιούνται προς όφελος της κοινωνίας, γεγονός θετικό για την εικόνα της. Αυτός ο στόχος, όμως, δεν μειώνει ούτε στο ελάχιστο τα θετικά αποτελέσματα που επιφέρουν τέτοιου είδους ενέργειες για τις ευπαθείς ομάδες του πληθυσμού, που είναι τόσο απαραίτητες είναι στις μέρες μας.

Μία ξεχωριστή κοινωνική δραστηριότητα, που έχει ξεκινήσει να πραγματοποιείται στην πρωτεύουσα από το 2014, προκύπτει από τη συνεργασία γνωστού ομίλου εταιρειών και του Δήμου Αθηναίων και έχει τον τίτλο «Σπίτι αισιοδοξίας». Αποτελεί μέρος της διετούς συνεργασίας μεταξύ τους και του δικτύου προγράμματος «Κοινωνική Κατοικία Δήμου Αθηναίων». Αποσκοπεί στη βραχυπρόθεσμη στήριξη των οικογενειών που έχουν χάσει το σπίτι τους (αρχικά για έξι μήνες, με δυνατότητα παράτασης για άλλους έξι), ώστε να μην βρεθούν στο δρόμο και να καταφέρουν να αποκτήσουν ξανά μία ομαλή καθημερινότητα. Ανακαινίστηκαν, λοιπόν, πλήρως δύο ακίνητα που ανήκουν στο Δήμο Αθηναίων, το πρώτο πίσω από το Αρχαιολογικό Μουσείο και το δεύτερο στην περιοχή του Νέου Κόσμου και το κάθε διαμέρισμα εξοπλίστηκε με τα απαραίτητα έπιπλα και ηλεκτρικές συσκευές, ενώ παράλληλα οι εταιρείες του ομίλου φροντίζουν να παρέχουν είδη καθημερινής ανάγκης και διατροφής στις οικογένειες, αξιοποιώντας τα προϊόντα τους. Στην υλοποίηση της δράσης συμμετείχαν ενεργά και εθελοντικά οι εργαζόμενοι του ομίλου, καθιστώντας το αποτέλεσμα ακόμη πιο ξεχωριστό.

Τέλος, ιδιαίτερα σημαντικό ρόλο διαδραματίζει το γεγονός πως, ταυτόχρονα με την παραχώρηση της κατοικίας και των βασικών ειδών διαβίωσης, τα ενήλικα μέλη των φιλοξενούμενων οικογενειών παρακολουθούν δωρεάν προγράμματα επαγγελματικής κατάρτισης σε τεχνικά επαγγέλματα για να μπορέσουν σε σύντομο χρονικό διάστημα να αποκτήσουν τις γνώσεις και τα εφόδια, ώστε να έχουν αυτονομία και να είναι σε θέση να επιστρέψουν στην πρότερη καθημερινότητά τους. Επιπλέον, υπάρχουν προγράμματα ψυχολογικής υποστήριξης, ώστε να γίνει ομαλότερη η κοινωνική επανένταξη των ατόμων.

Πρόκειται για ένα ολοκληρωμένο πρόγραμμα στήριξης των ευπαθών ομάδων, που προσφέρει ουσιαστική βοήθεια, ξεκινώντας από τη βάση που είναι η κατοικία και φτάνοντας μέχρι και τα εφόδια, για να επιτευχθεί η ανεξαρτησία των βοηθούμενων μελών και να καταφέρουν να αποφύγουν τον κοινωνικό αποκλεισμό.

 

Για τον Τομέα Έρευνας:

Χάιντι Μπαλιάτσου, Δημοσιογράφος