Ο 20ος αιώνας ήταν μια χρυσή περίοδο για την αμερικάνικη μουσική, με καταπληκτικούς καλλιτέχνες που όλοι γνωρίζουμε και αγαπάμε, όπως ο Bob Dylan, o Frank Sinatra, ο Elvis Presley και πάει λέγοντας, καλλιτέχνες που πρόσφεραν απόλαυση στα αυτιά μας με την φωνή και την μουσική τους. Όμως εδώ ακολουθούν κάποιες από τις ωραιότερες αμερικανικές γυναικείες φωνές του 20ου αιώνα και κάποια από τα καλύτερα και ομορφότερα τραγούδια τους που κανένας άνδρας δεν θα μπορούσε να τραγουδήσει τόσο καλά όσο αυτές οι θρυλικές ντίβες.

 

Aretha Franklin (1942)

 

Η «Βασίλισσα της soul» έχει κερδίσει  πάρα πολλά βραβεία Grammy και μεταξύ των επιτυχιών της είναι τα “Respect”, “ Freeway of love”, “ I say a little prayer” κ.α.

 

 Patsy Cline (1932-1963)

 

   Αμερικανίδα τραγουδίστρια της country την δεκαετία του ’60 που σταδιακά πέρασε στην pop μουσική και υπήρξε μια από τις πιο ισχυρές, επιτυχημένες και αναγνωρισμένες φωνές του 20ου αιώνα.

 

Ella Fitzgerald (1917-1966)

 

   Αμερικανίδα τραγουδίστρια της jazz που μετουσίωσε τα καλύτερα αμερικάνικα τραγούδια όλων των εποχών. Έμεινε γνωστή ως «Η πρώτη κυρία του τραγουδιού» και ως « Η κυρία Ella»

 

 

Billie Holiday (1915-1959)

 

   Η Eleonora Fagan όπως ήταν το πραγματικό της όνομα μουσικός και τραγουδίστρια της jazz διένυσε μία καριέρα που διήρκησε πάνω από 30 χρόνια. Η “Lady Day” ξεχώρισε για την μοναδική της φωνή αλλά και τον ανεπανάληπτο ερμηνευτικό της τρόπο.

 

Dolly Parton (1946)

 

   Τραγουδίστρια, μουσικός, ηθοποιός, συγγραφέας, επιχειρηματίας και ανθρωπίστρια έγινε κυρίως γνωστή για την ενασχόληση της με την country μουσική για την οποία έχει τιμηθεί περισσότερο από οποιονδήποτε άλλο καλλιτέχνη του είδους.

 

Nina Simone(1933-2003)

 

   Η Nina Simone υπήρξε μια εξαιρετική καλλιτέχνιδα που ασχολήθηκε με πολλά είδη μουσικής κλασική, jazz, blues, folk, R&B, gospel και pop. Υπήρξε επιπλέον ακτιβίστρια για τα ανθρώπινα δικαιώματα

 

Dinah Washigton(1924-1963)

 

Κυρίως υπήρξε τραγουδίστρια της jazz αλλά ασχολήθηκε και με άλλα είδη μουσικής όπως η Simone. Είχε ανακυρηχθεί ως η δημοφιλέστερη μαύρη τραγουδίστρια του ’50.

 

Judy Garland(1922-1969)

 

Τραγουδίστρια, ηθοποιός και καλλιτέχνης του βαριετέ. Έγινε γνωστή για τα κοντράλτο της (χαμηλές νότες) και κέρδισε διεθνή αναγνώριση για πάνω από 40 χρόνια.

 

Bessie Smith (1894-1937)

 

Η «αυτοκράτειρα των blues» υπήρξε η πιο δημοφιλής τραγουδίστρια των blues κατά τις δεκαετίες ’20 και ’30.

 

Barbara Streisand(1942)

 

Η καριέρα της μετράει έξι δεκαετίες και περιλαμβάνει το τραγούδι, την μουσική, την ηθοποιία και την σκηνοθεσία. Έγινε πρότυπο σε πολλά επίπεδα της ψυχαγωγίας και μετράει πάρα πολλά βραβεία στο ενεργητικό της.

 

Patti LaBelle(1944)

 

   Η Patricia Louise Holt-Edwards, τραγουδίστρια, συγγραφέας, ηθοποιός και επιχειρηματίας ξεκίνησε την καριέρα της στις αρχές της δεκαετίας του ’60 ως τραγουδίστρια στο συγκρότημα Petti LaBelle and thw BlueBelles ήταν το πρώτο αφρο-αμερικάνικο συγκρότημα που έγινε εξώφυλλο στο περιοδικό Rolling Stone.

Julie Andrews(1935)

 

   Η Dame Julia Andrews Αγγλίδα ηθοποιός του κινηματογράφου και του θεάτρου, συγγραφέας, θεατρική σκηνοθέτης και χορεύτρια ξεκίνησε την καριέρα της από παιδί πρωτοεμφανίστηκε στο West End το 1948 σε ηλικία 3 χρόνων και στο Broadway στο έργο The boyfriend το 1954. Αναδείχθηκε σπουδαία ερμηνεύτρια σε μιούζικαλ του Broadway όπως το My Fair Lady, Camelot κ.α.

 

Dinah Shore(1916-1994)

 

   Από τις κορυφαίες φωνές της δεκαετίας του ’40 η Shore υπήρξε επίσης ηθοποιός και τηλεοπτική προσωπικότητα. Η δημοφιλία της έφτασε στο αποκορύφωμα της την περίοδο του Bong Bang την δεκαετία του ’40 και ’50 αλλά γνώρισε ακόμη μεγαλύτερη αναγνωσιμότητα την επόμενη δεκαετία στην τηλεόραση ως παρουσιάστρια.

 

Loretta Lynn (1932)

 

   Η Loretta Lynn είναι μια τραγουδίστρια και μουσικός της country με πολλούς χρυσούς δίσκους στο ενεργητικό της εδώ και 60 χρόνια. Έχει λάβει πάρα πολλά βραβεία και διακρίσεις για την προσφορά της στην country μουσική.

 

Sarah Vaughan(1924-1990)

 

Με το ψευδώνυμο  Sassy η Vaughan υπήρξε μία από τις πιο εκπληκτικές φωνές της jazz στο 20ο αιώνα.

 

Peggy Lee(1920-2002)

 

   Ερμηνεύτρια της Jazz και της pop μουσικής, συνθέτρια και ηθοποιός ήταν ενεργή καλλιτέχνης για έξι δεκαετίες. Από τραγουδίστρια του ραδιόφωνου μέχρι την εποχή που τραγούδησε με την μπάντα του Benny Goodman έγινε μια εκλεπτυσμένη προσωπικότητα εξελίχθηκε σε μία πολυπρόσωπη καλλιτεχνική φυσιογνωμία.

 

 

Για τον Τομέα Βιογραφιών & Κουλτούρας Πολιτισμών

ΣΟΦΙΑ ΜΑΓΟΥΛΙΩΤΗ, Υπεύθυνη Τομέα Βιογραφιών & Κουλτούρας Πολιτισμών